MarianKa Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 w NFZ-cie. Ale mój znajomy, który kiedys był szycha w NFZ twierdzi, że bez tego całego EKUZu masz te same uprawnienia. Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy600 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 A możesz wskazać jakieś TU ponoszące tę odpowiedzialność? PozdrawiamArturSprawdziłem, w ubezpieczeniu, z którego ja korzystałem nie ma nic o nie ponoszeniu odpowiedzialności (nie napisze tutaj jakie to TU, żeby nie być posądzonym o kryptoreklame :icon_mrgreen: ). Natomiast widziałem zapis w OWU ubezpieczenia NNW mówiący, że nie wypłaci się odszkdowania jeżeli zdażenie było następstwem jazdy motocyklem o pojemności powyżej 50cm3 (nie podam nazwy, zeby nie być posądzonym o antyreklame :) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hil Opublikowano 14 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 Witam! Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, ale moge tylko dodać coś co ja zrobiłem, a kiedyś miałem wypadek: ubezpieczyć się na wszystko. Przy wyjazdach zagranicznych mamy tam podział ceny w zależności od długości trwania wyjazdu. warto opłacić pakiet, który obejmuje nawet dentystę, czy transport lawetą motocykla do Polski, bo laweta kosztuje napewno wiecej niż 100 - 200 pln ubezpieczenia. Mamy wtedy odpowiednia kartę z numerem ubezpieczenia w dokumentach, telefonem do Polski i zwrotem w języku angielskim, że prosimy udzielić pomocy temu a temu delikwentowi i kontaktować się z ww. numerem. Warto też mieć grupę krwi oznaczoną w dokumentach. I chyba jeszcze jedno, być miłym gdziekolwiek się jest. Lepiej by mówili, że Polacy to przesadnie mili faceci, niż gbury na motocyklach. Pozdrawiam Wszystkich Hil Cytuj Tak sobie troszeczkę jeździmy: http://motowyjazdy.ubf.pl/news.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_rocki Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Powyższe ubezpieczenie nazywa się Moto-assistance i zapewnia holowanie/lawetę DO GRANICY kraju (przynajmniej ja taki zapis w umowie widziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drogowiec Opublikowano 28 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2007 EKUZ jest wydwana na 2 miesiące więcej informacji: http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5...nr=6&artnr=1817 Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gwiazda Opublikowano 6 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2007 mam pytanie czy ktos pamieta link do str na ktorej bylo podane jak jezdzic w kolumnie / grupiebo kiedys ten link znajdowal sie na forum a teraz niemoge go zlokalizowac Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gerardgrodzisk Opublikowano 17 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Andrzeju w szachownicę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Gwiazda Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Ja o tym wiem ale nie wszyscy wiedza i warto aby zerkneli na ten link tam jest ze tak powiem bardzo lopatologicznie wytlumaczone jak sie powinna zachowywac grupa :biggrin: http://www.sunsethog.com/groupRiding.html :biggrin: :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Kilka refleksji po wyprawach tegorocznych:- stawiennictwo na zbiórkę motocyklem wymagającym zatankowania jest niedopuszczalne, każdy ma się stwiać maszyną zalaną pod korek i opróżniony pęcherz,- peleton TRZEBA podzielić na chorągwie max. dziesięciomaszynowe, które jadą każda swoim tempem i pod dowództwem chorążego,- blokowanie rond i skrzyżowań (np. przy lewoskrętach) powinno by dokonywane przez maszynę DRUGĄ w grupie, z ew. wsparciem trzeciej, prowadzącemu NIE WOLNO blokować bo on ma prowadzić,- wyjazd na drogę z miejsc takich jak nap. stacje benzynowe NIE MOŻE być rozpoczynany gdy nie wszyscy siedzą na odpalonych maszynach w gotowości do jazdy,- prowadzący chorągiew ma czytać drogowskazy i znaki drogowe ze zrozumieniem...Wsio. Krótko i treściwie. HKK Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Przydaje się również jakaś komunikacja pomiędzy motocyklami. Wydaje mi się, że walkie-talkie z funkcja VOX+zestaw słuchawkowy to dobre wyjście a mamy kontakt z całą grupą. Nie zawsze da się wyprzedzić wszystkich zeby pokazać im ze musimy zatankować. A jeżeli coś się nam stanie do peleton może przejechac jakiś odcinek zanim zauważy, że nie ma ostatniego. Poza tym prowadzący może ostrzeć resztę np o piasku na zakręcie czy innych niespodziankach. Zestaw dla 2 motocykli to koszt ok 150-250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 19 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 (...) A jeżeli coś się nam stanie do peleton może przejechac jakiś odcinek zanim zauważy, że nie ma ostatniego. (...)Wszyscy, nawet przedostatni motocykl ma mieć lusterka, więc nie widzę problemu. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ever Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Wszyscy, nawet przedostatni motocykl ma mieć lusterka, więc nie widzę problemu. A no chyba, ze jakis ch**j na parkingu we Lwowie uszkodzi nam motocykl i odpadnie lusterko...przepraszam, nie ch**j a wiatr zawieje i sie motocykle przewroca:) I fajnie byloby, gdyby kazdy amator podrozy motoycklowych przecwiczyl przed wyjazdem podstawowe elementy jazdy awaryjnej (czyli bez sprzegla) bo jak pokazala zeszloroczna eskapada moze to niezle popsuc szyki, humory i plan przejazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młody Opublikowano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2008 Ale jadąc nie gapisz się non stop w lusterko. A jadąc nawet 100km/h bardzo szybko można się oddalić od ostatniego w razie awarii. Ever a mozesz mi powiedziec jak wystartować bez sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_u_b_a Opublikowano 11 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 Ever nie odpowieda więc ja spróbuję.Jesli masz cięższe moto robisz rozpęd i wskakujesz na kanapę. Wbijasz 1kę, moto nie szarpnie za bardzo ani nie zgaśnie bo toczy się siłą rozpędu. Ciężko jest znienić bieg na wyzszy szczególnie z bardzo niskiego biegu (np. z 1 na 2) na duzych obrotach, sugeruje wcześniej wrzucać dwójkę. Potem idzie znacznie lżej.Redukcja to juz normalka.Z lżejszym moto jest łatwiej, można odbić się nogami siedząc cały czas. Z Twoja 600 dasz w ten sposób spoko radę.ja sobie z tym tak poradziłem. Panowie, o czymś zapomniałem? Dodacie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ever Opublikowano 12 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 hmm, ja tam regularnie zerkam w lusterka - i clakiem normalne jest moim zdaniem kontrolowanie co sie dzieje za mna co kilka/kilkanascie sekund:) ruszanie bez sprzegla wcale nie jest takie trudne, choc z moich doswiadczen meczace:) mam intruza 800, ktory jest niski, ciezki i zwalisty, a ja jestemy chudy i dwumetrowy wiec dosc ciezko jest rozepchac sprzeta i wskoczyc na kanape lub siedzac odpychac sie nogami - robilem wiec to na chama, odpalalem moto na luzie i wbijalem 1nke przygazowujac - szarpalo, ale ruszalem "ze zrywem" - nazwalbym to metoda awaryjna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi