Gość livgren Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Hej, od jakiegos czasu nurtuje mnie prosty problem: jesli mam kola szprychowane (czyli obrecze z nyplami od szprych), to mozna zakladac opony tubeless (oczywiscie z detka do srodka)? Normalnie fabrycznie zalecane sa tube type, ale zauwazylem, ze wiele ludzi lata normalnie z bezdetkowymi, co wiecej niedawno odkrylem ze sam mam tubeless z przodu:) (???)....czy jest jakas roznica w konstrukcji, bo od strony eksploatacyjnej to wszystko jest ok, cisnienie trzyma, przyczepnosc i stabilnosc w porzadku...PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Ja zawsze miałem motocykle z kołami szprychowanymi i zawsze opony Tubeless. I nigdy nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 opona ma stopkę dobrze przylegającą do felgi co powoduje zatrzymanie powietrza w oponie bez konieczności zakładania dętki.jednocześnie można śmiało włożyć dętkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truemaker Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 opona ma stopkę dobrze przylegającą do felgi co powoduje zatrzymanie powietrza w oponie bez konieczności zakładania dętki.jednocześnie można śmiało włożyć dętkę . a co z wentylem od detki i z wentylem opony? wydaje mi sie, ze jak opona jest bezdetkowa to trzeba by sie tego trzymac i nie wsadzac detki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusgsx Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 a co z wentylem od detki i z wentylem opony? wydaje mi sie, ze jak opona jest bezdetkowa to trzeba by sie tego trzymac i nie wsadzac detki. Źle Ci się wydaje,wentyl nie mu tu nic do rzeczy.Generalnie tak jak już koledzy napisali-stopka jest inna i troche trudniej ją nałożyć na obręcz w porównaniu do opony dętkowej ale śmiało można zakładać :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość livgren Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Dzieki wszystkim, konkluzja jest prosta- do kol tube type spoko mozna ladowac opony tubeless plus detka :bigrazz: Pytanie wzielo sie tez z faktu, iz coraz trudniej dostac szosowe opony tube type np. do vs-a na przod....PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 6 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 a co z wentylem od detki i z wentylem opony? wydaje mi sie, ze jak opona jest bezdetkowa to trzeba by sie tego trzymac i nie wsadzac detki.Jeśli nie wsadzisz dętki, to w szprychowanym tradycyjnie kole, nyplami ucieknie powietrze... Pozdrawiam i życzę dobrej pogody :biggrin: Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Ja jeżdżę na oponach tubeless (Jawie, WSK), mam powkładane dętki i lata się rewelacyjnie nie miałem nigdy problemu. Nawet sam te opony zakładałem domowym sposobem namęczyłem się ale założyłem :eek: . POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 W cywilizowanym swiecie sa zestawy do transformacji szprychowych na bezdetkowe. Glownie wporwadzone przez endurowcow zeby zmniejszyc mase rotujaca kola - to bardzo poprawia wlasnosci jezdne. No i bezdetkowce bezpieczniejsze sa.... Zestaw to takei specjalne tesmy (dwie albo trzy) zakladane na ta czesc obreczy z nyplami ktore po prostu uszczelniaja obrecz. Z takim zestawem mozna dalej dociagac szprychy i to dalej jest szczelne. Zakladaj tubelesy, bedze dobrze.... :) Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 taśmy nawet nie trzeba:D wystarczy przejechac sylikonem po nyplach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 taśmy nawet nie trzeba:D wystarczy przejechac sylikonem po nyplach :D Na innym forum gosciu opisywał taki patent nawet miał całą stronkę www zrobioną na ten temat. Ponoć działało. Ja jednak wolę klasyczne rozwiazanie bo chyba z takim uszczelnieniem na nyplach bałbym sie pojechać gdzieś dlaej od domu :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil11 Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 A ja slyszalem ze do opon bezdetkowych nie powinno sie zakladac detek bo powoduje to ich nadmierne nagrzewanie co prowadzi do szybszego zuzycie i moze byc tez przyczyna wybuchu opony w czasie jazdy.Pozdrawiam. Cytuj Fotograf ślubny WarszawaZdjęcia ślubne Ostrów Mazowiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 A ja slyszalem ze do opon bezdetkowych nie powinno sie zakladac detek bo powoduje to ich nadmierne nagrzewanie co prowadzi do szybszego zuzycie i moze byc tez przyczyna wybuchu opony w czasie jazdy.Pozdrawiam. No, a zajecz lapka przynosi szczescie........Cos to mi bardzo wioskowym mitem smierdzi..... Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 W razie czego "wybuchnie" tylko detka, a to nie jest taki wielki problem przy sztywnosci opon bezdetkowych. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadi Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 No i bezdetkowce bezpieczniejsze sa.... Zaciekawiło mnie to stwierdzenie. Może ktoś mi wyjasnić dlaczego są bezpieczniejsze... o ile są?.Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi