Buber Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 No to jest ładna sobota, jadziem w traskę, jadziem, jadziem, tak ze 30km, stanąłem żeby spojrzeć na mapę, i moto nie chce zapalić! Jako że jeździliśmy po górkach, więc z górki odpalił jadziem dalej. Znowu mały postój, znowu to samo - zacząłem podejrzewać akumulator.Z małymi perypetiami dojechałem do domu - w sumie ze 150-170 km. I aku zdechnięty. No nic, odpalam, podłączam miernik, napięcie pięknie rośnie wraz ze zwiększaniem obrotów.Aku podładowałem w nocy, następnego dnia pięknie odpalał,, wiele razy (a bo se sprawdzałem synchro gaźników :crossy: ) I zaznaczam, że moto jest jeżdżony jak nie codziennie, to co drugi dzień, i tak też było w poprzednim tygodniu. Więc aku (jeżeli to aku) padło nagle. Miał ktos coś takiego? Oczywistym sie wydaje regler, ale sprawdzałem (i na napięcie, i na przewodnictwo, mam serwisówkę) i jest OK. Co wy na to? Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 A na jakim poziomie masz ładowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 no ale padł i następnego dnia naładowałeś i trzyma czy rozładowuje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 (edytowane) Ładuję przez elektroniczą ładowarkę x-tronic (takei co w lidlu były) i ona sama dobiera napięcie - kiedys to sobie oglądałem na mierniku. No wczoraj trzymał i odpalałam moto ładne parę razy. Dziś jak wócę an chatę to sprawdzę (akurat snieg pada :) :icon_eek: ). P.S. czytam forum i dodam że to Exide - cos widzę niepochlebne opinie póki co.... Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Ja miałem taki przypadek 2 razy. Pomogła wymiana regulatora i zakup dobrego akumulatora. A w Twoim przypadku pewnie akumulator sie kończy albo masz jakies dodtakowe odbiorniki prądu i alternator nie wyrabia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 U mnie w ZX-6R było tak samo... Okazało się, ze poprzedniemu właścicielowi zdechł regulator napięcia więc go poprostu pominąl i akumulator był on topa przeładowywany. I powoli zdychał z dnia na dzień. Jak gasiłem motocykl po jeździe to akumulator miał zamiast 12V to ponad 14V :) I był bardzo ciepły...Jak postał godzinę to jakoś ostygł zregenerował się i dalej działał :) Nigdy mi nie zgasł z tego powodu, ale zaraz po jeździe nie miał siły zapalić... Sparwdź jakie ma ładowanie... Może tak jak u mnie poprostu za duże i aku powoli umiera... Teraz aku(szczególnie te bezobsługowe) są bardzo wrazliwe i delikatne na przeładowania i rozładowania. Notomiast jesli akumulator ma sprawne ładowanie i nigdy nie dopusciliśmy do pełnego rozładowania oraz dbaliśmy o niego w zimie to służą baaaardzo długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 ja mialem cos takiego 2 razy , ale zdechl od jazdy po dziurach ( opadla cela ) tylko wtedy w ogole nie przyjmowal pradu i go nie oddawal mimo ze napiecie bylo jako tako ok 11V. Ponoc zelowki mniej padaja. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Mi tez padło aku w trakcie jazdy, a zaraz za nim regulator :/ Wymieniłem obie czesci i wszytsko gra.A objawiało sie to tym, ze poczatkowo moto gasło przy wiekszym poborze prądu, potem nie krecił rozrusznikiem, nie działały zegary itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Dzięki.Podobnie kombinuję, a ponieważ mam zapasowy regler to go podmieniłem - choć obydwa na omomierzu zachowują sie tak samo. Nowe aku zamówione, ale postoi jeszcze na sucho, dopóki sie nie upewnię. Chyba normalny pechozol mnie trafił... :icon_razz: Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Kup Yuase, a nie jakies akcesoryjne aku, sa zdecydowanie dobre. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) No właśnie będę dziś zalewał. Yuasę. Znowu się to samo powtórzyło - po dłuższej jeździe (ponad godzinę non-stop) cuś zdycha. Dzięki! Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audioterrorysta Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 U mnie uszkodzony regulator wysuszał cele akumulatora podając zbyt duże napięcie. Udało się zregenerować akumulator zalewając go wodą destylowaną i ładując go przez 2 doby z przerwami prądem 1/10 pojemności. Czyli 5AH > 0,5Ampera. Napięcie ładowania podobno powinno wynosić 13,2 (13,4?)-14,4V(14,5?). Większe napewno nie, bo kiedyś na akumulatorze było napisane, że max napięcie dla pracy buforowej (ciągłe ładowanie jak w pojździe) wynosi właśnie 14,4 (14,5V).Dla pracy cyklicznej tj w szybkiej ładwowarce dopuszczalne jest większe napięcie (też scisle okreslone, niewiem jakie) ale ładowanie należy przerwać po 10-12 godzinach (tez jest napisane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Regler jest OK. Pisałem o tym wyżej i sprawdzałem go klikukrotnie, porównywanłem z danymi innych użytkowników na innym forum...Ale nic to, nowy aku jest w kolejce. Pewnie załatwi sprawę. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Troche sie wtrace... ale tez miałem ciekawy przypadek. VFR 750 odpalał normalnie i pewnego dnia po ok 50-100km jazdy moto zgasło na skrzyżowaniu. Nie chciał odpalić nawet na zapych. Po odpaleniu "na kable" i odpięciu kabli silnik gasł. Objawy jak przy braku ładowania. Ale jakie było moje zaskoczenie gdy po zmianie akumulatora (na aku z XJ 600) wszystko wróciło do normy. Najprawdopodobniej w czasie jazdy rozpadła się któraś płyta w jednej celi i zrobiło sie zwarcie bo napięcie zamiast 12 wynosiło tylko 10V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joey69 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 przeczytaj kolego i powiec czy mniej wiecej takie objawy miałeś??http://forum.motocyklistow.pl/Bandit-and3904-t95236.html ja dzis z ryjem wskoczyłęm do emchanika ze łądowania nie ma i ze jak on zrobiłten alternator..okazało sie ze alternator gut tylko aku dojechane i na dniach zamawiam Yuase Jak to móia płąć raz a porzadnie bo oszczedny dwa razy traci Cytuj "Jak każdy włoski sportowy sprzęt z dusza i mocnym charakterem..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi