Skocz do zawartości

Moje wrażenia z jazdy po torze.

MatMax78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że koce grzewcze, regulowane sety, pieknie zestrojony zawias itp. są tylko dla zawodowców. Aha, i jeszcze telemetria, telemetria też, zwlaszcza na tor radom.

Jeśli ktoś ćwiczy te 3 razy w tyg. rzeczywiscie intensywnie i ma jakis cel, a nie tylko świga ciezarami jak popadnie to rozsądna suplementacja jest jak najbardziej zasadna.

A poza tym nich ktoś w końcu zrobi porządek w tym temacie, bo zamiast rozmów o torze zrobiło nam sie tvn style i profesor zdrówko.

Fat - z tematu rzeczywiście zrobił się śmietnik. Ale tak się składa, że trenowałam sport wyczynowo i trochę o tym wiem - nijak się to ma do kocy grzewczych i ustawienia zawieszeń. A jak ktoś Wam kitów nawciskał, że jak chodzicie 4 razy w tygodniu na siłkę to musicie wpieprzać proteiny - Wasza sprawa. Ja bym tę kasę przeznaczyła na co innego, ale żyjemy w wolnym kraju :biggrin:

Gość komandosek

Nie powiedział bym ze smietnik, po prostu przydało by sie wydzielić osobny temat,

---

A tak kontynuując z ta wytrzymałością, to dobrze to można zobrazować na przykładzie biegaczy. Szczyt kariery maratończyków to zwykle ok 30, trochę po 30tce. Dla sprintera to juz dawno sportowa emerytura.

Edytowane przez komandosek

To nie tylko wytrzymalosc, wydaje mi sie, ze zmienia nam sie tez refleks-zmniejsza sie nam blyskawiczne myslenie, rosnie piata klepka i wlaczaja sie kalkulacje.

Tak wracajac do toru - pierwszy winkiel, ciasny, dlugi, dosc wczesnie mozna wrzucic pelne kotlly, gumy prosza o litosc, podnozek i tlumik delikatnie ocieraja o asfalt, zaczynaja sie nierownosci, zbliza sie tez trawka i jak juz pelne gacie, ze wypadnie sie z toru, nie mozna ze strachu odpuscic bo winkiel odpuszcza i moto oddala sie od lewej krawedzi.

Trzeba w sobie wybic piata klepke, stac sie szalencem, olac swoje naturalne odruchy ciala, pozbyc sie strachu, bo cos co sie wydaje niemozliwe staje sie mozliwe. To jest piekne w tym winklu.

Edytowane przez spiwor

Notoryczny kłamca :icon_twisted:

A co z małą patelnią-Sławiniakiem to jest chyba najtrudniejszy zakręt,ostre dohamowanie i mocne złożenie chyba?

Fat ma rację TVN style.

Mam jeszcze jedno pytanie, ilu z Was na tym forum startowało w jakiejś edycji, czy może regularnie startujecie?

Fajnie się czyta wypowiedzi o wadze, wytrzymałości, dietach, etc. Wujek dobra rada powie (z praktyki), że mocarzem jest ten, kto wytrzyma 7-8 sesji na torze jednego dnia. Byłem na treningu i pewien człowek (też wujek dobra rada) powiedział " cztery wjazdy -jeden odpuszczasz, trzy wjazdy i to Ci wystarczy". I miał chłop rację ( wmoim przypadku). Ci bez odpowiedniej kondycji około godziny 15.00 (szósta sesja) zaczęli gremialnie opuszczać nitkę toru, kończąc w pyrach.

Nie biegam kazdego dnia, mam blisko 40-chy, ale 2-3 razy w tygodniu uskuteczniam basen +plus minimalny trening siłowy. Czas pokaże (speed day 16/17 kwietnia) czy jeszcze daję radę.

A tak na marginesie jedno pytanie, które warto sobie zadać. Czy motocykl+tor to dla nas fun i relaks , czy napinka i rywalizacja? Jeżeli to drugie to polecam starty w Predatorach lub Rookie w czerwcu. Udanego sezonu.

Wujek Dobra Rada

P.S Na lotnisku w Ułężu w tym roku mają się odbyć 4 treningi+cykl szkoleń. Szczegóły poniżej. Do zobaczenia.

http://kulikowisko.pl/?q=node/2

Ja tam sie nie znam, ale dobra forma fizyczna i kondycja zawsze sie przyda, nie tylko w predatorach.

Ja na Radomiu robię 200 kilometrów, albo ponad, co daje jakieś 240 okrążeń:)-słabo?

Nadzieja matką mi -może i motocyklisci dostąpią zaszczytu otrzymania tego typu oferty.

jak wiechali na grupon to znaczy ze frekwencja spada-co rzutuje bezposrednio na ceny:)

24cefcm.jpg

W sumie 7 stron na temat to i tak sporo :D

Jakby co to ja też o 2oo, ale stacjonarnych :)

Dokładnie, ja codziennie chadzam na spinning, czuć znacząco lepszą regeneracje i wydolność po użyciu BCAA i na noc izolat białkowy:)

Witaj w klubie, ...tych, co jak tu ktoś napisał, mówią, że spiningują a nie jeżdżą na rowerach chacha :)

Agnich, idziesz na masę?

Nie, nie zamierzam być Marit Bjørgen :D, ale mnie potrzebna jest duża wytrzymałość mięśniowa, bo spinnng + siłownia daje w tyłek.

3-4 razy w tygodniu to amatorszczyzna, nawet jeśli ćwiczysz intensywnie. Tak naprawdę odżywki są dla zawodowców, trenujących 2 x dziennie. Reszcie śmiertelników wystarczy urozmaicona, dobrze skomponowana dieta

Fat - z tematu rzeczywiście zrobił się śmietnik. Ale tak się składa, że trenowałam sport wyczynowo i trochę o tym wiem - (...) A jak ktoś Wam kitów nawciskał, że jak chodzicie 4 razy w tygodniu na siłkę to musicie wpieprzać proteiny - Wasza sprawa. Ja bym tę kasę przeznaczyła na co innego, ale żyjemy w wolnym kraju :biggrin:

Skoro tak mówisz... Nikt tu nie mówi, że na samych suplementach zdziała się cuda, a że można je włączyć dodatkowo. Nie każdy ma też czas i możliwość spuszczać się nad przygotowywaniem mnóstwa idealnie zbilansowanych dań, bo jeszcze np oprócz ćwiczeń- pracuje na etacie, nieraz dwóch. Mam znajomych, którzy są zawodowcami w fitnessie lub kulturystyce i przygotowanie całodniowego jadłospisu idealnie zbilansowanego zajmuje im w cholerę czasu i kasy też, bo nie wystarczy jeden twarożek, czy pierś z kurczaka plus główka sałaty. Bo idealnie zbilansowana dieta wymaga znacznie więcej składników i to nie byle jakich. O tej stronie idealnej diety nie wspomniałaś. :) Poza tym siłka siłce nierówna. Nie mówimy tu o ludziach, którzy przychodzą poćwiczyć "na lajcie". Bo takich tez jest mnóstwo. Przechadzają się w te i we wte od lustra do barku suplementacyjnego i z powrotem, od czasu do czasu podnosząc jakiś hantel. Albo o tych, którzy dla zrzucenia sadełka ćwiczą na tyle intensywnie, żeby schudnąć, ale też tak, żeby nie wyczerpać organizmu. (Nie będę tutaj przytaczać kwestii, jak taki trening wygląda). Są też tacy, kórzy z różnych powodów znacznie szybciej czują się wyczerpani i mieśnie nie regenerują się u nich tak szybko. Każda sprawa wymaga indywidualnego podejścia i nie można wszystkich wrzucić do jednego wora. Fajnie, że masz taki zajebisty organizm ze stali :) Niewielu ma to szczęśćie. :) Nic tylko pogratulować.. Powinnaś to wykorzystać i dalej być zawodowcem. W końcu przydałyby się w Pl nowe sławy ;)

No i fakt, zróbmy z tego nowy temat :) bo, zgodzę się z Piórko, że tu syf straszny. :)

Edytowane przez Agnich

...Gott weiss ich will kein Engel sein...

Agnich - temat rzeka i bardzo wielowątkowy (mówię o dietach, treningach, suplementach itp.). Dlatego tu już w tej kwestii odpuszczam, może ktoś założy nowy :biggrin:

Aha, jak ja trenowałam 7 dni w tygodniu to wiedza i dostęp do odżywek był mocno utrudniony, więc łatwiej było samemu, czy przy pomocy dietetyka układać sobie posiłki. Ale to była epoka dinozaurów :biggrin:!

Edytowane przez piórko

To niech wytną nasze wypowiedzi i się zrobi temat "przyklejony" w Przy Piwie - np "SIłka, diety i inne tego typu bzdety" :) A..dobra, ja założę, tylko niech nas tam ktoś "wsadzi" :)

http://forum.motocyk...go-typu-bzdety/

Już jest :)

Edytowane przez Agnich

...Gott weiss ich will kein Engel sein...

kto choć raz nie przepałował sławiniaka niech pierwszy rzuci kamieniem :)

hehe wydaje mi się że to samo już chyba na tym forum gdzieś pisałem. To chyba swego rodzaju sakrament wstąpienia w nierozerwalny związek z torem Poznań, a piach przy sławiniaku jest jego sakramentalium.