Skocz do zawartości

Stary diesel i jazda na "roślinym"

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie: czy możliwe jest że obecnie silniki są od razu konstruowane pod olej roślinny? Na pewno nie był to zwykły olej jadalny, ale parametrami musiał się różnić od ON.

Nie wiem jak w innych salonach, ale w VW ktory mam obok mozna zamowic oryginalna instalacje pod olej roslinny - koszt kilku tysiecy pln, jesli ktos zainteresowany moge wypytac dokladnie co i jak, ewentualnie podeslac jakies info czy ulotki

No właśnie zastanawiam się czy ten protest przeciwko wprowadzeniu biododatków dotyczył tylko polskich dealerów czy w ogóle producentów aut. W Niemczech na większości stacji widziałem alternatywnie dystrybutory z biopaliwem, aczkolwiek nie zwróciłem specjalnej uwagi jakie samochody były tam zalewane. Na pewno były to zwykłe małe dystrybutory do osobówek.

U nas też się czasem trafiają (biopaliwo robiła rafineria Trzebinia ale bez specjalnych ulg produkcja była ponoć nieopłacalna).

Mam takie wewnętrzne przekonanie że dużo więcej złego może wyrządzić zły ON nalany w jakieś zadupiastej stacji niż czyste biopaliwo.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Przyszloscia to chyba jest spirytus techniczny - kolezanka z chemii mowi ze koszt wyprodukowania litra to okolo 30-40 groszy, mamy na testach VW wlasnie przystosowanego do tego paliwa - nie znam szczegolow ale silnik jest specjalnie wzmocniony bo % paliwko jest bardzo suche, i co najsmieszniejsze to ze moc jest podawana osobno dla benzyzy a osobno dla % - i na wodce ma sporowiecej mocy :wink:

Kolega pracuje w szwecji i mowi ze tam strasznie duzo saab-ow jezdzi na wodke i transport publiczny - nie wiem ile w tym prawdy ale tak opowiadal

Edytowane przez janciownik

Skoro volkswagen oferuje instalacje pod biopaliwo, to właściwości biopaliwa i oleju napędowego muszą być trochę inne. Po drugie w Polsce, o ile się dobrze orientuję, miało byc sprzedawane paliwo, czyli olej napędowy, z dodatkiem biopaliwa, a nie czyste biopaliwo. W każdym razie myślę, że nikt tak naprawdę dokładnie nie przerobił wpływu biopaliwa na silniki diesla. I tu, Browarny, na pewno masz rację, lepsza ropa z dodatkiem biopaliwa niż jakis wynalazek od szwagra lany do zbiornika. A wtedy, kiedy zachęcano rolników do produkcji rzepaku, obiecując im złote góry, wpuszczono ich po prostu w kanał. Myślę też, że w póżniejszej zmianie przepisów maczali palce producenci paliw, obawiając się spadku zysków. A spirytus dotyczy raczej aut benzynowych. Sądzę, że przyszłością są albo ogniwa wodorowe, albo napęd elektryczny, bo zasoby ropy kiedyś się skończą. A jako ciekawostka, to w Brazylii produkowane są fiaty uno z litrowymi, 16-sto zaworowymi silnikami, które są przystosowane do zasilania mieszanką benzyny i etanolu, ale mogą też jeżdzić na samej benzynie, przy czym większą moc osiągają na mieszance. Na benzynie 60 KM, na mieszance 66 KM.

Edytowane przez grizzli

Postanowiłem poruszyć ciekawy temat. Od pewnego czasu dochodzą mnie słuchy o tym cudzie za 2 zł i to jedzie. Mówili o tym w TV (bodajże pasjonaci i TOP GEAR).

Oferta wydaje się bardzo interesują opłaca to się lepiej niż zagazowanie samochodu.

Czy ktoś z 4um śmiga na roślinnym. Może macie kogoś znajomego ???

Do mechaników:

Czy niesie to duże ryzyko uszkodzenia silnika?

:)

Witam>>> Zapomnij jeśli masz nowszego diesla !!! owszem starsze silniki (bez elektroniki i bez pompowtryskiwaczy) śmigają na tym jak złoto ale nowe niestety się obszczekują .

PALIWKO Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA >>>to poniekąd bio-paliwo i nic wielkiego się stać nie powinno ba a nawet jeśli jest przeznaczone do celów spożytwczych to zapewne jest czystsze niż ON SPRZEDAWANY NA STACJACH PALIW.

• 3 tygodnie później...

Mój profesor z mechaniki cieczy i płynów na nasze stwierdzenie że przyszłość silników spalinowych jest czarna, ze względu na coraz mniejsze zapasy ropy, roześmiał się głośno i stwierdził że silniki spalinowe będą jeździły jeszcze długo po wyczerpaniu się zapasów ropy. Silnik taki można zasilić spirytusem który można wykonać praktycznie ze wszystkiego.

kiedys mialem peugeota 309 z niezniszczalnym 1.9D i powiem szczeze ze latal na jadalnym jak zly, najnlepiej bylo na oleju z sojii genetycznie modyfikowanej nie dosc ze najtansze 1,7 za litr to jeszcze tak nie smierdzialo.

wujek mial 123 2.4 d, mial dostep do gazoliny (jakis odpad przy produkcji gazu czy cos podobnego) lal to beczkami i latal tak przez jakies 5 lat i zadnych problemów. z tym ze mietek mial pompe smarowana osobno olejem i moze dlatego.

• 3 tygodnie później...

ktoś poruszył temat "suchości" czerwonej... (opału)

znajomi z okolicy leją to właśnie do ciągników, tylko wzbogacają o trochę mixolu :icon_twisted:

jak myślicie, czy taka mieszanka już mniej szkodzi?

o nagarze nie mówmy, bo tego będzie na pewno masa... ale kominiarze też muszą z czegoś żyć kiedy już nikt pieca w domu nie będzie miał ;P

• 3 tygodnie później...

Witam.

Przerobiłem Golfa II 1.6D na olej roślinny.Przeróbka polegała na zamontowaniu drugiego zbiornika (5-litrowy zbiorniczek po płynie do spryskiwaczy) ,dwóch podgrzewaczy paliwa, izolacji termicznej, dodatkowego filtra paliwa, czterech elektrozaworów przełączających, czujnika temperatury paliwa ze wskaźnikiem i przełącznika z kontrolką . Rozruch i gaszenie silnika jest wykonywane zawsze na ON, na OR przełączam po nagrzaniu do temp ok 70 st C. Jako paliwo najczęściej stosuję olej sojowy z supermarketu w cenie 2 - 2,30 zł/l. Auto od czasu przeróbki (1,5 roku temu) przejechało ok 30 tys km. Na ON V max 140 km/h ,na OR V max 120 km/h.

• 1 miesiąc temu...
Cos w tym musi byc. Kunpel ktory pracyje w Nafcie mowi ze np opalowka od diesla rozni sie kolorem i akcyza

Ja slyszalem ze opalowka ma jakies dodatki co powoduja ze ma wyzsza temp spalania, co w nowoczesnych slinicha roznie moze sie skonczyc, ale roslinka... mniam mniam dla starego ropniaczka :icon_mrgreen: