Priest666 Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Wiecie co trochę mnie dziwi czemu nie chcecie śmigać w integralu??? Nie wiem jak innym ... ale mi ciężko było przeciskac okulary pod integrala (oczywiście z przodu) .. łatwo je wtedy połamać.. bo musisz wcelować nad uszami... wytwarzają się naprężenia i takie tam... Głównie dla wygody zakładania. Choociaż.... jak już będę sławny i bogaty... planuję ładnego szczękowca ze względu na łatwość zakładania przy posiadaniu okularów.. oraz wygodę jeżdzenia (nie trzeba przedniej szyby) . Osobiście nie uważam że integral tudzież szczęka na czoperze to jakiś obciach. Wszystko zależy (tak jak Czarek wspomniał) od image. Można wyczaic niezły czarny mat... i będzie to równie dobrze wyglądało co kask otwarty. Takie moje zdanie... Aale.... pooki co..... śmigam w goglach..... czasem chustę dokładam na ryj...... i nie narzekam :biggrin: Pozdrawiam serdecznie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beti Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Juz pare razy jezdzilam w integralu, nie wiem jaki byl,b o to pozyczony mialam...ale nie parowal, nic z tych rzeczy. Tylko, ze jak wczesniej wspomnial Priest - mialam problem z prawidlowym wlozeniem ich potem. Jest to meczace i nie mozna zapomniec o tym, ze sie je ma :lalag:Dlatego ja zrezygnowalam z integrala....narazie :banghead:Pozdrawiam Cytuj http://bikepics.com/members/beti/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRACO Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Dlatego alternatywa dla integrala sa szczekowce nie ma problemu z zakladaniem gdy patrzalki sa na nosie :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRACO Opublikowano 11 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2007 Dlatego alternatywa dla integrala sa szczekowce nie ma problemu z zakladaniem gdy patrzalki sa na nosie :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egonon Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 We wrocławiu na ulicy Łokietka próbowałem kupić gogle jakiejś włoskiej firmy, w których można zamontować szkła korekcyjne. Trzeba by czekać aż zrobią to na zamówienie i przyślą z Włoch. Cała impreza kosztowała by z 500zł, ale mieli wiele wzorów do wyboru. Niestety panowie sprzedawcy zasugerowali mi, że mnie nie stać i nie byli zainteresowani załatwianiem takiego zamówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtaq Opublikowano 21 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2007 Cześć!Ja również noszę okulary i choć są to niewielkie druciki z żyłką, to jednak jest problem. Ze względu na wiek operacji nie opyla mi się robić, więc wyjściem jest odpowiedni kask. Gogle nie wchodzą w rachubę, czego doświadczam na nartkach.Ale! Ale przymierzałem kask - jest to Airoh Jet 55 i muszę napisać, że jestem zbudowany jego wygodą i ergonomią. Kask posiada wewnętrzną, wysuwaną ze środka osłonę przeciwsłoneczną, no i normalną głęboką szybę. Jest to kask otwarty i wkłada się go dość wygodnie bez potrzeby zdejmowania okularów. Co ważne - bez problemów opuszcza się osłona przeciwsłoneczna nie wadząc o oprawki. Nie wspomnę, że szyba również jest we właściwej od nich odległości.A w/s operacji, której poddał się mój kolega, całość na dwoje oczu trwa ok. 30 minut i jeśli jest wszystko w porządku pacjent idzie do domu, ewentualnie na drugi dzień zgłasza się do kontroli. Żadnych wielotygodniowych rekonwalescencji; po prostu ze stołu od razu wraca sie do społeczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Embar Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 We wrocławiu na ulicy Łokietka próbowałem kupić gogle jakiejś włoskiej firmy, w których można zamontować szkła korekcyjne. A tu: http://www.sklep.funt.pl/product_info.php?...&products_id=59 też są gogle do których można zamontować szkła. Sprzedawca powiedział mi ,że w zestawie są wzory szkiel które dajesz optykowi ,a ten dorabia wg nich szkła do gogli.Tylko ta cena :P Zdecydowałem się na te które polecał Priest666. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 a ja nie wiem, w czym problemkask trzeba dobrać przymierzając z okularami i już. kumpel dobrał sobie takiego integrala, że bez problemu wsuwał po założeniu kasku okulary z miękkimi silikonowymi zausznikami (sic!)ja latam w starym uvexie boss 3000 - więcej problemu na początku mojemu plecaczkowi sprawiał szczękowy sv55 z zakładaniem, niż mnie mój staruszek :buttrock: a że integral czy szczękowiec niby nie pasują do czoperów..? bujda... wszystko pasuje, jeśli tylko odpowiada motocykliście. te kaski są wygodniejsze i bezpieczniejsze, nie ma więc co dywagowaćjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobra Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 No i tu pies pogrzebany... ktory pracodawca da tobie miesiac urlopu bo chcesz zrobic sobieoperacje oka... Poza tym o ile sie nie myle to operacje mozna przeprowadzic jednorazowotylko na 1 oku. Co oznacza koniecznosc wziecia 2 urlopow miesiecznych w okreslonym odstepieczasu. Poza tym rekonwalescencja jest klopotliwa bo dzis wiele osob z nas pracuje po 8 - 12 godzinna komputerze... Ja jeszcze w grudniu miałem -8 i -8,5 dioptrii na oczach. 4.12.2007 zdecydowałem się na zabieg laserowy w Krakowie: http://www.intermedica.pl/40,6,,.html ...teraz mam 0 i -0.2 a jedyne okulary jakie noszę to te: http://www.allegro.pl/item168440488_okular...odele_uvex.htmlZawsze o takich marzyłem! :cool: Zabieg poprzedza bardzo dokładne badanie, które kwalifikuje do zabiegu i sposobu w jaki pozbędziemy się wady. Sam zabieg odbywa się kilka dni póżniej i trwa zaledwie ok.6 minut/jedno oko. Operuje się od razu oba oka. Po zabiegu musiałem wstać i podejść na zbadanie oka, czy wszystko OK i praktycznie od razu odzyskałem ostrość!!! Potem leżymy 3 godzinki z zamkniętymi i zakrapianymi co chwilę oczami. Powrót do domu z zamkniętymi oczami najlepiej z osobą towarzyszącą. Spanie w osłonkach na oczy. Następny dzień, nuda i lenistwo, cały dzień leżymy! z zamkniętymi oczami z przerwami na zakrapianie... Trzeci dzień, budzę się rano, chcę sięgnąć po okulary jak przez ostatnie 20 lat ale... O Kur.. coś nie tak...przecież ja widzę dobrze!!! Mówię wam, wrażenie niesamowite i niezapomniane :wink: ;) :clap: :D Wcześniej jeżdziłem w kasku otwartym na choppera, znalazłem do niego czarne, malutkie gogle podobno na narty, w sumie wyglądały jak okulary przeciwsłoneczne i świetnie wchodziły na okulary lecznicze.Póżniej zachciało mi się szybszej jazdy na ducu i kupiłem kask pełny z otwieraną szczęką, też świetnie się spisał z okularami... teraz już nie mam wreszcie tego problemu, tylko jazda :P :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MACIAS1989 Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 Tańszą alternatywą są szkła kontaktowe, ja zacząłem takowych używać podczas kursu na prawko :biggrin: dużo wygodniej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżej_si Opublikowano 1 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2007 Ja jeszcze w grudniu miałem -8 i -8,5 dioptrii na oczach. 4.12.2007 zdecydowałem się na zabieg laserowy w KrakowieNiesamowite. Przyznam szczerze, że nie wiedziałem o takiej możliwości. Mógłbyś mi napisac, jaki jest koszt takiej całej operacji i czy możliwa jest ew. refundacja?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironus Opublikowano 2 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Przy wadzie kolo 8smiu tez bym sie zdecydowal na operacje. Sam jezdze w patrzalkach i w przyszlym tygodniu jak pogoda pozwoli bede testowal nowe okularki. Szklo, stale przyciemnienie 75%. Calosc ze sredniej jakosci oprawkami okolo 250zl. Dowiadywalem sie o dorobienie szkiel do super okularkow firmy Helly - okolo 150 euro od szkla korekcyjnego + cena okularow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba6 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Wczoraj oglądałem okulary Monster Dog u optyka, sa zajebis*** i juz mialem je zamawiac, koszt z wypasionymi szklami kolo 700zl, same okulary 300 cos, ale sie okazalo ze maksymalnie mozna miec -3 dioptrie, ja mam -5 :D a byly naprawde super!!!! Cytuj Nowoczesne telewizory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markom13 Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Niesamowite. Przyznam szczerze, że nie wiedziałem o takiej możliwości. Mógłbyś mi napisac, jaki jest koszt takiej całej operacji i czy możliwa jest ew. refundacja?Pozdrawiam Dżej_si można tez taki zabieg zrobic w Warszawie.Moja kumpela miała bardzo dużą wadę wzroku ,bo 13 na jednym i 11 na drugim oku.Zdecydowała sie na zabieg,niestety nie jest on refundowany .Poza tym nie każdy sie kwalifikuje,najpierw potrzebna jest konsultacja. Teraz ma tylko 1,5 i 0,5 .To jest róznica nie :D Ale cena...... za dwa oczka zapłaciła 4,5tys zł. Dużo jak cholera ,ale jak kogoś stać to mysle ,ze warto. Sorki za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JareG Opublikowano 4 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Dżej_si można tez taki zabieg zrobic w Warszawie.Moja kumpela miała bardzo dużą wadę wzroku ,bo 13 na jednym i 11 na drugim oku.(..)za dwa oczka zapłaciła 4,5tys zł. Dużo jak cholera ,ale jak kogoś stać to mysle ,ze warto.Przy takiej slepocie to tez bym sie pod laser polozyl :smile:No, ale mam -5 a to jeszcze daje sie przezyc.. i podobniez w patrzalkach inteligentniej sie wyglada :D Cytuj Pozdrawiam, JarekChwilowo ino K1200RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi