Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'Gaśnie'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Motocykle
    • Motocykle
  • Mechanika motocyklowa
    • Mechanika Motocyklowa
  • Fora główne
    • Grupy Motocyklowe
    • Szkoła jazdy, stunt, wypadki
    • Sport Motocyklowy
    • Warsztaty, salony, sklepy, komisy...
    • Rynek Motocyklowy - co, jak i gdzie kupić dla motocyklisty i motocykla
    • Przy Piwie
    • Nie tylko 2 koła
    • S.O.S. - pomagamy innym
    • Humor
    • Chwalę się!
  • Zloty
    • Zloty
  • Galerie
    • Galeria Motocyklowa
  • Prawo
    • Przepisy, ubezpieczenia, kredyty
  • Skradzione / Podejrzane
    • Skradzione / Podejrzane
  • Giełda Motocyklowa + gielda.motocyklistow.pl
    • Giełda Motocyklowa + gielda.motocyklistow.pl
  • Informacje i sprawy techniczne

Calendars

  • Wydarzenia, urodziny, komunikaty

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Gadu-Gadu


Telefon


Skype


Strona www


I like


Skąd


Motocykl


Antyboot

  1. Hej. Yamaha Virago XV 250. Mam problem z tym, że podczas pociągania manetki w pewnym momencie motor traci obroty i gaśnie jeśli manetka zostanie w takiej pozycji na dłużej. Dodatkowo jeśli motor nawet po dłuższej przejażdżce stanie na chwilę na sprzęgle zdarza mu się gasnąć. Myślałem nad tym czy może trzeba wyregulować gaźnik lub manetkę albo wymienić filtr. Ktoś ma jakiś pomysł?
  2. Cześć. Mam problem z moim motocyklem po przejechaniu około 8 kilometrów zaczyna się dławić I gaśnie. Po odczekaniu około 20 minut odpala i po przejeździe kilku kilometrów znowu to samo. Macie jakieś pomysły?
  3. Cześć, na początku maja kupiłam swój pierwszy motocykl: GSR600A. Wszystko na początku było ok, do czasu, gdy motocykl zaczął gasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Objawia się to zapaleniem czerwonej kontrolki temperatury płynu chłodzącego i zgaśnięciem motocykla, przy czym temperatura nigdy nie przekroczyła 100 st. Najczęściej jest w granicach 78-92 st, gdy silnik gaśnie. Instrukcja wskazuje, że kontrolka zapala się, gdy temperatura przekroczy 120 st. Nie mówi nic o samoczynnym gaśnięciu ( na logikę nie ma prawa zgasnąć). Gdy zauważam, że motocykl zgasł, natychmiast ponownie go odpalam, odpala się bez problemu i jedzie jak gdyby nigdy nic. Czasem przydarzy się to raz podczas 40minutowej jazdy, czasem nawet kilka. Uważam, że to kwestia hamowania, ponieważ zdarza się to albo podczas dojeżdżania do skrzyżowania albo podczas hamowania gdzieś podczas jazdy. Nie przypominam sobie, żeby przydarzyło się samoczynnie podczas jazdy. Przejrzałam forum, jednak każdy radzi co innego. Mam nadzieję, że ktoś z Was spotkał się z takim problemem i ma rozwiązanie, które pomogło. Z góry dzięki za pomoc :)
  4. Witam moje moto to Honda cbr 125r jestem swieżym kierowcą i niezbyt znam sie na motocyklach ,a wydaje mi sie ze nie jest to zbyt poważny problem. Przyszedlem wiec tu po pomoc. Problemem jest gasnący motor (jest na wtrysku).Wygląda to tak, że gdy motor stoi około godzinki bez użytkowania paliwo jakby się gdzies zbieralo i chwile da się pojezdzic , ale po zrobieniu 200m motor tak po prostu gaśnie bez żadnego zwalniania obrotów, gaśnie tak jakby nie mial paliwa. Prosze o pomoc i wyrozumialość do tego co napisalem bo moze cos pokrecilem , jak mówilem nie znam sie. Z góry dzieki za porady.
  5. Witam! Mam problem z moim motocyklem (kawasaki kxf250 2005r.) Mianowicie motocykl odpala bez problemy chodzi na wolnych obrotach troszke mułowato ale po nagłym dodaniu gazu ( nawet gdy moto jest ciepłe) gaśnie odrazu dławi sie. Po wrzuceniu 1 biegu tylko co wyjechałem z bramy moto zgasł . Wymieniłem świece na nową. Ta sama sytuacja. Po nagłym dodaniu gazu odrazu gaśnie. prosze o pomoc.
  6. Witam wszystkich forumowiczów, postanowiłem, że zakupię moto 4t żeby przygotować je na następny sezon i również stać się motocyklistą. Wybór padł na Yamahę XT 125. Motor zakupiłem od kolegi u którego przestał on 3 lata w ogrzewanym garażu. Moto ma przejechane 13 tys. km. Pierwsze co zrobiłem to umyłem moto, zmieniłem olej i wyczyściłem gaźnik. Następnie zalałem świeże paliwo i wymieniłem świecę i odpaliłem bestie. Odpalił (oczywiście na ssaniu) bez większego problemu jak na tak długi przestój. Gdy moto się porządnie nagrzało postanowiłem zamknąć ssanie i się przejechać niestety przy zamykaniu ssania moto traci obroty i gaśnie. Sprawdziłem zatem luzy zaworowe, ponownie rozebrałem gaźnik ustawiłem pływak zgodnie z serwisówką, sprawdziłem rozrząd niestety przy ponownych próbach moto wciąż gaśnie bez ssania. Postanowiłem więc pobawić się regulacją gaźnika, niestety jak w pracy silnika słychać różnicę gdyż obroty biegu jałowego się zwiększają lub zmniejszają tak ssanie działa ciągle w taki sam sposób unieruchamiając silnik przy jego wyłączeniu. Czy drodzy forumowicze macie może pomysł co jeszcze wypadało by sprawdzić by rozwiązać problem mojego motorku? Dodam, że moto jak odpala na ssaniu i na nim pracuje to chodzi ładnie równo jedyne co to słabo reaguje na manetkę gazu w sensie jakby z jakimś opóźnieniem tak jak by moto było zalewane paliwem i reaguje po czasie podnosząć znacznie obroty pomimo, że manetka już dawno jest w wyjściowym położeniu. Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
  7. Witam Kupiłem skuter nowy w Hiszpanii w sklepie.Przywiozłem do Polski i pojawił się pierwszy problem, a mianowicie po przejechaniu jakiś 5 km gdy skuter osiągnie temperaturę roboczą zaczyna przerywać i gaśnie.Odczekam z 5 min opalam i jade tylko że objaw wraca szybciej po jakimś 1 do 2km. Zauważyłem też że rano jak odpalam to musze ze 3 razy odpalać czasem zdarzy się za pierwszym razem. Wyciągnąłem automatyczne ssanie żeby sprawdzić po odpaleniu skuter gasł włożyłem z powrotem i po odpaleniu trzymał obroty.Sprawdziłem świece jest sucha ale czarna i na tym skończyłem oględziny.Prosze o pomoc ponieważ gwarancji nie mam na niego musiałbym zawieść skutera do Hiszpanii a to by sie raczej nie popłacało.Dziekuje
  8. Witam serdecznie! Jesienią kupiłem motocykl FJR1300 z 2002 roku bez ABS już z wyżej wymienioną usterką. Motocykl ma uszkodzony włącznik świateł awaryjnych, a gdy włączy się kierunkowskaz w prawo to silnik gaśnie. W lewo działa normalnie. Czy ktoś miał taki sam problem? Czy jest możliwe, że dzieje się tak przez ten włącznik św. awaryjnych? Proszę o jakąś podpowiedź co należało by zrobić. Pozdrawiam
  9. Witam mam od niedawna cbf 250 , motor stał ponad rok nie użytkowany teraz ja na nim jeżdżę i wszystko było ok ale od wczoraj zaczęła ciężko palić i gasnąć na niskich obrotach ze gdy stoję to muszę mieć ssanie na maxa dane bo inaczej przygasa nie wiem co jest nie tak ;/ lewe powietrze ? a może gaźnik zapchany?
  10. Witam szanownych Kolegów, Kupiłem Suzuki TL 1000S 97' w ciemno. Na początku gdy próbowałem odpalić było czuć paliwo, chodził 5 sekund i gasnął. Nie mogłem sobie poradzić więc oddałem do mechanika. Problem nie został przez niego rozwiązany ponieważ chwilę po odpaleniu z silnika dochodzi dźwięk przypominający "kwiczenie" po czym moto słabnie i gaśnie (TB i TPS i inne regulacje zrobione, świece wymienione). Jeżeli mam szczęście moto uda się rozgrzać do temperatury roboczej i wtedy gaśnie- ogólne rzecz biorąc moto nie ma mocy, czuć tak jakby silnik miał ciężko. Nie mamy już pojęcie gdzie szukać( czyżby zatarty ??). Widać, że w silniku było "ryte" więc może rozrząd przestawiony lub podparte zawory ? Proszę o Wasze koncepcje co moglibyśmy sprawdzić Pozdrawiam
  11. Witam, Jako nowy użytkownik forum i troszkę mniej nowy, ale też świeży użytkownik ww.motocykla proszę o ew. Konstruktywną, ale zdystansowaną krytykę na oba tematy. Tak więc motocykl zakupiony jeszcze pod koniec poprzedniego sezonu, w stanie dosyć - jak się okazuje - opłakanym. Miało w nim nie być jedynie ładowania akumulatora (co już zostało naprawione) a okazuje sie że w silniku stopiło sie łożysko na wale (tak to ujął mechanik :| ) i jednocześnie spuchł wał, co w połączeniu tworzyło efektowne stuki, jednak łożyska razem z simmeringami i wszystkimi uszczelkami w silniku już są wymienione. Nie ustał mimo wszystko jeden problem, którego się obawiałem chyba najbardziej, otóż motocykl potrafił obrazić sie w czasie jazdy, w pewnym momencie potrafiły mu zacząć spadać obroty aż do zera i gasł. Wtedy trzeba było zaczekać chwilę i dopiero odpalić, bo zaraz po takim zgaśnięciu prawie w ogóle nie kręcił. Przed końcem ostatniego sezonu na troche dłuższej wyprawie zdarzyła mi sie właśnie ta sytuacja (nie wiem czy to ważne, staram sie pisać wszystko) ratując sie troche odkryłem że kiedy zaczynały mu spadać obroty to wystarczyło mu trochę dodać gazu z zaciśniętym sprzęgłem żeby wkręcił sie spowrotem i wtedy trzymał sie dłuższą chwile już bez gaśnięcia i spadających obrotów. Bo złożeniu go ostatnio na nowo miałem nadzieję że wymieniona sytuacja się nie będzie powtarzać ale widocznie nie była to wina ani akumulatora ani łożysk, ani szczelności, bo wczoraj motocykl po drodze do domu zgasł mi dwa razy, początkowo miałem nadzieje że to przez brak benzyny i kopsnąłem sie z buta na pobliską stacje po baniak ale chwile później zgasł znowu i potem już nie odpalił. Zacząłem podejrzewać brak kompresji bo oprócz wszystkiego moto po złożeniu ma problem z niskimi obrotami. Wyregulowałem śrubki od paliwa i powietrza na gaźniku w pozycję w której było mu najlepiej ale i tak z trudem się utrzymywał i po chwili najczęściej gasł, chyba że sie mu dodało gazu. (Do 3tys. obr. było słychać że sie zalewa) Dodam że jeśli to brak kompresji to raczej nie cylinder z tłokiem bo oglądałem go i ja i mechanik - byliśmy zgodni co do pozytywnej jakości. No i przepraszam, zapomniałem dodać oczywistości (dla mnie :P ) apka w dwusuwie z 99r.
  12. Witam, mój nowy nabytek czyli R6. Podczas dłuższej przejażdżki motocykl gaśnie na wolnych obrotach. Po przejechaniu powiedzmy 20 km każde zatrzymanie się na światłach czy krzyżówce kończy sie zgaśnięciem moto. Pali bez problemu, na zimnym/ciepłym. Na zimnym chodzi równo, na ciepłym obroty falują. Od czego mogę zacząć diagnozę ?
  13. Witam.mam kolejny problem z moim kx'em parę dni temu mój Kx zaczą gasnąć na niskich obrotach nie dzieje się to w czasie jazdy tylko kiedy stanę na luzie czy nawet na biegu motor nagle gaśnie. Dodam że to mój pierwszy motor i nie wiedziałem że trzeba nasączać filtr powietrza,i tego nie robiłem. jeżdziłem nim jakieś 20 normalnych godzin (nie mth). czy to może być od tego ? czy mógł sie przytrzeć? dodam że odkąd zaczą gasnąć nie jeździłem nim.
  14. Witam Otóż jestem posiadaczem Yamahy XJ 600 Diversion z 97(jeszcze przed liftem) i mam z nią problem otóż czasem jak dam po manetce to mi słabnie w pewnym momencie i coraz słabiej idzie i zaczyna palić na 2 gary i cięższa reakcja na manetkę ale to występuje nie tylko przy mocniejszym dodaniu gazu ale też ot tak (jadę normalnie i nagle słabnie , nierówno chodzi i gaśnie ) i muszę czekać aż przejdzie mu to i to czasem po 20 minut :( .Nie wiem co jest przyczyną ;/ sprawdzałem pompę gaźniki i nic niepokojącego nie było . Więc myślę że to wada pompy i przymierzam się do zmiany na elektryczną z wersji poliftowej i czy dużo pitolenia z tym jest ? Kolejne pytanie czy dużo czasu zajmuje Wymiana uszczelniaczy lagów na przednich teleskopach ? I jakie by były w przybliżeniu koszta przeróbki na Nakeda (ciężko znaleźć używki) więc może ktoś ma jakieś stronki z używanymi częściami których nie znam .
  15. Witam, Mój motocykl to: Honda CB500 1997r. Od pewnego czasu podczas dłuższych tras motocykl gaśnie i nie można go odpalić guzikiem. Przy próbie rozruchu zachowuje się jak przy całkiem rozładowanym akumulatorze. Problem występuje po około 40-50km trasy. Przy ostatnim wyjeździe i po nocnym doładowaniu akumulatora trasę 100km pokonałem bez przeszkód ale już podczas powrotu zgasł. Dzieje się to gdy mocniej zwalniam np. przed zakrętem. Można odpalić wtedy "na popych" i po dojechaniu na miejsce odpala ze startera. Zmierzyłem dziś napięcie na akumulatorze, po krótkiej jeździe wczoraj i nocy w garażu 12,6V. Odpalony bez świateł do 14,5V(4tys), ze światłami nie przekracza 13V(4tys obr). Proszę o poradę co można jeszcze sprawdzić, co wymienić aby pozbyć się uciążliwego problemu. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to zmiana akumulatora, choć fakt że odpala bez problemu po tygodniu wydaje się wykluczać tą możliwość.
  16. Witam :) Posiadam motocykl marki Yamaha, a konkretnie YBR 250. Mam problem z pracą silnika, a mianowicie dławi się, gaśnie po dodaniu gazu. Motocykl odpala bez problemu, ale jest problem z obrotami. Po dodaniu gazu motocykl dławi się, brakuje mu mocy. Podczas jazdy przy stałych obrotach ok.3000-4000, jak i wysokich czuć szarpie, przy schodzeniu z wysokich obrotów do zatrzymania potrafi zgasnąć przy czym jest strzał z wydechu. Przy spokojnym przyśpieszaniu jak i szybkim jest dławienie jakby brakowało mu paliwa. Może ktoś miał podobny problem i go w prosty sposób rozwiązał. Pozdrawiam
  17. Witam , Mam chińskiego crossa 110 (było 125). Cross pali od kopa zimny czy ciepły ,ale jest problem i to duży. Mianowicie nie da się nim normalnie jeździć, strzela strasznie w gaźnik i szarpie (jazda wygląda tak : 1 bieg-5km/h 2 bieg 10km/h 3 bieg- 20km/h 4 bieg da się wbić tylko jadać z górki bo inaczej zgaśnie 30km/h jakis dziadek wyprzedzał mię jawka na polnej drodze . Co zrobiłem : ustawiłem rozrząd, zmieniłem świece, fajkę, cewkę, zmniejszyłem przerwę na świecy, spróbowałem na gaźniku i module kolegi, sprawdziłem czy nie ma lewego powietrza psikając Plakiem przy króćcu (kiedy tak patrzałem w skuterze jak obroty falowały to było widać ze jak się psikało to skuter miał równe obroty). Dodam ze to się zaczęło po zmianie cylindra 125 który zatarłem jeżdżąc bez filtra po żwirowniach (nie wiedziałem że mi odpad). Lecz zmieniłem wszystko co było trzeba (cylinder, pierścienie, tłok, olej, filtr oleju, kupiłem filtr, uszczelki). Co to może być bo nie mam juz do tego sił...
  18. Witam, mam problem z moim moto a mianowicie gdy jade po wybojach i pod gorke moto gasnie tzn zaczyna sie dlawic a gdy w ostatniej chwili wcisne sprzeglo to chodzi normalnie na wolnych a po przegazowaniu juz moge dalej jechac, ale to trwa chwile i znow sie sytuacja powtarzza, czytalem ze moze zawinil czyjnik sprzegla ale nwm jak to wyglada i gdzie to jest. Dodam zdjecia mojego moto to moze ktos sie zorientuje gdzie to moze byc.
  19. Witajcie, mam niewielki problem ze swoim skuterem. Gdy odpalam go podczas niskiej temperatury panującej na dworzu, odpala normalnie, po czym po chwili (cały czas chodząc na postoju), zwiększają się obroty silnika, tak że niewiele brakuje żeby skuter próbował ruszyć, chwilę później silnik pracuje nierówno, aż w końcu gaśnie. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dodam, że gdy ruszę, zanim silnik zacznie nierówno pracować, tego problemu wtedy nie ma, a gdy się już rozgrzeje, to na jałowych obrotach nie gaśnie ani nic. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam, Rafał
  20. Witam. Mam na imie Sylwek Przeszukałem cały int. w ciągu ost kilku mieś i nic....nie ma podpowiedzi na mój problem , więc może tutaj mi się uda:-) pacjent to Yamaha SR 125 z 95 r. zakupiłem owe moto dla żony jednak od samego początku miałem problem , gasła strzelała itp. regulacja gaźnika , zakup nowego gaźnika nie przyniusł pozytywnego skutku....po przez świece , cewke , kabel WN ... doszedłem że padł ECU.... na starym moto jechało do pewnego momentu , gasło , jednak jeśli zgasło przy szybszej jeździe i nie włączyłem sprzęgła moto się zadusiło po czym po pary sek. załapało i można było jechać gdzie się chce... po podmianie ECU moto chodziło normalnie.... jednak po ok 800km znów znikła iskra.....i znów podmiana wszystkego po kolei...:-) tym razem pozostało mi tylko MAGNETO.....ponieważ udało mi się zakupić drugi silnik w pudełku , podmieniłem całą obudowę wraz z czujnikami , alterantorem ....iiii iskra wróciła :-) nie cieszyłem się jednak za długo bo okazało się że moto pracuje tylko na niskich obrotach... podszas dodawania gazu dusi się strzela itp....pomyśłałem że pewnie czujniki uszkodzone , ale coś mnie "kopło" aby podmnić ECU na to stare ( tzn uszkodzone ) ... o dziwo moto zaczęło wkręcać się na obroty .... jednak jak już pisałem wcześniej , owe ECU jest uszkodzone i w pewnej temperaurze gubi iskrę :-( jednak nie moge zrozumieć kilku kwestii: ECU stare to - 5HO MO (32J) , nowe to 5HO MO (23J) , na starych czójnikach motor chodził na oby ECU ?????? silonik który zakupiłem jest z 92 r. a mój z 95' wszystko wygląda identycznie..... macie jeakieś pomysły co może być przyczyną owej zystuacji?? nasuwają mi się tylko 2 rzeczy : albo do nowych czujników potrzeba też przełożyć koło magnesowe???? albo czujniki czy ECU się popsuło , jednak jak pisałem na starych czójnikach oba pracowały :banghead: macie może jakieś pomysły?? bo mnie już ich brakuje :sad: :sad: :sad: z góry dziękuję
  21. Więc chodzi o to że powyżej 7 tys obr. ciężko się wkręca podczas jazdy a na neutralu normalnie się wkręca. Ciężko utrzymuje się na wolnych i jak nie przygazuje to zgaśnie po chwili (ciepły nie gaśnie aż tak). Na dodatek czasami jak dodam gazu, obroty długo schodzą (raczej nie chodzi o linke). Ma silnik 2 suwowy 80cc, 6 biegowy ten sam co w ts 80. Tłumik seryjny, gaźnik chyba odblokowany (jak wygląda ta blaszka jeśli ktoś wie?). Raz nią poleciałem na prostej 120 km/h (przełożenie 15/43) a tak to samemu poleci 95-105 przeważnie. Również kopci trochę ponad miarę ale myślę że to norma. Mógł być katowany przez poprzedniego właściciela, ale co w związku z winowajcą? Jakieś propozycje winowajcy tych zjawisk? Z góry dzięki Jeśli ktoś chce zobaczyć to nawet daję filmik i widać że nie przekraczam 7tyś obr. ale nie widac reszty problemów (filmik na starym, seryjnym przełożeniu 15/49)
  22. Mam problem z moim pocetem, (bemi 125) otóż strasznie szybko się nagrzewa. Jak silnik jest zimny to jestem w stanie przejechać około 6 km po czym gaśnie, a silnik jest gorący. Po odczekaniu paru minut jestem w stanie przejechać kilka kilometrów po czym sytuacja się powtarza. Proszę o pomoc. Jeśli ktoś miał taki problem albo wie o co chodzi to proszę o radę. A i gubi olej ale w małych ilościach więc narazie tym się nie będę zajmował.
  23. Witam. Mam taki problem ,że około 1 miesiąc temu podczas jazdy zaczął mi gasnąć motor. przejechało się ze 100 m i po prostu gasł , wyczyściłem gaźnik , kupiłem nową świece i fajke ale nie pomogło . Za uwarzyłem że cylek się grzał a chłodnica nie , więc prawdopodobnie była zapowietrzona , próbowałem odpowietrzać ale nie udało się . Gdy się go trzymało troche na obrotach wywalało płyn chłodniczy . Wyczytałem że do wymiany jest uszczelka pod głowicą więc zamówiłem nową . Otrzymałem ją w tym tygodniu. Wyczyściłem obydwie powiechrznie nałożyłem troche sylikonu i złożyłem . Wczoraj chciałem wypróbować czy wszystko ok, ale niestety nie działa tak jak powinno . Jade kręcę go do 6-7 tys i wszystko ok. przejechałem z 1 km i chciałem zawrócić zwalniam wciskam sprzęgło i nagle mi gaśnie , ale dlaczego? Odpaliłem go po chwili (nie chciał na rozrusznik , musiałem na popych) i jade kręcę do 6-7tys i jade tak z 2 km i zaczął mi szarpać pusiciłem z gasu normalnie , po chwili dodałem i znowu zaczął szarpać aż zgasnął . I tak zrobiłem z 10km a zgasł mi chyba ze 4 razy i gaśnie jak naciskam sprzęgło podczas zatrzymywania się . I jeszcze jedno zauważyłem że bierze mi płyn chłodniczy i nie wiem czy go spala bo uszczelka jest nieszczelna czy poprostu się jeszcze odpowietrza , po wymianie uszczelki grzeje się też chłodnica , przed wymianą cały czas była zimna . Proszę o pomoc. Z góry dzięki . Pomoże ktoś , bo nie mam pojęcia co się dzieje, jak się odpali mocno kopci , przejechałem dzisiaj z 1km (kręciłem go 6-7 tys , jechałem ok 70-80) i chciałem zawrócić puszczam manetke zwalniam , wciskam sprzęgło i nagle gaśnie, nie wiem dlaczego , jak już zawróciłem i odpaliłem zacząłem kręcić do do 9-10 tys ok 100km/h i przejechałem z 500 m i zaczął strasznie mulić i tak chyba z 500 m się robiło i przed domem wcisnąłem sprzęgło i znowu gasł , co się może dziac Proszę o pomoc . Pomoże ktoś ?? dostałem odpowiedz na innym forum : "jeśli Ci gaśnie podczas zatrzymywania się to , Ci się tarczki kleją bo pewnie są już do wymiany. Na razie możesz spróbować wyjąc je , wyczyścić i złożyć od nowa. Zalej jakimś lekkim płynem np Motul 10w40." może być to winna tarczek ??
  24. Witam! Suzuki GSXR 1000 K1 pierwotnie lecz z przyczyn losowych założony silnik od K2 z automatycznym ssaniem. Wymieniona instalacja pod ten silnik bo lekko sie różni ta od K1. I teraz co się dzieje. Moto raz wykazywało pełną moc i śmigało bez zarzutów a innym razem połowę, mierzone na hamowni 70KM. Niezależne to było bo bez żadnego dłubania moc raz była a raz nie. A na koniec doszło do tego że odpala ale pochodzi chwilę, później zaczyna kuśtykać jakby na 3 gary aż w końcu gaśnie. Domyślam się że za dużo tam wszystkiego jest odnośnie tych czujników jak przechyłu czy ciśnienia atm itp. Ale chyba coś za to musi być odpowiedzialne bezpośrednio. Nie wiem czy wtryski jakoś pozapiekane czy komputer lub pompka paliwa. Chociaż pompka po wpięciu manometru wykazuje że jest ciśnienie. Za zegarze jest komunikat C00 Ale to chyba tak ma być, nic innego nie pokazuje.
  25. Witam wszystkich :) Jest to Mój pierwszy post/temat, który został związany z moja "SUKA" SUZUKI TS 50 XK 1994R. Chciał bym zadać kilka pytań na które potrzebuje znać odpowiedz bo sam już nie daje rady a wujek GOOGLE w tym temacie mi niestety nie pomaga :( Otóż to ma problem taki że jak odpale motorek to wszystko fajnie lecz musze cały czas trzymać na obrotach ponieważ jak puszcze role to silnik w momencie gaśnie co jest irytujące. Gdy wrzucę bieg i chce ruszyć to na obrotach 2tyś-3tyś musze się delikatnie odepchać aby silnik nie zgasł. A jeżeli chce ruszyć z kopyta to nidy rydy z 6tyś.obr spadnie na 3.5tyś. i jedzie kawałek jak największy muł:) Nie działa także ładowanie aku., co też bardzo mnie irytuje bo nie moge za chiny ludowe znaleść żadnego schematu instalacji dla zielonych. Dodam że wszystko działa jak ta lala czyli: Kierunki OK, światła OK, Podświetlenie zegarów OK, kontrolki OK, światła stopu Ok, no i oczywiście iskra jak ta lala pięknie kopie. Pierwszy z problemów gaźnik. Jak go ustawić (jakaś jasna podpowiedz jak to zrobić) ? Iglice wyczytałem żeby zaczepić na środkowe wycięcie (3 z góry) tak będzie lepiej? . Oczywiście pytanie gdzie znajde blokady żeby sobie je móc ściągnąć? NEXT strasznie muli go pod górkę... Na początku górki wszystko fajnie 5sek. później niestety zaczyna jechac 10-15km/h i więcej nie póści... Może ktoś bedzie wiedział czego to przyczyna i coś mi na to poradzi. Jaka dać zębatke na tył i przód żeby mieć chociaż te v-max do 80km/h i żeby też przez te zębatki nie zaczęło go mulić pod górke. A tu jeszcze takie pytanie z innej beczki. Czy jak założe cylinder i głowice z tego samego silnika tylko chłodzoną cieczą i wszystkie elementy ( chłodnice, zbiorniczek, pompę...) może to tak być czy coś mnie nie póści? A jeżeli bedzie cacy to jaki mogę dać gaźnik? Nie chce zmieniać felg a chciał bym założyć jakieś fajne oponki. Felgi mam rozmiary: przód 1,5x21, tył 2,5x18 jakie oponki ? Ponieważ zadałem wiele pytań do firm zajmujących się sprzedażą części do motorowerów nikt niestety nie mógł mi pomóc w znalezieniu części. Może ktoś z was ma jakiś znajomy sklep który będzie posiadał do tego modelu coś to chętnie się dowiem nazwy, odwiedze strone inter., zadzwonie popytać. I to chyba było by na tyle z moich problemów. I proszę nie odsyłajcie mnie do innych tematów bo po prostu już mam dość szukania czytania linijki w linijkę i tylko jakieś bzdury nie na temat. Z góry dziękuję za przeczytanie tematu, odpowiedzi, podpowiedzi, linki do stron tematów (które zawierają ciekawe i sensowne info.) Pozdrawiam szerokiej drogi!
×
×
  • Create New...