Peace Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Siemka, Wiem że takich tematów było już milion ale ten będzie mimo wszystko trochę inny :)Otóż - od blisko trzech lat jestem posiadaczem prawka A2. Dwa lata z nich spędziłem jeżdżąc Virago 535, potem pragmatyzm zmusił mnie do sprzedaży jednoślada (rozpocząłem studia, potrzebny był samochód...).Ale moich marzeń o motocyklu nie zostawiłem :)Virago to był bardzo fajny motocykl, ale po tym roku, półtorej trochę zaczęło mnie ciągnąć w kierunku czegoś bardziej sportowego. Czegoś co pozwala pokonać efektywniej zakręt :) Ale na pewno nie interesują mnie typowe ścigałki - motocyklistą raczej jestem niedzielnym i w granicach prędkości na jakie pozwala prawo. Virago używałem do "weekendowych" wypadów za miasto, jazdy po mieście.No i teraz do meritum, bo wywód się zrobił dość długi.Czy motocykl taki, jak na przykład Yamaha XJ6 (pamiętam z prawka i dobrze wspominam) nadaje się do jazdy po mieście, poza miastem, ewentualnie trasy w granicach 100km?Brak mi fachowej wiedzy na ten temat, a często spotykałem się z opiniami że "łee golasem to niewygodnie w trasę". I nie wiem czy to tylko pojękiwania ludzi dla którzy rozumieją tylko "szybciej = lepiej", czy też uzasadnione uwagi.Jaki motocykl byście mi poradzili, biorąc pod uwagę nakreślone przeze mnie potrzeby? Chodzi mi raczej o typ budowy motocykla, niżeli konkretne modele, tak więc załóżmy że cena nie gra roli (mimo iż pewnie grać będzie sporą :)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 O XJ6 pisałem, jak wejdziesz w dział "Yamaha" to znajdziesz tam sporo wypowiedzi. Do wersji gołej kup szybę, można dostać do tego bardzo fajne i bajerancko wyprofilowane szyby, które dodają uroku temu motocyklowi a jednocześnie umożliwiają znośne jeżdżenie trasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klas500 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Zacznijmy od tego , że 100 km. to żadna trasa i do takiego jeżdżenia spokojnie naked wystarczy. Nie zmienia to jednak faktu , że za jakąkolwiek szybą - nawet niewielką będzie mniej wiało. Sam musisz zdecydować na czym Ci zależy - nikt za Ciebie tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peace Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Ja nie proszę żebyście mi powiedzieli, na czym mi zależy, tylko pytam na ile konstrukcja naked'a przeszkadza w jeździe w trasie, w czym taki motocykl jest fajny a w czym zły. Czy będzie odpowiadał moim potrzebom. Nigdy nie jeździłem nigdzie dużo takim moto, jedyne co to na kursie :)Czyli reasumując golas z szybą i trasa 100 km to nie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Żaden! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Na niedalekie przejażdżki naked jest o.k. Nie jesteś zmuszony do jazdy w złych warunkach pogodowych, no jak jest ciulowa pogoda to po prostu nie jedziesz. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 1 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Moim zdaniem naked jest najlepszym kompromisem pomiędzy "jadę" a "wyglądam". Ale to już według uznania :biggrin:Natomiast co do "trasy", to jak koledzy wyżej napisali, 100 km to nie trasa! Na taki dystans, to nie chce mi sie często nawet pieca rozpalać. A dla wygodnego nakeda 500 km nie stanowi żadnego wyzwania i nie umęczy kierowcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geni Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 100 kilometrów ogarniesz i na skuterze 125tce. Na gołej XJ6 dojedziesz w dowolne miejsce w Europie bez żadnego problemu, a właściwie problemy są dwa kasa i czas wolny. Reszta nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 2 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) A potem zastanów się (uczciwie) ile Twojego jeżdżenia to będą "trasy" a ile dojazdy po mieście i paro-godzinne wypady wokół komina... ;) Bo z tymi "trasami" to potem w życiu różnie bywa... :( Bo do miasta naked jest jednym z lepszych wyborów - chodzi głównie o pozycję na moto. Edytowane 2 Lipca 2016 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogger Opublikowano 5 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Naked nadaje się w trasy . Nawet długie . Problemem jest prędkość przelotowa. Jeśli Ci to nie przeszkadza to jak najbardziej wybierz nakeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Bull Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Nie będę zakładał wątku bo "problem" mam podobny. Po kilku sezonach na cruiserze postanowiłem przesiąść się na małego sporta ( mam 173 cm ):600 cm3, wydech pod siedzeniem, budżet do 5000 €. Będzie używany do weekendowych solowych przejażdżek ( 100 może 200km max ). Uprzedzając - wiem, że to nie są turystyki ale mi się podobają :ZX 6 Rhttp://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=235085040&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&scopeId=MB&maxCubicCapacity=600&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&makeModelVariant1.makeId=13100&makeModelVariant1.modelDescription=zx+6&pageNumber=1 600 RRhttp://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=240112153&isSearchRequest=true&scopeId=MB&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&maxCubicCapacity=600&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&makeModelVariant1.makeId=11000&makeModelVariant1.modelDescription=600+rr&pageNumber=1 Co będzie wygodniejsze patrząc przez pryzmat tzw. codziennego użytkowania, a nie właściwości na torze ? No i oczywiście który z wyżej wymienionych będzie mniej kłopotliwy... z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Nie będę zakładał wątku bo "problem" mam podobny. Po kilku sezonach na cruiserze postanowiłem przesiąść się na małego sporta ( mam 173 cm ):600 cm3, wydech pod siedzeniem, budżet do 5000 €. Będzie używany do weekendowych solowych przejażdżek ( 100 może 200km max ). Uprzedzając - wiem, że to nie są turystyki ale mi się podobają :ZX 6 Rhttp://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=235085040&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&scopeId=MB&maxCubicCapacity=600&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&makeModelVariant1.makeId=13100&makeModelVariant1.modelDescription=zx+6&pageNumber=1 600 RRhttp://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=240112153&isSearchRequest=true&scopeId=MB&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&maxCubicCapacity=600&minFirstRegistrationDate=2007-01-01&makeModelVariant1.makeId=11000&makeModelVariant1.modelDescription=600+rr&pageNumber=1 Co będzie wygodniejsze patrząc przez pryzmat tzw. codziennego użytkowania, a nie właściwości na torze ? No i oczywiście który z wyżej wymienionych będzie mniej kłopotliwy... z góry dziękuję za sugestie.Mamy do siebie 80 kilometrów.Tutaj sam przebieg mniejszy o 20 tys. km przemawia za kawą a do tego rok młodszy i świeżo po przeglądzie. Ja szanuję renomę hondy ale wszystkie moje motongi to były kawasaki i nigdy mnie nie zawiodły. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 A do codziennej jazdy i nie za dalekich wypadów nie będzie lepszy jakiś naked? Może coś od Triumpha lub Ducati? Albo jakiś Hornet 900? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Bull Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Mamy do siebie 80 kilometrów.Tutaj sam przebieg mniejszy o 20 tys. km przemawia za kawą a do tego rok młodszy i świeżo po przeglądzie. Ja szanuję renomę hondy ale wszystkie moje motongi to były kaawet niewasaki i nigdy mnie nie zawiodły.No faktycznie ;-) bezpośrednio w Twoich okolicach nie bywam.... czasem Bramsche i Rahden ale jak kupie dwa kółka to będzie okazja się spotkać. Tu już nie chodzi o te dwa konkretne ogłoszenia - tylko ogólnie o te dwa konkretne modele. A do codziennej jazdy i nie za dalekich wypadów nie będzie lepszy jakiś naked? Może coś od Triumpha lub Ducati? Albo jakiś Hornet 900?Rozum zdecydowanie podpowiada tak jak napisałeś ale.... no właśnie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrsMarthy Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Po chopperach tylko MT01. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi