konrad88 Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 mam takie pytanie niewiedziałm do jakiego działu dać to wiec pisze tutaj chce sobie pomalowac moto pistoletem ale nieposiadm kompresora jak go moge zrobic ?? i z czego zapozyczyć czesci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 "Tunerzy" spod budki z piwem używają odkurzacza. Ja polecam jednak kupić kompresor, a nie robić. Najprostsze modele są dostępne w supermarketach, nie nadają się do klucza pneumatycznego, ze względu na małą wydajność powietrza, ale do polakierowania w domowych warunkach części motocykla wystarczą od biedy. Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 Jeśli chcesz jednak pogrzebać i zrobić go sam to powinieneś pojeździć po złomach. Tam często można znaleźć duże zbiorniki na powietrze oraz cylindry (znaczy cały układ pompujący) do kompresorów często z ciężarówek.W sklepie będziesz musiał kupić zegar wskazujący ciśnienie na zbiorniku, wyłącznik bezpieczeństwa nastawny na ciśnienie, zawory, węże.No i jeszcze trzeba dorwać dobry silnik elektryczny, koła pasowe i pas napędzający.Widziałem kilka takich kompresorów domowej roboty może nie wyglądają estetycznie ale działają i utrzymują wysokie ciśnienie.Sam mam kompresor przerabiany – zbiornik jest oryginalny około 100l a silnik i układ tłoczący są od czegoś innego. Mam teraz 2 cylindrowca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosarian Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 Ja jestem w trakcie robienia kompresora ze sprężarki od lodówki. Jako zbiornik będzie mi słuzyła gaśnica samochodowa. Nie wiem jakiego ciśnienia pistolet potrzebuje do pracy, ale wydaje mi się, że gdyby zastosować większy zbiornik to dałoby radę malować, jednak czas napełniania zbiornika nie byłby zapewne krótki ze względu na niską wydajność sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROC Opublikowano 12 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2005 pistolet wymaga od 4 do nawet 8 barów ( Maciek_k03 dzięki za przypomnienie :) )) zależy od farby i pistoletu oraz umiejętności lakiernika. Większa butla to również dłuższy czas napełniania i większe obciążenia dla kompresora, Taki kompresorek od lodówki (bez urazy) może pompować koła albo być stosowany do aerografu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_k03 Opublikowano 13 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 pistolet wymaga od 4 do nawet 8 (wypadła mi nazwa skali z głowy) ta skala to bary. a czasem nawet pistolet potrzebuje i więcej :)PozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 14 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 No i pistolet jest sprzętem, wykazującym spore zużycie powietrza, więc taka sprężarka z lodówki+butla z gaśnicy na niewiele się zdadzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daris Opublikowano 17 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2005 Ja wykonałem kompresor z butli samochodowej od gazu,slilnika elektrycznego i agregatu z ciągnika.Nie mam niestety jeszcze skraplacza.Ciśnienie 6 atmosfer utrzymuje.Jak masz cześci to opłaca sie taki wykonac,w przeciwnym razie lepiej kupic cały kompletny.A agregat z lodówki jest strasznie cieńki-używam go jedynie do bezpośredniego pompowania powietrza do rowerów-motorów.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty_bytom Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 Jak nie masz kompresora, to poszukaj koła z traktora, tego duzego i zwykłego kompresora do kół. Zakładasz na felgę dwa wentyle i chyba reszty nie muszę tłumaczyć :P Potrzeba jest matką wynalazków!Nie próbujcie tego w domu :!: :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
21adam Opublikowano 19 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2005 ja widziałem jak gościu sobie srobił z silnika od fiata 126p :P nawet ładnie tochodziło przerobił głowice i smigało tylko szum szedł :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr123 Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Witam.Kupiłem niedawno mały kompresorek 24litrowy Einhell'a z Allegro.Mi starcza bo i tak nie maluje nic.Dobry w czasie remontu motocykla(ropowanie,przedmuchiwanie syfu).Nie jestem lakiernikiem i nie znam sie na tym wiec nie bede malował duzych częsci.Najwyżej coś małego i na dniach kupie sobie tez aerograf, którym też mozna poretuszować uszkodzony lakier motorku;-)Znajomy kiedyś podsuną mi dobry pomysł.Do malowania mozna uzyć butli ze sprężonym powietrzem(można taka kupić lub wypożyczyć z punktu z gazami technicznymi).Kupujesz tylko piostolet ,reduktor, wąż i heya :P Ponoć taka butla starcza na pomalowanie samochodu -około 300atmosferpozdrawiam dłubaczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafir Opublikowano 20 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Ja jestem w trakcie robienia kompresora ze sprężarki od lodówki. - totalna bzdura :P . sprężarka chłodnicza tłoczy duże ilości oleju, ale ten olej w układzie chłodniczym do niej WRACA. W sprężarkach powietrza jest całkiem inny układ obiegu oleju/tłoczenia powietrza.Yosarian:sprężarka chłodnicza jest hermetyczna /zaspawana/ i zalana olejem - zauważ te różnice...po 2. ciśnienie - wiesz jakie jest w ukł chłodniczym? sprężarka może podawać do ok 20 bar... Cytuj http://www.hdceleven.pl/index.php/pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Witam.Kupiłem niedawno mały kompresorek 24litrowy Einhell'a z Allegro.Mi starcza bo i tak nie maluje nic.Dobry w czasie remontu motocykla(ropowanie' date='przedmuchiwanie syfu).Nie jestem lakiernikiem i nie znam sie na tym wiec nie bede malował duzych częsci.Najwyżej coś małego i na dniach kupie sobie tez aerograf, którym też mozna poretuszować uszkodzony lakier motorku;-)Znajomy kiedyś podsuną mi dobry pomysł.Do malowania mozna uzyć butli ze sprężonym powietrzem(można taka kupić lub wypożyczyć z punktu z gazami technicznymi).Kupujesz tylko piostolet ,reduktor, wąż i heya :D Ponoć taka butla starcza na pomalowanie samochodu -około 300atmosferpozdrawiam dłubaczy :P[/quote'] ...Piotrek ile dałeś za ten kompresor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 25 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2005 sprężarka może podawać do ok 20 bar... Dokładnie, ale gdy tłoczy olej, którego gęstość jest dużo więsza od powietrza. Kolega s sklepie rowerowym mial taką sprężarkę, ale ona ledwo była w stanie napompować koło w rowerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobekkk Opublikowano 25 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2005 ja mam zbiornik od hamolcow z pociagu i kompresor od stara 200 ale zepsoty ;) do malowania musi byc cisnienie okolo 8 barow [tzn ma niespadac i niewzrastac] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi