Jump to content

Motorower własnej roboty.

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem zrobiłem sobie motorower może jest ktoś, kto posiada doświadczenie w sprawach technicznych, i myszka w Białymstoku lub okolicach, kto by mi mógł pomóc rozwiązać ten problem i na pozór wszystko działa, ale jest nie stabilny i zachowuje się tak jak by była zaspawana kierownica przynajmniej tak to odbieram. Pytałem na Elektroda i dostałem wiele odpowiedzi mniej więcej wiem, o co chodzi, ale nie potrafię rozwiązać problemu. Proszę o pomoc od kogoś, kto posiada jakieś doświadczenie na temat budowy motocykla.Mogę wysłać zdjęcie.

Jeśli budowałeś od zera, albo masz przedni widelec adaptowany od innej ramy, to daj jeszcze fotkę całości z boku i zważ sprzęt stawiając na 2 wagach.

Przejrzyj też ten artykuł w wikipedii

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bicycle_and_motorcycle_geometry

A przynajmniej obrazek:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Bicycle_dimensions.svg/1280px-Bicycle_dimensions.svg.png

--

ups, się czy to wysłało?

• 2 weeks later...
  • 9 months later...

Witam

Mam pytanko może się ktoś orientuje, z jakiego materiału jest wykonana rama motocyklowa. Słyszałem, że z chromowo molibdenowa, ale nie mogę jej nigdzie dostać może ktoś się orientuje gdzie ją kupić lub inny gatunek, który by się nadawał na ramę.

3 godziny temu, jonaszko napisał:

Jak to o jakim? Motocykl, to motocykl. Rama, to rama🤣

Dokladnie. Po co drazyc. Ja nie rozumiem, dlaczego sie czepiacie kazdego pytania. Rama to rama, mozna kupic wszedzie nawet w hydraulicznym. Wchodzisz jak do siebie, wybierasz odpowiednie dlugosci i zlaczki, wymiarujesz calosc, spawasz, skladasz i masz 😉

Non è forte chi non cade mai, ma chi cade e si rialza

21 minut temu, Natalia Cattiva napisał:

... Rama to rama, mozna kupic wszedzie nawet w hydraulicznym. Wchodzisz jak do siebie, wybierasz odpowiednie dlugosci i zlaczki, wymiarujesz calosc, spawasz, skladasz i masz 😉

O, przepraszam ale spawanie takiej ramy z hydraulicznego uważam za błędne. Gwintujesz i skręcasz. Taka rama jest łatwiejsza do późniejszych modyfikacji 😉

2 godziny temu, Natalia Cattiva napisał:

wybierasz odpowiednie dlugosci i zlaczki, wymiarujesz calosc, spawasz, skladasz i masz 

jak spawasz ?? to nie plastikowe te rurki ??

plastik się klei ew zgrzewa

5 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

A moze jednak miedz i stal..

Miedzi i stali się nie łączy, chyba że na gwint albo na klej Konrada. Poza tym w miejscu łączenia robi się chyba ogniwo czy coś i może kopać.