cycoh Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 w moim gs 400 siadl po 4latach akumulator, w pracy dorwalem nowke, tyle ze jest to akumulator żelowy o takiej samej objetosci i pradzie rozruchowym,orientuje sie ktos jak sprawuje sie takie aku w motocyklu? pS: zimo a paszol Ty w siczku stratny, my chcemy wreszczie wyjechac na drogi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Bardzo dobrze się sprawuje, zakładaj śmiało. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazgul65 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skilos Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Czyli , że jak mój yuasa po 5 latach zaczyna padać to znaczy , że to już jego koniec ? Czytałem , że wytrzymują 8 lat Cytuj "Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zależy jak był eksploatowany. 5 lat to i tak świetny wynik. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikel54 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Mój jeszcze orginał, motor i aku 2001 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 jak sie dba to i dłużej pracują. kumpel z zr7 ma os 2001 roku i dalej jest ok Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak64 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Odpowiednia dbałość o żelowy aku to podstawa. Ja tak przyśpieszyłem agonię Yuasy podłączając go pod zbyt duży prąd ładowania, mimo 10 lat sprawował się dobrze, aż do wspomnianego ładowania, a sprzedawca prostownika zapewniał mnie że ma on automatyczną regulacje prądu ładowania. Niemniej 10 lat dla aku to wyśmienity wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smarciu Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Mój też wysiadł po 10 latach i potrzeba nowy w takich parametrach: 136/91/16812A/14Ah/min 190A Prawy+, lewy odpowietrznikYB14L-A2Co tu kupić, gdzie kupić we Wrocławiu? Jakaś marka/model? Żel/bezobsługowy? Cytuj Użytkowane:Garnek Shoei Multitec. Łachy letnie.RS Taichi: RSJ26, RSY243, RSS003, RSJ407. Łachy całoroczne: Revit Sirocco/Cayenne PRO, Freestar street fighter unit jeans. Daytona Spirit, Held Satu. Kapoki na deszcz: Revit Nitric H20 HiViz. Berghaus Deluge Overtrser. Bezrękawnik: hit-air MLV-YC Mugen-Denko. Ochrona słuchu: Alpine MotoSafe. Intercom: R4 Easy Talkie z pilotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbutek Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Temat trochę z boku, ale wydaję mi się, że to najbliższy temat. Gdy motocykl działał miałem czasem problem z odpalaniem. Wydaje mi się, że rozrusznik chodził normalnie, ale teraz po wielu przemyśleniach zastanawiam się czy mógł dostawać za mało prądu. Mam akumulator (Akumulator żelowy VIPOW 12V 10Ah) o następujących parametrach: Opis Napięcie: 12V Pojemność: 10Ah Tryb "czuwania" (25 stopni C): 13.6-13.8V Praca cykliczna (25 stopni C): 14.5-14.9V Maksymalny prąd inicjacji: < 3A Pojemność (25 stopni C) - 20 godzinna: 10.0Ah - 10 godzinna: 9.55Ah - 5 godzinna: 8.40Ah - 1 godzinna: 6.00Ah Rezystancja wewnętrzna (przy pełnym naładowaniu baterii, 25 stopni C): 15 mOhm Jaki prąd rozruchu daje taki akumulator? Czy mogło być tak, że sam początek rozruchu rozrusznika przy tym aku był zbyt słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Podłączę się pod temat.Yuasa oryginalna mi padła po zimie. Dotąd problemów nie było a moto w ciepełku stało więc ani nie przepalałem, ani nie stał podłączony.No i ciul, po zimie tylko cykał. Ładował się 24h i zakręcił, odpalił, ale kręcił raczej słabo. Przejażdżka była po mieście, więc alternator go nie miał kiedy podładować. Zastanawiam się czy wymieniać aku, żeby mi gdzieś kawału nie zrobił w trasie, czy przepędzić go na dłuższej trasie i liczyć na to, że z alternatora dostanie ile trzeba. A gdyby trzeba było zmieniać to czy warto kupować Yuasę (opinie mają dobre, ale 5 lat dupy nie urywa i drogie są) czy są inne równie dobre.Może znacie jakies miejsce w necie gdzie można za dobrą kasę kupić aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudy_bdg Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) przyszedł czas na zmiane akusa i u mniechcę zainwestować w żelowy akumulator nigdy nie miałem styczności z żelowymi akumulatorami do moto więc nie znam się na producentach jedyni jakich znam to BOSCH i VARTA przeglądam oferty róznych hurtownii, producentów itd, czytam rózne recenzje i proszę jednocześnie Was o poradęako ma mieć moc 12V ok. 8AH 120A co to jest (z doświadczenia) za producent:JMT - 105zł http://allegro.pl/akumulator-jmt-ytx9-bs-12v-8ah-120a-zelowy-wp9-bs-i3232943044.html OUTDO - 117zł http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-8ah-ytx9a-bs-ytx9-bs-gwaran-i3261083295.html LANDPORT 189zł http://allegro.pl/lp-akumulator-zelowy-landport-gtx9-bs-12v-8ah-i3252660812.html Czy w takie coś w ogóle warot zainwestować? W moim mieście nie ma nigdzie serwisów tych producentów więc wszelakie reklamacje tylko na wysyłki.Proszę o poradęps. dodam tylko ze np Varta kosztuje 305zł http://www.opony.mobi/nokaut/akumulator/akumulator-varta-agm-12v-8ah-150a-l-wymiary-150-x-87-x-93-ytz10s-bs-.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-05&utm_content=26935#nclid=2f33249aba09fc99e2b7927076e5cc88 Edytowane 27 Maja 2013 przez chudy_bdg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Landport całkiem dobre wyroby. obecnie w KTMie mam Landporta. Serwis? a co chcesz serwisować? ładowanie robisz sam a jak ci padnie to i tak zeden serwis na miejscu nic nie stwierdzi tylko wysyłają. relacja ceny do jakości w ladporcie jest ok Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumpel kalamitki Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Soje przed zakupem akumulatora i jak patrzę to same nieznane marki zdominowały rynek do motocykli.(przynajmniej dla mnie nieznane) Znalazłem znanej mi firmy EXIDE ten z linku, ale jak piszą trzeba kwas do niego zalewać samemu. Zaufanie do marki mam, ale czy to tradycyjny kwasowy akumulator ?http://allegro.pl/akumulator-suzuki-gsr-gsx-r-gsxr-600-750-900-an-i5602653160.htmlSą chyba też gotowe już takie co nie trzeba bawić się w chemika i przygotowywać aku samemu. Żelowe podobno ? Wydają się właściwsze do moto.Co poradzicie ? Może taki strasznie drogi, ale z opisu wynika, ze też jest suchoładowany i trzeba go zalewać elektrolitem ?http://allegro.pl/akumulator-yuasa-suzuki-gsr-600-2006-2011-i6709116682.html Edytowane 8 Marca 2017 przez kumpel kalamitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Mi nigdy nie przeszkadzało że trzeba aku zalać przed pierwszym ładowaniem. I tak robisz to tylko raz. Potem nawet nie należy go otwierać. Ja zawsze większą uwagę zwracałem na prąd rozruchowy. Przykładowo do cebry można kupić aku pięciu różnych producentów ale tylko Yuasa i Varta mają prąd rozruchowy 135A.. Pozostałe mają 120A. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi