Skocz do zawartości

Prostownik do akumulatora 12V - jaki kupić?

Pomóżcie wybrać prostownik.  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrać ?

• http://allegro.pl/ladowarka-prostownik-0-8a-ctek-xs-800-gwa-5-lat-i3225851635.html
      3
    • http://allegro.pl/motocyklowy-prostownik-z-mikroprocesorem-5a-12v-i3235439926.html
      0
    • http://allegro.pl/prezent-ladowarka-prostownik-optimate-2-motofaza-i3239400679.html
      3
    • http://allegro.pl/jmp-800-12v-ladowarka-akumulatorowa-prostownik-i3179674974.html
      0
    • Inny..
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem raczej o czymś trochę bardziej zaawansowanym :) żeby podłączyć i się nie dotykać

a przeglądnąłeś temat w którym piszesz..? :banghead:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Przeglądałem i aukcje z allegro są juz nieaktualne

w linkach z allegro są tytuły aukcji, a tym samym nazwy...

oki, powiem, że ja mam taki: Einhell AFNM 8. tani nie jest, mały też nie, ale jakoś nie mam zaufania do tych pseudoładowarek 300mA :/

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Szukaj ładowarki TRONIC. Bbardzo dobra, z elektroniką.

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Moja jest prawie identyczna, jak podlaczylem pod aku to sie swiecila ta zielona lampeczka/dioda, teraz juz sie nie swieci, mysle ,ze podlaczajac/pozyczajac Twoj prostownik moge sprawdzic czy dziala akumulator, jezeli bedzie sie swiecila zielona dioda oznaczajaca ladowanie - to prostownik, ktory mam w domu jest do wyrzucenia, jezeli dioda sie nie zaswieci to akumulator do wymiany.Dobrze mysle ?

Źle. Zielona dioda "laden" pali się tylko do momentu naładowania aku do napięcia ok. 14,5. Po uzyskaniu tego napięcia się wyłącza. I tak w kółko...

w linkach z allegro są tytuły aukcji, a tym samym nazwy...

oki, powiem, że ja mam taki: Einhell AFNM 8. tani nie jest, mały też nie, ale jakoś nie mam zaufania do tych pseudoładowarek 300mA :/

jsz

Wbrew pozorom taki prąd jest bardzo dobry do długotrwałego ładowania aku, szczególnie w ostatniej fazie. Akumulator ładuje się do pewnego stopnia bardzo szybko, a później potrzebuje dłuższego ładowania właśnie prądem o mniejszym natężeniu. Wynika to po prostu z procesów elektrochemicznych. Także spokojnie możesz obdarzyć zaufaniem te pseudoładowarki

• 1 miesiąc temu...

A ja mam prostownik 12V z regulacja produkcji ZSRR. Jak nastawie na minimum, mam prąd ładowania ok 500 mA, jak na maxa, mogę odpalić moto z kompletnie rozładowanym akumulatorem :icon_biggrin: WOT TIECHNIKA

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

...."Funkcja ładowania impulsowego-regeneracja

za pomocą tej metody można naładować i ponownie używać większość zużytych akumulatorów"...

W takie cudowne uzdrownie akumulatorów niestety nie wierzę:) Reszta opisu i właściwości wydaje się byc prawdą. W/g mnie można zaryzykować zakup takiej ładowarki.

pzdr

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Mam pytanie - ktos uzywa

tego prostownika?

Jak z awaryjnoscia? I czy faktycznie nadaje sie tez do puszki?

Z gory dzieki!

Ja mam takowy i laduje nim 4 akumulatory :wink:.

Najwiekszy ma 62Ah i nie ma z nim najmniejszych problemow. Moge bez oporow polecic ta ladowarke - stsosunek jakosci do ceny jest bardzo dobry.

Wczesniej mialem prostownik Bosch-a jakis model tez do motocykli i samochodow i byl problem z naladowaniem tego najwiekszego ladowalo mi go ze 3 dni i tez nie byl do konca naladowany.

• 2 miesiące temu...