sebeq Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Wszystko oka tylko co to i po co są te dławiki ? żeby wskazówki nie skakały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viperPL Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmarek Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 (edytowane) Witam.jestem nowym na tym forum a także od nie dawna posiadam swój pierwszy motocykl. I odrazu zszokowały mnie ceny obsługi serwisowej motocykla. ( za wyregulowanie 4 zaworów chcą 200 zł, za wyregulowanie 2 gaźników 150 zł). w samochodzie za tyle pieniędzy można zrobić remont silnika albo co najmniej skrzyni biegów, a tu głupia regulacja.Dlatego jak pewnie większość zmuszony jestem do samotnej pracy. może w tym większa przyjemność.pewnie wielu z was stanęła przed problemem braku sprzętu. Na przykład wakuometru do precyzyjnej synchronizacji gaźników. dlatego albo kupujemy badziewie za 50 zł albo precyzyjne urządzenie za 500 zł albo główkujemy. ja chwile pogłówkowałem i zrobiłem.Przedstawiam prosty wakuometr, który można zrobić w 15 minut.ten model nadaje się do synchronizacji dwóch gaźników.Schemat działania oparty na u-rurce. membrana i strzykawki ( które są tylko obudową dla membrany) nie są wymagana, lecz są tylko ze względu na bezpieczeństwo bo jak różnica ciśnień była by zbyt duża to ciecz została by wessana do jednego z gaźników. Dlatego powinna być z gumy bardzo cienkiej. (Rękawiczki gumowe można przeciąć). strzykawki skleić i skręcić na silikonie i tyle. zresztą schemat poniżejw linku. Link: schemat Edytowane 4 Lipca 2006 przez xmarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Wg mnie Super :icon_mrgreen: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Będzie działać :icon_mrgreen: Tylko pod warunkiem nalania tej samej objętości płynu do obu rurek, bo mogą być przekłamania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 Chyba trudniejsza sprawa z 4-rema gaźnikami będzie :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZimnY Opublikowano 4 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2006 opisz jeszcze jak dokładnie to zamnotowac na gaznikach i dokładnie przeprowadzic ten pomiar, jakiej cieczy uzyec i co mi powinno wskazywac (jakie objawy, co robic podczas pomiaru itd.)to sprubuje prztestowac to w swoim motku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgree Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 no pomysl pirsza klasa, genialne, ale czy owa blona zrobiona z rekawiczki niebedzie zbyt twarda? moznaby cos pomyslec nad bardziej elastycznym materialem, wtedy bedzie dokladniejszy pomiar na takim sprzecie mozna przeciez wyregulowac 4 gazniki, tylko ze bedzie z tym ciutek upierdliwej roboty :P widze ze mam zwolennika "zrob to sam" :biggrin: :D :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) Niezłe, naprawdę bardzo pomysłowe ! Gratulacje. Jeśli chodzi o materiał na membranę, to przyszło mi do glowy, że możnaby użyc np. prezerwatywy :biggrin: dużo cieńsza i bardziej elastyczna gumka lateksowa. Do 2 gaźników pierwszorzędne, ale do 4 to już trzeba zrobić kombinację 6 podłączeń :]A co do cieczy, to np. płyn do chłodnic można użyć (są z reguły niebieskie albo zielone)... Edytowane 6 Lipca 2006 przez zenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit_1 Opublikowano 5 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2006 (edytowane) na ciecz można by było użyć denaturatu.. kolor inny niż woda a i lepiej spływa w rurce...nie robią sie kropelki na sciankach rurek.... i trzeba jeszcze założyć dławiki na wejscie do gaźników...żeby nie było wielkich skoków ciśnień no i w razie dostania sie do gaźnika ulegnie spaleniu Edytowane 6 Lipca 2006 przez pit_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmarek Opublikowano 7 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2006 Błona z rękawiczek jest bardzo dobra. Używam takiej do słuchawki przy pokazach ciśnienia hydrostatycznego. reaguje na minimalne zmiany ciśnienia ( parę centymetrów na głębokości wody już reaguje). A ciecz to zależy od naszego widzimisie. najlepsze wskazania ( najbardziej widoczne zmiany, lecz bardzo szybkie) będą przy denaturacie lub innym alkoholu, najmniejsze odchylenia( lecz pożądana bezwładność układu) będzie przy użyciu rtęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hz10 Opublikowano 7 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2006 A ciecz to zależy od naszego widzimisie. najlepsze wskazania ( najbardziej widoczne zmiany, lecz bardzo szybkiebardzo szybkie bo przy takim podciśnieniu najszybciej parujące :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cerb Opublikowano 10 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 opisz jeszcze jak dokładnie to zamnotowac na gaznikach i dokładnie przeprowadzic ten pomiar, jakiej cieczy uzyec i co mi powinno wskazywac (jakie objawy, co robic podczas pomiaru itd.)to sprubuje prztestowac to w swoim motku ;]Rowniez bym prosil o taki opis, przydalby sie. Cytuj http://www.bikepics.com/members/cerb/ - moja stajnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Mam artykul z niemieckiej strony o wakuometrach wykonanych domowym sposobem, moge komus przeslac zeby go udostepnil ogolnie bo ja nie bardzo wiem jak.. Tam jako ciecz jest stosowany olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 11 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Mam artykul z niemieckiej strony o wakuometrach wykonanych domowym sposobem, moge komus przeslac zeby go udostepnil ogolnie bo ja nie bardzo wiem jak.. Tam jako ciecz jest stosowany olejWklej linka i po sprawie :banghead: Chetnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi