MarianKa Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 komentarz mam jeden: Zakupiłem dzisiaj w Obi 5l banieczke nafty za 44,95 PLN :buttrock: Nie można gdzieś nafty taniej kupić? Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Kupiłem dzisiaj naftę i walczyłem 2 godziny z Castrolem. Zeszło już sporo, ale zostało jeszcze dość dużo tego syfu. Najgorzej w zakamarkach... Jutro ciąg dalszy czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Paweł Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zakupiłem dzisiaj w Obi 5l banieczke nafty za 44,95 PLN :buttrock: Nie można gdzieś nafty taniej kupić?U mnie w sklepie z farbami pół litra nafty kosztowało ostatnio 4 zł. Czyli taniej niż u Ciebie :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Ja też powalczyłem z łańcuchem dzisaij i efekt przeszedł oczekiwania. Jest juz prawie czysty, miekki i kółeczko obraca się wyraźnie z mniejszym oporem, a przy okazji zmyłem troche tego syfu z wahacza i felgi.Jestem za naftą :buttrock: , oczywiście zabieg trzeba będzie powtórzyć.Teraz zastanowię się jak smarować, byc może zastosuję mieszanine oleju i nafty. ps. ja kupowałem dzisiaj u siebie naftę po 5,50 za 0,5l i była 5l za 50zł. Pozdrowienia dla wszystkich nafciarzy!!! :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ario Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 dzisiaj wyczyściłem łańcuch i zębatkę tylną naftą i tak zostawię, zobaczymy. przekonał mnie do tego najbardziej argument "pasty ściernej", która tworzy się z mieszaniny smarowidła i piachu :buttrock: zapłaciłem 7 zł za 0,5l. może i nie zbyt tanio, ale taniej niż puszka spray'u :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 No i operacja czyszczenia łańcucha zakończyła się sukcesem :) Napęd wygląda teraz jak nówka. Starczyło mi nawet 0,5 litra nafty. Pod koniec czyszczenia słychać było jeszcze piasek w łańcuchu, więc spryskałem wszystko dość obficie płynem do mycia silników (Arva K2), spłuknąłem wodą i cisza ;) Teraz tylko czekam aż wyschnie i idę nasmarować łańcuch olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finko Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam,kupiłem preparat do czyszczenia łańcuchow firmy JMC i dzisiaj sie bawilem. REWELACJA - nie potrzeba zadnej szczoteczki i wszystko schodzi, wystarczy na koncu wytrzec szmatka łańcuch i gotowe. Sikalem tym sprayem i brud sie rozpuszczał.W opakowaniu jest 300 ml i kosztuje 13 zl. To jast sprowadzane przez LARSSON POLSKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bekriss Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 czyli efekt taki jak po nafcie. 5zl za 500ml :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Napiszcie mi jeszcze jak możecie co w łańcuchu należy smarować ?? :) Zawsze odruchowo pryskałem na cały łańcuch. Co trzeba w szczególności nasmarować? Rolki czy okolice O-ringów też ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hikor Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Przecież w końcu wynikło, że NIE SMAROWAĆ tylko czyścić. Najlepiej naftą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 smarujesz rolki .czyscic mozna tez ropa (olej napedowy) tak pisze w manualalu do KLR 600 Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 ja u siebie jak nie dodam troche oleju do nafty to po 50km chuczy mi lancuch jak stara k...... wiec chyba trzeba go choc troszke nasmarowac przynajmniej u mnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marciolis Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Przepraszam za pytanie, ale uściślijmy: do smarowania łańcucha używamy olej przekładniowy (z naftą) np. hipol, zatem rozumiem, że nie mamy tu na mysli oleju silnikowego np MOBIL 10W40? ?Czy można zastosować taki olej, czy powinien być przekładniowy? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 kazdy olej dobry, czym gestszy tym lepiej Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkey Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Przepraszam za pytanie, ale uściślijmy: do smarowania łańcucha używamy olej przekładniowy (z naftą) np. hipol, zatem rozumiem, że nie mamy tu na mysli oleju silnikowego np MOBIL 10W40? ?Czy można zastosować taki olej, czy powinien być przekładniowy? :) ja uzywam wypalonego castrol gps 10/40 ;) podwojna oszczednosc, raz nie trace czasu na recyklowanie, dwa jest 2.5 litrowa banka free co jakies 1.5 miecha :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi