Skocz do zawartości

Kiedy wymienić olej??

Tomo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

januszm napisał:
No a później raz w tygodniu Smile

A w Kawasaki co drugi dzien :lol: :)

Pawel napisał:
Przed zimowaniem i po zimowaniu ??? Bez przesadzy. Przed wystarczy w zupełności.

Pawel, ja nie pisze jak to wyglada w rzeczywistosci, bo tez tak robie. Ja tylko zacytowalem co jest napisane w ksiazce obslugi motocykla!

Piotr Dudek napisał:
ale zapomniał dodać że w ZX10R co wiosnę trzeba wymienić przednią felgę

Ja tam nie wiem jak jest w ZX 10R ponieważ mam ZX 10 Tomcat :)

[ Dopisane: 13-03-2006, 13:59 ]

zajc napisał:
Pawel, ja nie pisze jak to wyglada w rzeczywistosci, bo tez tak robie. Ja tylko zacytowalem co jest napisane w ksiazce obslugi motocykla!

To Honda zaleca częstszą wymianę oleju niż Kawasaki. Ja w instrukcji KZ 1100 nie miałem informacji o wymianie po sezonie i przed sezonem.

Cytat
Teraz w oczku nie widać oleju' date=' pokazuje się dopiero po przechyleniu motocykla. [/quote']

Widze, ze dbanie o pozim oleju to u Ciebie podostawa :)

Olej poiwnno sie zawsze wymieniac po sezonie - zawarte w nim substancje toksyczne powodują mikrowżery. Większość toksycznych substancji usuniemy spuszcajac stary olej, a w swiezo zalanym oleju zostanie po nich zaledwie mały slad... Przez zime zalany swieży olej nie traci rzadnych właściwowści...Myślicie, że w sklepach czy większych hurtowniach zapasy oleju są przechowywane w cipeplutkich pomieszczeniach o temp. +20 stopni ;) :?: Wiekszość z nich stoi w nieogrzewanych garazach i tam sobie zimuje w minusowej temperaturze....

Dzisiejsze oleje są tak dobrej klasy, ze nie boja się mrozów i przez dłuuuuugi, dłuuuuugi czas nie traca swoich właściwości...

• 2 tygodnie później...
  Olsen napisał:

Mam podobny dylemat: do przeglądu zostało mi jeszcze jakieś 1,5 tys. kilometrów i, szczerze powiedziawszy, nie chce mi się teraz wymieniać oleju, tak więc chyba owe 1,5 tys. kaemów nawinę na starym oleju (wymienianym w lecie ub. r.).

No i okazało się, że do przeglądu pozostało mi nie 1,5 tys. km, jak myślałem, tylko prawie 2,5 tys. - mój dylemat jest tym większy. Ostatni przegląd, podczas którego wymieniony został olej, miał miejsce w sierpniu. Ciekawym, co radzą forumowi spece od mechaniki. Motocykl to Suzuki Bandit 600 drugiej generacji.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Ja wymienialem olej na poczatku wrzesnia i w tym sezonie jeszcze troche na nim pojezdze.

Dlaczego wymienilem przed zima a nie po ? Poniewaz bylo juz przekroczone 6 tys a jeszcze do listopada zdazylem troche nawinac. Zima na pewno niekorzystnie dziala na olej - chocby dlatego ze sie starzeje ale nie na tyle aby go wymieniac. Wszystko zalezy czy lubi sie dmuchac na zimne.

• 4 lata później...

Chłopie masz fajną maszynę, trochę wartą, a wymiana oleju z filtrem to koszt do 150 zł.

Na czym ty chcesz oszczędzać i co będziesz zimą robił w wolnym czasie jak nie pomajstrować, powymieniać w polerować elementy :biggrin:

NIKT NIE BEDZIE MI MÓWIŁ JAK MAM ŻYC - BO NIKT ZA MNIE NIE UMRZE

Vector napisał:

Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj. Czy na prawdę jest sens wymieniać olej, jeśli zrobiłem na nim tylko około 2 tysięcy? Przezimować, czy jednak wymienić na świeży?

kończysz już sezon? :icon_eek: ...czy nie dokręcisz do śniegów tych 4kkm? :biggrin: