Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'akumulator'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Motocykle
    • Motocykle
  • Mechanika motocyklowa
    • Mechanika Motocyklowa
  • Fora główne
    • Grupy Motocyklowe
    • Szkoła jazdy, stunt, wypadki
    • Sport Motocyklowy
    • Warsztaty, salony, sklepy, komisy...
    • Rynek Motocyklowy - co, jak i gdzie kupić dla motocyklisty i motocykla
    • Przy Piwie
    • Nie tylko 2 koła
    • S.O.S. - pomagamy innym
    • Humor
    • Chwalę się!
  • Zloty
  • Galerie
  • Prawo
  • Skradzione / Podejrzane
  • Giełda Motocyklowa + gielda.motocyklistow.pl
  • Informacje i sprawy techniczne

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Gadu-Gadu


Telefon


Skype


Strona www


I like


Skąd


Motocykl


Antyboot

Found 14 results

  1. Co dwa, czasem trzy lata odczuwam potrzebę zmiany akumulatora. Na przemian są to LP oraz Warta Dziś próbując odpalić po zimie, po trzech 5-8 sekundowych zakręceniach stracił prawie całą moc. Nic nie dało zimowanie go w domu, i podładowywanie poprzez Optimate 2 Problem dwojaki : 1. Szukam informacji jakie parametry miał aku montowany w Honda'ch CBR 600 F4 '99-'00r seryjnie ( Słyszałem jakoby przy zakupie mniej więcej trzymać się okolic wartości prądu rozruchowego, oraz pojemności akumulatora co ma znacznie poprawić żywotność ) 2. Chętnie spróbuję czegoś lepszego, co ma szanse wytrzymać dłużej, a i nie będzie kosztować 250+ (chyba że wytrzyma min 4 lata). Koniecznie musi być agm lub lepiej gel, bez ryzyka wylania (montowany pod kątem, +przy stójce kąt znaczny). Co polecacie? Obecny, trzy letni : Varta PowerSport AGM 12V 8ah 135A (za ~120zł) YTX9-4 / YTX9-BS Skuszony notkami w serwisach zainteresował mnie Moretti. Natknąłem się też na YUASA YTX9-BS - przypomina ten zamontowany przez poprzednią właścicielkę. Choć mógł być to też GS GTX9-BS (podróbka, czy żelowa Yuasa? ). Po tylu latach głowy nie dam
  2. Witam! Zacznę od tego że mam Jawę-CZ 175 z 1962r. Akumulator 6V 14Ah. Poszukuję jakiegoś dobrego prostownika, może raczej ładowarki do w/w sprzętu. Słyszałem o ładowarkach które można podłączyć do akumulatora na zimę,a one w odpowiednim momencie doładują akumulator. Czy moglibyście coś polecić (jakiś link, sklep). Dodam że szukałem już na allegro i google ale nic ciekawego nie znalazłem. Pozdrawiam ;) Właśnie znalazłem ciekawy link: http://www.allegro.pl/item121544620_xc0080..._6v_sklep_.html Czy ktoś może używa czegoś takiego?
  3. Witam, Mam dość nietypowy problem z KTM 690 '07. Moto odstawiłem na zimę do nieogrzewanego garażu, pod pokrowiec. Po 2-3 miesiącach po przekręceniu kluczyka wszystko się świeciło, ale nie kręcił. Założyłem że akumulator słaby i podłączyłem go do ładowania (prostownik pokazywał od razu dobre napięcie co mnie trochę zdziwiło). Po ok 2 tygodniach wróciłem żeby odpalić moto i tutaj niestety zonk. Po wpięciu akumulatora nie odzywa się nawet pompa paliwa (zawsze był charakterystyczny dźwięk). Próbowałem podczepiać instalację pod inny akumulator przez przewody i nadal to samo - zero reakcji. Nie widzę żeby przewody akumulatorowe gdzieś się naderwały. Sprawdziłem bezpieczniki przy baku i pod główką ramy. Jako że nie miałem miernika pod ręką, to "na żarówkę" sprawdziłem aku i napięcie między plusem aku a punktem masy gdzieś na ramie - żarówka świeciła. Sprawdziłem też wyłącznik na kierownicy - zwarłem styki i nadal zero reakcji. Wygląda to na jakiś prosty problem ze stykiem, ale z drugiej strony nie mam pomysłu jak to dalej sprawdzić.Czy jest coś co mogę jeszcze sam sprawdzić (miernik sobie załatwię)? Ma ktoś pomysł co to w ogóle może być? Dziwne że stało się to samo z siebie "na postoju" - czy może to oznaczać że się coś samo z siebie "zjarało"? Dzięki za podpowiedzi, które mnie uchronią przed wizytą u elektronika :) Pozdrawiam
  4. Witam serdecznie. Posiadam Suzuki DL 650 z 2007 r. Do tej pory wszystko pięknie w nim działało. Niestety, wczoraj przy próbie odpalenia pojawił się problem. Przekręciłem stacyjkę, włączyłem zapłon i przy próbie odpalenia coś strzeliło w okolicy akumulatora i nic się nie zadziało. Wszystko zgasło, nawet godzina i przebieg motocykla na wyświetlaczu. Rozrusznik nawet nie zagadał. Brak jakiegokolwiek dymku, smrodu czy coś w tym stylu. Po wyjęciu kluczyka godzina i przebieg ponownie się zaświeciły. Ponowne przekręcenie kluczyka (już bez załączenia zapłonu) od razu zgasły zegary i cisza. Zatem wziąłem miernik, podłączam do aku i napięcie wynosi ok. 12,5 V. Ponownie próbuję odpalić i znów po przekręceniu kluczyka napięcie gwałtownie spada do 1-2 V. Oczywiście nic się nie dzieje. Co jakiś czas coś tam zatrybi, zapłon włączam wszystko odbywa się jak przy normalnym odpalaniu i z chwilą włączenia rozrusznika znów słychać jakby strzał w okolicy akumulatora (wydaje mi się, że to z okolic komputera sterującego). Poniżej filmik jak to wygląda (na filmiku wywala błąd, ale było to spowodowane przez czujnik przechyłu, bez błędów procedura wygląda tak samo) Czasem po tych spadkach napięcia, napięcie akumulatora wraca do ok. 12,5 V a czasem do ok. 10 V i dopiero po jakimś czasie osiąga wartość prawidłową. Co dziwne, po podłączeniu akumulatora do ładowarki (klemy odłączone) wykrywa ona napięcie ok. 10 V (miernik dokładnie tyle samo pokazuje). Po jakimś czasie nagle wskakuje na ok. 12,5 V chwilę podładuje i pokazuje, że akumulator jest naładowany (ładowarka jest sprawna, bo testowana na 2 innych akumulatorach). Jakiś sugestie? Gdzie szukać przyczyny? Akumulator, jakiś przekaźnik, komputer? Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakieś sugestie w kwestii rozwiązania problemu.
  5. Dzień dobry, chciałbym opisać swój nieciekawy błąd już na samym początku przygody z pierwszym motocyklem. Otóż ostatnio po wyjęciu akumulatora do podładowania prostownikiem włożyłem akumulator przekręcony do poprawnej pozycji o 180o . Podpiąłem przez to plus do minusa... a minus do plusa... Ghmm... Tak więc teraz kiedy akumulator jest już podpięty poprawnie, nie odpala, po przekręceniu kluczyka wyświetlacz martwy, co mnie nie dziwi. Jednak spróbowałem odpalić go z pychu i okazało się że wszystko działa, z małym wyjątkiem; licznik. Obrotomierz działa w porządku, tak samo kontrolki, jednak cyfrowy wskaźnik prędkości wariuje, kiedy stoję wskazuje ok. 10-30 km/h, w zależności od nastroju. Teraz parę pytań: Dlaczego motocykl nie pali? (czy może być to wina jedynie rozładowanego/uszkodzonego akumulatora?) (bezpiecznik pod siedzeniem sprawdzałem i był ok) Czytałem że alternator po takiej przygodzie prawie na pewno jest do wymiany, co o tym myślicie? A właśnie, zapomniałem dodać: Mówimy o Derbi Gpr 125 2t Dzięki z góry za odpowiedzi :) Prosiłbym o wyrozumiałość, za dużo to nie porafię... :P
  6. Witam. Od prawie roku jestem posiadaczem Yamahy Fz6n w której mam problem z napięciem ładowania akumulatora. Na wielu forach temat jest poruszany ale podobnego przypadku nie znalazłem. Problem polem polega na tym że napięcie na aku przy uruchomionym silniku na wolych obrotach czyli 1300obr, dochodzi do max. 13,8v a na samym regulatorze jest około 14,1v. wraz ze wzrostem obrotów spada napięci na regulatorze i aku o około 0.3v. Na prądnicy nie ma przebicia, napięcie przy odłączonym regulatorze przy wolnych obrotach wynosi około 30v zaś przy 5000tys obr. wynosi około 70v także można uznać ze prądnica jest ok . Przy podłączonym regulatorze napięcie na prądnicy wynosi juz około 10-11v i po zwiększeniu obrotów spada do 8-9v. Prześledziłem wiele tematów i przeważnie napięcie wzrasta wraz z obrotami a nie spada tak jak jest w moim przypadku dodam tez że pomiar jest robiony na włączonych światłach. Co ciekawe przy włączonym wentylatorze napięcie spada do około 13v i w wraz ze wzrostem obrotów wzrasta do 14,1v na samym regulatorze. Pytanie czy takie spadki napięcia rzędu 0,3 wraz ze wzrostem obrotów są normalne? Jak zredukować spadki napięcia miedzy regulatorem a akumulatorem a przeciągając dodatkowych kabli?
  7. Mam do sprzedania Optimate 6 Ampmatic Tecmate. Cena 300 zł - dla użytkowników Forum wysyłka gratis Wtajemniczeni wiedzą, co to i do czego, ale poniżej opis Kupiona 3 lata temu w salonie Modeka w Świdnicy. Użytkowana przez 1 zimę - podpięty akumulator od Multistrady (w pokoju na meblach ) Stan bardzo dobry - jak na zdjęciach. Wszystkie kable są, pełen komplet itd + polska instrukcja wydrukowana. Więcej info o ładowarce [klik] Automatyczna Ładowarka Diagnostyczna Akumulatorów ołowiowych/kwasowych AGM GEL VRLA 12V z opcją recovery dla silnie rozładowanych baterii. Optymalizuje moc i zwiększa żywotność akumulatora. Posiada unikalny algorytm doboru parametrów ładowania, testowania i podtrzymania naładowanej baterii. 15 – 240 Ah (ładowanie 48 h) Duża szybkość ładowania 240 Ah w 48 godzin. Zasilanie: 220 - 240 V maksimum 0,85 A. Maksymalna wartość prądu wyjściowego jest regulowana automatycznie w zależności od charakterystyki podłączonego akumulatora, w zakresie 0,4 A - 5 A, przez wyjściowy obwód sterujący ampmatic™. Dane techniczne: Zalecany dla akumulatorów AGM/MF, standardowych, żelowych oraz o ogniwach spiralnych od 15 Ah do 240 Ah Sterowanie mikroprocesor ampmaticTM Maksymalny prąd wejściowy 0,55A @ 230V Typowy roczny koszt energii < €1 (utrzymanie ciągłe) Prąd wsteczny mniej niż 0,001 A Prąd wyjściowy (ładowanie ciągłe) 0,4 A – 5,0 A Automatyczne odsiarczanie wieloetapowe (wysokie napięcie, turbo oraz tryb impulsowy) Limit czasu ładowania 48 godzin (czas utrzymania: nieograniczony) Cykle utrzymania / testu 30 min/30 min (na przemian co godzinę) Test utrzymania naładowania 5 możliwych wyników od „dobry” do „zły” Wymiary 199 x 71 x 61 mm Masa 740 g Klasyfikacja obudowy IP54 Mocowanie łatwy montaż na ścianie Długość kabla IN wejściowego 2 m Długość kabla OUT wyjściowego 2 m Dołączone akcesoria TM-71: zestaw przewodów ze złączem oczkowym z bezpiecznikiem, pogodo-odporna ochrona styków (umożliwia podłączenie na stałe do baterii w samochodzie, następnie pozwala na łatwe i błyskawiczne połaczenie baterii z ładowarką) TM-74: zestaw z zaciskami do akumulatora Zakres temperatury pracy -40°C/+50°C
  8. Witam Zalogowałem się całkiem niedawno :) . Chcialbym poznać posiadaczy Yamahy XJ600, raczej starszych roczników - lata 80-te (moto nie posiadaczy). Mam takie cudo od listopada 2003 wersję N, przejechałem już ok 6 tys. km, i masę pytań: - ile Wam pali? - mi wychodzi ok 7 l/100 km - jazda po mieście, odreagowanie radości z powodu wiosny 8,5-9l - moja bierze olej, tylko nie wiem gdzie - dochodzę do 1l/1kkm :) - czy też macie ten problem? - jakich używacie opon? - mam wrazenie, że moto jakoś tak leci nad asfaltem (na szczęście prosto leci) przy większych prędkościach tzn140 - 150 - dla mnie na razie to dużo i przy tej granicy przez jakiś czas pozostanę może to typowe dla golasa? - czy macie do tego sprzęta jakąś literaturę? - bo ja nie mam nic - co ile i jakie regulacje - jak się Wam jeździ, zwłaszcza po Wa-wie i dużo jeszcze Duzo jeżdżę (ok 100 km dziennie) obserwuję moto i też chętnie podzielę się spostrzeżeniami ;) :) :P Pozdr. Piotr
  9. Posiadam motocykl gr 500 (125cc) niestety ma juz 4 lata i tłumik zjada rdza mimo iz był garazowany a akumulator szlak trafił w zeszłym sezonie. Prosił bym o pomoc. Jaki akumulator wybrac do silnika 125 cc (ile amperów i jaka firma) i jaki tłumik lub jego końcówkę (bez kolanka) do 125cc Proszę o rade poniewaz nie wiem jaki wybrac
  10. Widziałem w sprzedaży akumulatory żelowe,są bezobsługowe,ale czy nadają się do motocykla? Jakie są wasze oponie na ten temat. http://moto.allegro.pl/item540676908_akumu..._gwarancja.html
  11. Witam. Mam problem z moją TDR 125. Jak ją kupiłem to podczas powrotu do domu po kilku km padł aku. Nie było świateł, rozrusznik nie kręcił itp, więc niedawno zakupiłem nowy akumulator 12v 4Ah. Wszystko było dobrze do czasu pierwszej jazdy (ok 10km). To samo co poprzednio. Akumulator padł i nie było świateł, musiałem odpalic na pych... Sprawdzałem ładowanie to przez 10 sekund było 14,5V a potem nagle spadło i teraz cały czas jest 12,6V nie ważne czy odpalony czy nie... Na światłach spada poniżej 12V Tutaj film który to przedstawia: Pobór prądu na włączonym zapłonie wynosi 0,7A Do tego dzisiaj rozebrałem motor i wyciągnąłem regulator napięcia bo to jego podejrzewam jako głównego winowajce. Nie wygląda na oryginalny. Co o tym myślicie? Proszę o pomoc :) z góry dzięki. LwG :)
  12. Cześć, mam problem z moją Hondą, może ktoś coś doradzi. Kupiłam używany motocykl jakiś miesiąc temu. Do tego czasu było trochę kłopotów z wyjeżdżaniem pod górę z garażu, poza tym czasami gasł na wolnych obrotach, zwłaszcza przy ruszaniu (wyczyściłam dyszę i trochę się poprawiło, ale to chyba nie jest główna przyczyna). Dzisiaj kombinowałam z iglicą; podniesienie jej niewiele dało, ale odwrotny manewr już tak, palił i jeździł jak dziki kuc :laugh: Niestety, po kilku godzinach nie mogłam go odpalić, nawet na ssaniu, po jakichś 10 minutach dałam sobie spokój. Przy próbach czasami coś syczało przy akumulatorze. Dodam, że akumulator podobno jest prawie nowy. Ktoś miał podobnie?
  13. Witam, mam mały problem. Od czwartku jestem posiadaczem Wektor'a 150, ale kupiłem go bez akumulatora. I w tym miejscu rodzi się mały problem, jaki do tego motocykla podchodzi akumulator. Drugim problemem jest brak czujnika hamulca nożnego. Jaki, i skąd taki czujnik wziąć? Może któryś z forumowiczów posiada(ł) taki motocykl i wie co nieco na jego temat. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)
  14. Witam Jestem 'świeżakiem' na tym forum więc chcę się przywitać. A więc, witam wszystkich zmotoryzowanych, na imię mi Tomek (diablos) A teraz do rzeczy. Chodzi mi o blokadę przedniego siedzenia w marudzie. Chcę wyciągnąć akumulator, który to znajduje się pod nim, ale... no właśnie, zaciął się zamek i nijak otworzyć nie mogę. Macie jakieś patenty na taką sytuację? No nie wiem, może zamek rozwiercić? Byłbym wdzięczny za pomoc. :) Pozdrawiam
×
×
  • Create New...