Skocz do zawartości

Jaka jest żywotność uszczelniaczy lag?

wiciu_r
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może bzdurny temat, ale co kupię jednoślad to muszę to robić. Jest jeden wyjątek. Mam skuterek Peugeot Trekker z 2003r (z salonu) i nic w nim dotychczas nie robiłem, ale wszystko inne 3 lata i wymiana i to poczynając od CZ 350 (nowa, 2 lata i olej z amorów zjadł gumowe osłony), Jawa 350TS to samo, dawna Yamaha i Piaggio (używane) max do roku, teraz Suza Fredek (po 9 miechach). Coraz trudniej o części do starych moto i zastanawiam sie nad zrobieniem zapasu (właśnie kupiłem uszczelki do Suzie) bo Fredek ma obiecaną emeryturę.

Szacun

Gumowe skarpety co prawda w pojazdach demoludów rozpuściły się od przecieków z wewnątrz. Raczej piasek nie miał na to wpływu. Może to była jakość materiału bo przeciez i CZ i Jawa miały pełne osłony łańcucha, który i tak po 6kkm był do wymiany (zaliczyłem tymi moto 42kkm).

Gumowe skarpety na lagach znacznie ją zwiększają.

Właśnie też kiedyś tak myślałem, ale o dziwo kilka osób znających temat doradzało mi jednak żeby bez skarpet jeździć... Ponoć ma to swoje wady...

Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :)

https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc

Właśnie też kiedyś tak myślałem, ale o dziwo kilka osób znających temat doradzało mi jednak żeby bez skarpet jeździć... Ponoć ma to swoje wady...

W moich motocyklach z takowymi (XL600, XRV750) nie miałem z tym problemu, natomiast w CX500 z gołymi lagami na wierzchu dwa razy musiałem je wymieniać.

Uszczelniacze puszczają od dziur i nierówności w lagach. teoretycznie jeżeli skarpeta szczelna to zawsze pomoże. Rozwiązanie pośrodku to takie montowane na ladze ochroniacze wystające parę centymetrów do góry....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

mnie w xr 600 wytrzymały 1 miech po regeneracji :D :D :D Ale może ja jestem za gruby i na tym się nie skacze z napompowanym zawiasem :laugh:

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

• Administrator

BMW F650, 20 lat i uszczelniacze od nowości nie ruszane. Motocykl z gumowymi osłonami na lagach.

Ale olej chyba zmieniałeś?

Ja w Monsterze właśnie zmieniłem uszczelniacze pierwszy raz od 2002 roku...

mnie w xr 600 wytrzymały 1 miech po regeneracji :D :D :D Ale może ja jestem za gruby i na tym się nie skacze z napompowanym zawiasem :laugh:

Myślę że enduraki to inna sprawa jeśli chodzi o lagi... Wystarczy troszkę pecha i można nowe lagi załatwić na pierwszym wypadzie terenowym :)

Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :)

https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc