toowdie Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ja się nauczyłem że kombinacje z mieszanką wymagają dużo czasu i wachy - przy pustych wydechach daj iglice o ząbek wyżej i powinno być ok. Przy colortune i zabawach z dyszami warto za każdym razem przegonić moto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Moglbys cos wiecej napisac? Jak przegonic? Jak dobierac dysze? Iglice mam nieregulowane, mozna co najwyzej dac podkladke pod nia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jimi11 dzięki za podpowiedź. W mechanikę auto czy moto nigdy się nie bawiłem, więc po Twojej odpowiedzi wnioskuję, że lepiej zrobię oddając moto do warsztatu do regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Na wolnych obrotach wyregulujesz, problem tylko z reszta :P Książka Dmowskiego o gaźnikach motocyklowych wiele rozjaśnia. Toowdie, byś opisał jak dobierać dysze, jak przegonić etc. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Z dyszami bawiłem się raz i więcej nie chcę. Robiłem tak(choć nie ręcze że metoda jest dobra, uczyłem się na własnych błędach): Warto po załozeniu dyszy przegonić moto i sprawdzić świece i ew. dać wyżej/niżej iglice. Zakładamy dysze o dwa rozmiary większą i znów powtórka z rozrywki. Sprawdzamy jak się moto zbiera itd - warto mieć do dyspozycji hamownie(najlepsza opcja do tunningu), bo tak to wszystko subiektywne wrażenia. Jak zobaczymy że na większej dyszy mamy spadek mocy/przyspieszenia to schodzimy o oczko niżej - generalnie dość czasochłonna zabawa. Przy samej zmianie wydechu wystarczy podnieść iglice i dać ciut bogatszą mieszankę na śrubce. Myślę że z podkładką można spróbować - aczkolwiek nie ćwiczyłem tego. Może do tokarza dać i wytoczyć rowki na iglicy? Edytowane 11 Czerwca 2009 przez toowdie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Aha, to doswiadczalnie robiles. Tylko jest tej metody jedna luka - poziom paliwa nie bedzie dobrze ustawiony. W sensie dysza moze byc dobra, ale poziom paliwa za wysoki lub za niski. Dlatego czuje ze bez colortune tego nie zrobie. Jak oryginalna dysze mialem 130 to jaka dac zeby mogla byc dobra? 137,5? (tak tak, taka sprzedaja w larssonie). Jutro obnize poziom paliwa i sprawdze jak lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Co to znaczy puste wydechy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Przelotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Ja niewiem ludzie przyjemnie wam sie jeździ na takim motocykl który bardziej jeczy niż jedzie;| Przeciez to jest niesamowicie denerwujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba13 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jęczy to fabryczny tłumik , Przelotówka daje fajny basik i kilka db więcej. Cytuj Junak dla każdego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Szczerze to ja nie jestem zwolennikiem zmian wydechu ze wzgledu na bujanie sie z gaznikami. Taki juz kupilem, wiec... A swoja droga wczoraj mialem okazje porownac moj wydech z oryginalnym... Moze i jest glosny, ale ladnie brzmi :) oryginal przypomina dzwiek kosiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicek27 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Witam! :cool: Nie znalazłem nigdzie tematu o tym, jak używać świec colortune. Wiem wiem, jest manual, ale zaczyna mnie już yy no, denerwować. :icon_eek: Zwracam się zatem z uprzejmą prośbą, by jakiś konkretny mechanik z naszego forum poświęcił chwilę czasu i napisał kilka słów, jak to dobrze stosować. :icon_arrow: Wstępnie z pomocą manuala ( http://www.carbtune.co.uk/Images/Colour%20Chart%201.jpg http://www.carbtune.co.uk/Images/Colour%20Chart%202.jpg )Gunsona]http://www.carbtune.co.uk/Images/Colour%20...202.jpg)Gunsona[/url] ustawiłem kolor spalania na wolnych obrotach.(tzn. wykręcałem śruby dotąd, aż pojawił się czerwony kolor, wtedy powoli wkręcałem do pojawienia się lekkiego niebieskiego koloru). Dalej mam już problem z 2 i 3 testem. :icon_exclaim: Test 3 wchodzi niby okej, bo po otworzeniu manety pojawia się czerwony kolor i po puszczeniu przy około 3tys/obr taki zostaje do wolnych obrotów. Z tego co widzę testy 2 i 3 polegają na tym samym? Opiszcie proszę, jak wygląda ustawianie przez was gaźników za pomocą colortune. Czy przestawia się także iglicę jeśli zajdzie potrzeba, czy coś jeszcze trzeba zrobić. :icon_question: Dodam, że wykonuje dane operacje na motocyklu Cagiva Elefant 750 i co naj-gorsze/lepsze, mam DJ 1, przelotowy wydech Bos i filtr K&N, który to niedawno zamontowałem. Czyli ogółem mam poziom HARD z ustawianiem.. <?>. Zdaję sobie sprawę, że taki zestaw "lubi" hamownie, ale raczej nie jestem tym zainteresowany i chce zrobić jak najlepiej z moją "wiedzą", CT i ewentualnie waszą pomocą. :notworthy: :icon_rolleyes: Edytowane 12 Czerwca 2010 przez nicek27 Cytuj Pisz jeśli potrzebujesz czegoś do Cagivy Elefant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw912 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 witam szukam czegoś do profesjonalnego ustawienia mieszanki wolnych obr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Colortune. Jaki gwint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Colortune i profesjonalny, to nie idzie w parze. Mam colortune od gunsona i badziewie straszne. Jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Przedłużka ma przebicie i nie idzie jej zaizolować. A sam system też nie jest za bardzo precyzyjny, żeby świeca zmieniła kolor to skład mieszanki musi być naprawdę popiepszony. Regulacja o 0,5 - 1 obrót nie robi różnicy w kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi