samolot Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Czy da sie naplesc od podstaw ( czyli od zera )wszystkie szprychy bez koniecznosci wyginania niektorych, czy nie ma takiej mozliwosci. Jesli da sie to w jaki sposob, bo mi zawsze koliduja jakies szprychy i te ktore wkladam musze wygiac zeby weszly. Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Oczywiście, że sie da.. Ale to trzeba umieć... Wszystko leży w dobrej technice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Stifler ty chlopie nie badz taki madry tylko jak wiesz to wyjasnij rzeczowo, a nie sloganami tu rzucasz... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumiś714 Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Stifler ty chlopie nie badz taki madry tylko jak wiesz to wyjasnij rzeczowo, a nie sloganami tu rzucasz... :icon_mrgreen:Wiesz co MOC, kiedyś tam się "pokłóciliśmy", ale teraz naprawdę naprawdę muszę to zrobić :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 taak :clap: jakos sobie nie przypominam... :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumiś714 Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 (edytowane) taak :clap: jakos sobie nie przypominam... :icon_mrgreen:Eee, jakoś dawno to było, temat o ładowaniu akumulatorów, ale chyba obydwoje nie lubimy pieprzenia dla samego pieprzenia Edytowane 11 Maja 2007 przez Gumiś714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wild Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 daj zlecienie komus, to sie tym zajmuje (nie potrafisz- nie zabieraj sie bo to moze miec nie za dobre skutki) a ja tam pi razy drzwi wiem jak to robic... :buttrock: Goska Cytuj Dzika, tak jak natura chciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 A do jakiego motóra te koło?? Najlepiej mieć na wzór drugie koło i wzorując się zaplatać. Zaplatanie należy równo prowadzić po obu stronach bębna, piasty, ponieważ może tak wyjsć że z jednej strony bębna nyple będą ledwo łapały gwint szprych a z drugiem strony w szprychach będzo za mało gwintu. Należy pamietać aby przy zaplataniu szprych nie zakładać szprychy za szprychą po kolei tylko najpierw z jednej strony obręczy a nastepnie po drugiej stronie. Mniej wiecej ja to tak robie zaplatajac koła i z takimi błedami się spotkałem na począku zaplatajac najpierw jedna strone piastu a nastepnie drugą.Kurde trudniej sensownie i zrozumiale to opisać niż w rzeczywistości wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gobert Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Generalnie dobrze jest mieć odpowiedniej długości szprychy, czyli takie które nie wchodzą do obręczy, a wręcz do niej nie dochodzą. Ułatwi ci to późniejszą wymianę pękniętej szprychy, a i z zaplataniem nie będziesz miał kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Czy da sie naplesc od podstaw ( czyli od zera )wszystkie szprychy bez koniecznosci wyginania niektorych, czy nie ma takiej mozliwosci. Jesli da sie to w jaki sposob, bo mi zawsze koliduja jakies szprychy i te ktore wkladam musze wygiac zeby weszly.Oczywiście że się da tylko potrzeba dużo cierpliwości.Przygotować piastę do założenia szprych ( felgę zostawić w kącie warsztatu)Zapleść szprychy na piastę i ułożyć zgodnie z kierunkiem i przekładkamiSzprychy będą swobodnie leżały na stole już skrzyżowaneWyjąć felgę z kąta warsztatuPołożyć na szprychachDelikatnie podnieść piastę i kolejno wkładać szprychy we właściwe otworyPo włożeniu ostatniej szprychy nakręcać kolejno nakrętki ( lub nyple ) jak kto woliDokręcić nakrętki tak aby wszystkie zakryły początek gwintuKolo na podstawkę i rozpoczynamy centrowanie Proste prawda ?powodzenia Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Jak idzie Piotrek, napisz dwa slowa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 W każdym warsztacie rowerowym centrują i zaplatają koła, mogą to zrobić bez problemu. Bardzo często jest identyczny splot /36 szprych, krzyżują się 3 razy/, zresztą nie ma to politycznego znaczenia. Różnica tylko taka, że szprychy motocyklowe są zazwyczaj krótsze i grubsze. ps. centrowanie zacznij od ośki i łożysk! Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasiu Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Nie wiem jak w innych przypadkach, ale dzięki temu opisowi z powodzeniem zaplotłem koła w Junaku.Może się przydaćhttp://junak.ekoma.pl/article.php?story=20060403195656659 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Ja przy zaplataniu kół zawszy lub też prawie zawsze wzoryje się na innym kole wcześniej jeszcze nie rozbieranym. Centrowanie zostawiam juz fachowcowi (znajomemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi