mbakol Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witajcie !!! Panie i Panowie, przeglądałem forum i nie jestem jedyny i pewnie nie ostatni. Zakup to nie problem ale najpierw dopasowanie motocykla to dla mnie na dzień dzisiejszy nie lada wyczyn, więc... Mam na imię Maciej i 33 lata i mam dwóch synów w wieku 7 i 4 lata. Mieszkam 35 km od Poznania koło Obornik , "postawa" to jakieś 183 cm i 86 kg żywej żwawej wagi.Jestem motocyklistą od 02.09.1997 roku i szczęśliwym posiadaczem MZ 251 ( elektronik ;) ) z 92 roku, a MZ-tka jest moja od 99r. bo kupiłem ją od wuja, czyli od zawsze w rodzinie. Motorem poruszam się już raczej sezonowo, używam go od ostatnich 10 lat do pokonywania krótkich dystansów, no bo wcześniej było inaczej, ale ja nie o tym teraz chciałem. Na dziś zastosowanie dla MZ to np: wyjazd do Obornik 5 km, małe zakupy, poczta, itp... , do lasu na polowanie lub tak się rozglądnąć po lesie czy poligonie.Ale sytuacje życiowe się zmieniają i znów od pewnego czasu pomykam do Poznania do pracy, samochodem i tu zaczynają się schody, ruch coraz większy, disel też raczej w górę, o parkowaniu w centrum już nie wspomnę... :) . Uwzględniająć powyższe twierdzę że wielki czas na drugi motor, lecz ofert co niemiara, więc ... Poszukuję drugiego motocykla którym mógłbym:dojechać do Poznania 35 km w jedną stronę,poruszać się po poznańskiej dżungli,czasem może jeszcze przejechać drogą leśną czy duktem (choć może to już niekoniecznie). Serce mówi mi enduro ale turystyki fajne, dylemat mam też z pojemnością w jaką powinienem celować. Budżet 11000 motor + nowy kask + wdzianko + kask dla żony (tu też mile widziana rada) Z Poważaniem Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Małe turystyczne enduro typu V-Strom, Transalp itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) deauville ze względu na już niemałe przebiegu jakie będziesz robił byłaby fajniejsza - lepsza ochrona przed wiatrem/deszczem, kufry fabryczne nie poszerzające motocykla (na prawdę wdzięczna rzecz jeśli motocykl traktujesz użytkowo), napęd wałem, przyjazdny dla pasażera, fajny w trasę a jednocześnie motocykl nieduży dobrze dający sobie radę w korku Edytowane 22 Grudnia 2013 przez konrad1f Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Nie wiem czemu ale przed oczami stanął Burgman. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Nie wiem czemu ale przed oczami stanął Burgman. Bo to najlepsze rozwiązanie na taką trasę, ale niestety kiepskie do lasu. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertold Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witajcie !!! Panie i Panowie, przeglądałem forum i nie jestem jedyny i pewnie nie ostatni. Zakup to nie problem ale najpierw dopasowanie motocykla to dla mnie na dzień dzisiejszy nie lada wyczyn, więc... Mam na imię Maciej i 33 lata i mam dwóch synów w wieku 7 i 4 lata. Mieszkam 35 km od Poznania koło Obornik , "postawa" to jakieś 183 cm i 86 kg żywej żwawej wagi.Jestem motocyklistą od 02.09.1997 roku i szczęśliwym posiadaczem MZ 251 ( elektronik ;) ) z 92 roku, a MZ-tka jest moja od 99r. bo kupiłem ją od wuja, czyli od zawsze w rodzinie. Motorem poruszam się już raczej sezonowo, używam go od ostatnich 10 lat do pokonywania krótkich dystansów, no bo wcześniej było inaczej, ale ja nie o tym teraz chciałem. Na dziś zastosowanie dla MZ to np: wyjazd do Obornik 5 km, małe zakupy, poczta, itp... , do lasu na polowanie lub tak się rozglądnąć po lesie czy poligonie.Ale sytuacje życiowe się zmieniają i znów od pewnego czasu pomykam do Poznania do pracy, samochodem i tu zaczynają się schody, ruch coraz większy, disel też raczej w górę, o parkowaniu w centrum już nie wspomnę... :) . Uwzględniająć powyższe twierdzę że wielki czas na drugi motor, lecz ofert co niemiara, więc ... Poszukuję drugiego motocykla którym mógłbym:dojechać do Poznania 35 km w jedną stronę,poruszać się po poznańskiej dżungli,czasem może jeszcze przejechać drogą leśną czy duktem (choć może to już niekoniecznie). Serce mówi mi enduro ale turystyki fajne, dylemat mam też z pojemnością w jaką powinienem celować. Budżet 11000 motor + nowy kask + wdzianko + kask dla żony (tu też mile widziana rada) Z Poważaniem Maciej Podesłałem Ci pw, jak będziesz zainteresowany daj znać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas1980 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Podobną sytuację miałem do twojej - wybór padł na yamaha tdm 850. Gabaryty mam takie same jak ty. Silnik 2 cylindrowy mocy nie mało coś koło 80 km i 80nm - więc sporo. W lekki teren też wjedziesz -to jest takie pseudo enduro jak ja mówię na te moto. Ja jestem zasowolony z wyboru. Jest trochę opini na necie można poczytać. TDMZONE forum ma dużo materiałów do zapoznania. Pozdrawiam Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbakol Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dzięki za propozycję i przyznam się że turystyk typu V-Strom, Transalp to fajne propozycje i oglądałem już ogłoszenia, a honda deauville też super ale tego nie znałem, wygląda ze zdjęć na duży. Głównie moje obawy skierowane są do ruchu ulicznego bo te propozycje na trasie czuję że będą dawać rade (bo z moją MZ-tką jest tak że w mieście jeszcze daje radę ale na trasie to mocy zdecydowanie brak).Co do Burgmana to nie wpadłem na taki pomysł, może ze wzdlędu na wielkość kół ..., ale pasażerka ma super nogi ! Poczytam o w/w Suzuki, Hondach - bo fajne i spróbuje się doczytać o zwrotności i kosztach, usterkach, itp. A tak żebym miał czyste sumienie to dajcie mi propozycję jakiegoś enduro, bo serce nie sługa. Maciej ps. dzięki za propozycję i czekam dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas1980 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Post nad twoim TDM 850 Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Post nad twoim TDM 850 lepsza by była tdm 900. 850 miała spory apetyt na olej.Może mały lub duży bandzior? Jeżdżę dużym i uważam, że jest w miarę uniwersalny. Daje radę i w mieście, i na trasie. Do tego nie jest kłopotliwy w eksploatacji, a z akcesoryjnych gadżetów dostaniesz wszystko w przyzwoitych cenach. W budżecie, jakim dysponujesz, łatwo trafisz ładny egzemplarz. Gdybyś chciał się przymierzyć, to daleko do mnie nie masz. :) Edytowane 22 Grudnia 2013 przez grizzli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekban87 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 yamaha xt 660 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Ja robię codziennie 102km t/p z TDM900, sprawdza się rewelacyjnie. Trasa, zaczynam na wioskach kończę w mieście.Na plus motocykla to spalanie nierzadko poniżej 5l i zasięg ponad 400km na baku. Po prostu koza stworzona do nawijania kilometrów.Na minus turbulencje na kasku, niestety oryginalna owiewka daje rade do 120km/h.W budżecie się zmieścisz jeśli nie szukasz idealnej sztuki. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Tuzmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ze względu na dwóch synów i 33 lata, oraz wyjazdy na polowanie, to jedynie jakiś ruski z wózkiem bocznym. P.S. Nie wspomniałeś czy masz żonę. Ile lat, wzrostu i waga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Mongor, jesteś okrutny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Według tego co napisałeś, to V-strom sprawdzi się idealnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi