Saltus Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Jakakolwiek nafta, ta do oświetlenia różni się tym, że jest droższa bo ma jakieś substancje zapachowe zeby nie je**ło z lampy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaudia01111 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Proszę o odpowiedź . Czy czyścić łańcuch tylko sprajami i płynami do tego przeznaczonymi czy można też wziąć szczotkę drucianą i ostro szorować (nasadka na wiertarkę) . P.S. Dotyczy enduro 70 % błoto 30 % asfalt i co ile smarować łańcuch (ja smaruję co 100 km ). Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Proszę o odpowiedź . Czy czyścić łańcuch tylko sprajami i płynami do tego przeznaczonymi czy można też wziąć szczotkę drucianą i ostro szorować (nasadka na wiertarkę) . P.S. Dotyczy enduro 70 % błoto 30 % asfalt i co ile smarować łańcuch (ja smaruję co 100 km ). Pozdrawiam!!!Nasadką drucianą to sobie możesz nogi wyczyścić, po tyraniu, tyle.Nafta, pędzelek i heyah po łańcuchu, aż się będzie świecił. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaudia01111 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 ale jak jest zawalony smarem (profesjonalny do smarowania łańcucha)to szczotki drucianej też nie wolno i dla czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Łańcuch smarujemy jak zaczyna hałasować (w niektórych kaskach tego niestety nie słychać) lub co około 300-500km, Myjemy sprayem lub benzyną ekstrakcyjną i specjalną szczotką do łańcuchów np. taką jak w Larssonie : http://www.sklep1.larsson.pl/(X(1)A(VpJ15t...1226&View=Multi zwykła druciana może uszkodzić oringi nie licząc tego że używając jej na wiertarce druty strzelają czyli gdy nie używamy maski lub okularów ochronnych możemy mieć problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yeuop Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Proszę o odpowiedź . Czy czyścić łańcuch tylko sprajami i płynami do tego przeznaczonymi czy można też wziąć szczotkę drucianą i ostro szorować (nasadka na wiertarkę) . P.S. Dotyczy enduro 70 % błoto 30 % asfalt i co ile smarować łańcuch (ja smaruję co 100 km ). Pozdrawiam!!! W zyciu bym nie kupil zadnego spreju czy plynu do lancucha. A uzycie szczotki drucianej to chyba byl dowcip, tak? Nic osobistego :flesje:Przez dlugi czas smarowalem lancuch zwyklym olejem silnikowym - nanioslem go na lancuch przy pomocy szczoteczki do zebow (zuzytej - gdyby ktos sie czepial.. do zebow mam inna). Lancuchowi bardzo to sie podobalo, a i w deszczu to sporo wytrzymalo.Teraz z lenistwa (wzgledy praktyczne) uzywam po prostu smaru, ktory nafajdam na lancuch tez szczoteczka do zebow i jest naprawde super. Wytrzymalosc w deszczu tez spora. Minusem (dla kogos) moze byc pochlapane tylne kolo, ale to dla mnie nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yans Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Myjemy sprayem lub benzyną ekstrakcyjną i specjalną szczotką do łańcuchów np. taką jak w Larssonie : http://www.sklep1.larsson.pl/(X(1)A(VpJ15t...1226&View=Multi Benzynę bym sobie darował - też może uszkodzić O- lub X-ringi. Nafta i jeszcze raz nafta. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hatsan Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Witam. Jak kupiłem moto, to łańcuch był cały w czarnym syfie... Wyczyściłem go szmatką, popsikałem smarem do łańcuchów MOTUL, ale dalej się klei z tego czarnego syfu. Czy nafta do tego będzie dobra?? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalosh Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 (edytowane) Pojechałem na mycie moto pod ciśnieniową myjkę karchera. Woda była pod ciśniniem i bardzo ciepła. Zdziwiłem się, że tak dobrze łańcuch się umył. Zapomniałem nawet że był kiedyś błyszczący:) Cała operacja trwała 15 sekund. Edytowane 3 Listopada 2008 przez kalosh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Pojechałem na mycie moto pod ciśnieniową myjkę karchera. Woda była pod ciśniniem i bardzo ciepła. Zdziwiłem się, że tak dobrze łańcuch się umył. Zapomniałem nawet że był kiedyś błyszczący:) Cała operacja trwała 15 sekund.Tylko nie zdziw się, jeśli wkrótce (zwłaszcza po zimie, gdy nie używasz kilka miesięcy motocykla) łańcuch zrobi się rudy, albo na wiosnę zacznie trzeszczeć. Mycie karcherem na pewno usunie każdy syf, bo mało co wytrzyma kilkadziesiąt atmosfer (widziałem nawet auta z których złuszczał się w takiej sytuacji lakier). Tyle tylko, że te ciśnienie MOŻE (chociaż nie musi) spowodować dostanie się wilgoci między ogniwa. O-ringi ani X-ringi nie są przystosowane do takich ciśnień wody. One mają uszczelnić ogniwa przed wydostawaniem się gęstego smaru, bo już rzadki, ze spreja wnika do wnętrza swobodnie. Z wodą pod ciśnieniem zapewne będzie tak samo. Dla tego do mycia łańcuchów należy używać środków ropopochodnych, nafty, oleju napędowego lub benzyny ekstrakcyjnej. Usuwają one brudy zmieszane ze smarami, zabezpieczają powierzchnie przed wilgocią i nie niszczą gumowych uszczelnień ogniw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włochaty Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Panowie a ile kosztuje nafta? Ja smaruje łancuch tawotem i jest ok:) jutro ide kupić całą puszke bo juz się konczy :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Jakby co to odradzam jakiekolwiek czynności przy łańcuchu gdy moto stoi na centralnej a silnik kręci na 1 biegu...ja zawsze tak czyściłem łańcuch bo szybciej....aż się zagapiłem pewnego razu w sierpniu... :clap: http://www.wbv.pl/view-689_reka_m.jpg Od tamtego czasu nie jeżdżę moto z powodu stanu ręki. Już na zawsze 2 palce niesprawne. :) Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hatsan Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) :clap: :) Dobra przestroga. Ja smaruję jak moto stoi na bocznej nóżce, i co kawałek przeprowadzam motor. Edytowane 4 Listopada 2008 przez hatsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Tak na przyszłość do założycielki tematu. Kup sobie do tej WRki łańcuch X-ringowy i komplet zębatek stalowych. Czynności serwisowe ogranicz tylko do smarowania sprejem do łańcuchów o i x ringowych zaraz po myciu motocykla jak łańcuch trochę wyschnie. Nie trzeba go czyścić, a już tym bardziej szczotką. Brud, który ma wylecieć poprostu wyleci :banghead: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig57 Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Łańcuch smarujemy jak zaczyna hałasować (w niektórych kaskach tego niestety nie słychać) lub co około 300-500km, Myjemy sprayem lub benzyną ekstrakcyjną i specjalną szczotką do łańcuchów np. taką jak w Larssonie : http://www.sklep1.larsson.pl/(X(1)A(VpJ15t...1226&View=Multi Kupiłem smar grafitowy - czy mogę zastosować go do łańcucha?Czy muszę, podkreślam muszę wcześniej umyć łańcuch naftą ? Pozdrawiam - Zbyszek :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi