Skocz do zawartości

Wszystko o Simsonie !

Pawel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

busterek napisał:

Ale jak go podłączyłeś? Wsadziłeś go (po przeróbce) w iskrownik, tam gdzie oryginalnie jest kondensator, czy jakoś wyprowadziłeś go na zewnatrz?

Kup sobie taki kondensator (koszt kilku zlotych) zobacz czy wejdzie w stare miejsce, jezeli nie to nie kombinuj za wiele tylko przedluz kabel i wsadz go gdzies np kolo filtra powietrza, czy akumulatora ( z ktorej strony Ci wygodniej) A tak powaznie to te maluchowskie sa najlepsze i to zastanawia mnie jak to mozliwe.:biggrin::P :notworthy: :biggrin:

bo maja minimalnie wieksza pojemnosc i dlatego sie nie przepalaja. choc nie wiem czy nie oslabiaja lekko iskry bo najmocniejszej to nie mam ale pali jak trzeba. luknijcie czy tez tak macie;)

• 2 tygodnie później...
  mzpower napisał:

Masz racje nowe łożyska na nowy wał wchodzą z dużym oporem. Wał trzeba wkleić loclitem do łożysk lub wymienić na nowy.

Można jeszcze zrobić kilka punktów punktakiem.Stary dobry sposób,byle na podpartym wale

Jakiś czas temu kupiłem sobie silnik Simsona do remontu, żeby go zrobić i sprzedać. Silnik już dawno sprzedałem, ale zrobiłem dużo zdjęć i pomyślałem, że dam linka tutaj na forum, bo wiele osób nie wie gdzie co ma być, a na tych zdjęciach jest prawie cały remont silnika (zdjecia moim zdaniem bardzo dobrej jakości): http://bikepics.com/members/bartx/part/ BTW W sumie silnik wyszedł mnie jakieś 530 zł, a sprzedałem za 910 zł :banghead: Liczyłem tak na 700 góra 800 zł, a cena końcowa przeszła moje oczekiwania :icon_exclaim: Za tyle można już całego Simsona kupić, do remontu może, ale z dokumentami.

jak lekko zwiękrzyć moc simsona nie zwiękrzając pojemności cylindra :) ? słtczałem o takich technikach jak:

- rozwiercenie dysz

- zmniejszenie progu na głowicy

- wypolerowanie kanałów dolotowych

- wypełnienie wału

jakoś przepraszam jeśli zadałem to pytanie w nieodpowiednim miejscu.

Można jeszcze:

-podwyższyć okno wydechowe

-polerka kanałów

-odchudzenie tłoka

-skrócenie kolanka

-rozwiercenie gaźnika

Nie polecam planowania głowicy, bo w moim przypadku efekty były mizerne a łożyska padły po +-500km

Edytowane przez busterek