sydney77 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Cześ wam ja myślicie czy powymieniać zużyte części na nowe kasku Schuberth koszt około 500 zł czy nowy około 2 tyś. Kask mam 8 lat. Wiadomo zawsze kasy brakuje. Kask wygląda dobrze. Nie wiem jak spadła wytrzymałość skorupy? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Podstawowe pytanie, jaki to model? Integral czy szczękówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia Cattiva Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 16 godzin temu, sydney77 napisał: Cześ wam ja myślicie czy powymieniać zużyte części na nowe kasku Schuberth koszt około 500 zł czy nowy około 2 tyś. Kask mam 8 lat. Wiadomo zawsze kasy brakuje. Kask wygląda dobrze. Nie wiem jak spadła wytrzymałość skorupy? Tomek Inwestycja w nowy kask będzie zdecydowanie tańszą opcją, niż ewentualne koszty służby zdrowia. Poza tym homologacja. Często zapominamy, że to ważniejszy parametr niż 'wygląd'. Cytuj Non è forte chi non cade mai, ma chi cade e si rialza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) 21 godzin temu, sydney77 napisał: Cześ wam ja myślicie czy powymieniać zużyte części na nowe kasku Schuberth koszt około 500 zł czy nowy około 2 tyś. Kask mam 8 lat. Wiadomo zawsze kasy brakuje. Kask wygląda dobrze. Nie wiem jak spadła wytrzymałość skorupy? Tomek co dasz radę wymienić w kasku w limicie tych pięciu stów? skorupa z włókna szklanego? Edytowane 19 Stycznia 2021 przez konrad1f Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taurus 61 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Natalia ma racje w 100%.Nie oplaca sie ryzykowac Glowy do kasy.Stare to jest dobre wino i skrzypce 😉 Moge powiedziec ze mialem taki sam dylemat jak Ty .Odnowic starszy schuberth C3 za ? monety , czy zainwestowac kase w cos nowego pewniejszego.Wybralem ta druga mozliwosc , ktora jakis czas pozniej w praktyce okazala sie sluszna. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Taurus 61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia Cattiva Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 W dniu 19.01.2021 o 18:45, Taurus 61 napisał: Natalia ma racje w 100%.Nie oplaca sie ryzykowac Glowy do kasy. Stare to jest dobre wino i skrzypce 😉 Amen 😉 Cytuj Non è forte chi non cade mai, ma chi cade e si rialza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 W dniu 18.01.2021 o 19:23, sydney77 napisał: Nie wiem jak spadła wytrzymałość skorupy? Tak z ciekawości. Dlaczego miała spaść wytrzymałość skorupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Przez promieniowanie kosmiczne 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Godzinę temu, kiler napisał: Przez promieniowanie kosmiczne 😉 No tak. Z pewnością jest to jakiś argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 27 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 41 minut temu, grizzli napisał: No tak. Z pewnością jest to jakiś argument. Wbrew pozorom bardzo poważny. Promieniowanie UV ma mocno destrukcyjny wpływ na tworzywa sztuczne. A każdy kask jest na nie wystawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti... Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Gdzieś słyszałem że kask ze względów bezpieczeństwa powinno się wymieniać co 5 lat, ale nie pamiętam gdzie to czytałem i ile w tym prawdy też nie dociekałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 21 minutes ago, Arti... said: (...) ile w tym prawdy też nie dociekałem. no... to spróbuj następnym razem. raz już masz napisane powyżej. generalnie podobnie jak z wymianą starych opon: plastyfikatory ulegają degradacji, skorupa traci właściwości - jeśli wykonana z tworzyw sztucznych, a takich jest znakomita większość jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Ja to czytałem że motocykle powinny być max 5 letnie bo te starsze to złom , psuje się i to śmierć na kołach . A na dodatek są strasznie niebezpieczne 😉 Tylko ja wiem gdzie to czytałem - tu na forum 😉 Edytowane 1 Marca 2021 przez kiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarenty Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Farba blaknie, guma parcieje, metal koroduje, plastik kruszeje to czemu tworzywo kasku ma nie podlegać degradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 odpowiedź na takie pytanie jest np tutaj na samej górze https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=ile+czasu+rozkłada+się+plastik jeśli przyjmiesz że będziesz wystawiać kask na słońce ciągle na 50 lat to MOŻE coś tam się osłabi 😉 uwzględnij jeszcze że 90% kasków jest malowanych więc promieniowanie UV oddziałuje na lakier a nie bezpośrednio na plastik więc można mieć domniemanie graniczące z pewnością ze czas się wydłuży 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi