Łukasz Laverda Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam jestem początkującym motocyklistą i chce się poradzić bardziej doświadczonych kolegów czy jeżeli przeskakuje mi łańcuch na tylnej zębatce podszas szybszego przyśpiesznia czy musze już wymieniać łańcuch i zębatki czy jest jakiś trik żeby dojeżdzić do końca sezonu? może naciągnąć łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 po pierwsze sprawdzić naciąg łańcucha. po drugie oglądnąć zębatkę, w jakim jest stanie. jeśli nie pierwsze czyli luźny łańcuch, a zębatka będzie mocno zużyta - to pozostaje wymiana zestawu napędowegojsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam jestem początkującym motocyklistą i chce się poradzić bardziej doświadczonych kolegów czy jeżeli przeskakuje mi łańcuch na tylnej zębatce podszas szybszego przyśpiesznia czy musze już wymieniać łańcuch i zębatki czy jest jakiś trik żeby dojeżdzić do końca sezonu? może naciągnąć łańcuch?Jezeli nie przeszkadza Ci to przeskakiwanie lancucha to mozesz jezdzic dalej. Ale prawidlowa reakcja powinno byc zmiana calego zestawu napedowego. Zebatka dozyla swoich ostatnich dni i koniec... Nacigniecie Ci nie wiele da, moze Ci urwac lancuch w trakcje jazdy jesli za mocna naciagniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Sprawa jest oczywista. Potrzebujesz nowy zestaw napędowy. Jakiekolwiek kombinacje doprowadzą do szybkiego uszkodzenia łożyska na wałku zdawczym skrzyni biegów a taka naprawa sporo kosztuje.Nie będę się rozpisywał ile szkody zrobi zerwany łańcuch napędowy. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Słyszałem kiedyś o patentach typu pogłębianie wcięć w zębatce wiertarką (mniejsza z tym że rzadko kiedy te "zęby" były chociaż w przybliżeniu jednakowe :crossy: :crossy: :D ) oczywiście nie pisze tego żeby kogokolwiek zachęcić do takich działań tak mi się skojarzyło na pytanie o jakiś patent na przelatanie sezonu :) a jeśli łańcuch przeskakuje już podczas przyspieszania to nawet bez oglądania możesz szukać nowego zestawu napędowego ( dla wyjaśnienia zestaw napędowy to łańcuch + przednia zębatka + tylna zębatka) tak wole to napisać bo nie dla każdego jest to oczywiste ) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loko Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Hehehe zawsze tak w rowerze robiłem dremelem :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Słyszałem kiedyś o patentach typu pogłębianie wcięć w zębatce wiertarką (mniejsza z tym że rzadko kiedy te :icon_question: :icon_exclaim: lepiej wogole o czyms takim nie wpominac Hehehe zawsze tak w rowerze robiłem dremelem :icon_question:Taaak a jakie sa moce przenoszone na kolo i jakie predkosci w rowerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Laverda Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Dzięki wam koledzy za rady postanowiłem wymienić cały napęd bo jednak wole nie ryzykować z jakimiś trikami i zrobić to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Administrator Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Słusznie! Przeskakujący napęd grozi zerwaniem. Dostać po plecach czy głowie latającym łańcuchem nie jest miło. Nie są także miłe dziury w silniku powodowane przez wkręcający się łańcuch. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Jakiekolwiek kombinacje doprowadzą do szybkiego uszkodzenia łożyska na wałku zdawczym skrzyni biegów a taka naprawa sporo kosztuje.tak z ciekawosci- czym sie objawia zuzycie łozyska wałka zdawczego?? Można to jakos zmierzyc (jest wyczuwalny luz na walku)?? Pozdrawiam Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 tak z ciekawosci- czym sie objawia zuzycie łozyska wałka zdawczego?? Można to jakos zmierzyc (jest wyczuwalny luz na walku)?? Pozdrawiam dokładnie... jakikolwiek wyczówalny pod ręką luz dyskwalifikuje łożysko z dalszego użytku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Oczywiście że można zmierzyć czujnikiem mikrometrycznym. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 dobrze ze mam takich kilka czujników :biggrin: z wszelkimi uchwytami:). Czyli wałek nie moze miec luzu osiowego( góra-dól) i wzdłuznego (przód-tył)???? Czy mozliwy jest luz przód-tył bo chyba taki luz niczego nie psuje a jest wrecz chyba przewidziany( tak mi sie zdaje). Prosze o zweryfikowanie moich dumań :) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) sprawdz napiecie lancucha jak nic nie pomoze to musisz kupic nowy komplet zembatek i lancuch. i jak pisza inni to moze nawet nie tylko sie zawinac ale i kartery uszkodzic Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez radzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi