Adam M. Opublikowano 21 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Nie, i poza tym diesel normalnym samochodem nie jest, przeciez to diesel :) to pakiet dodatkow istniejacy w kazdym oleju tyle za dla silnikow benzynowych zmniejszony tak ze 100x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Normalny samochód z silnikiem diesla o to mi chodziło :) Samochód z ropniakiem pod machą ma chyba nieco wzmocnioną konstrukcję komory silnika ale tak to całkiem normalny samochód :icon_mrgreen: Odpowiedź od Shell Witam. Jeśli w zaleceniach dla tego motocykla jest specyfikacja którą spełnia Rimula, to można ją zastosować bez obawy. Jak rozumiem do silnika 4-suwowego.Na rynku amerykańskim Rimula nosi nazwę Rotella. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 MOBIL 1 w warunkach torowych przetestowałem kilka lat temu na CBR900rr, silnik po całym sezonie był rozebrany, nie stwierdziłem negatywnego wpływu oleju "samochodowego" na "wysilony" silnik motocykla. Jedynym ciekawym faktem było stwierdzenie słabej jakości płytek zaworowych firmy Hot Cams, które to najzwyczajniej w świecie się rozklepały :eek: , a szlifowane oryginały nie :icon_eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 gdyby ktoś potrzebował, znalazłem motul w niezłej cenie http://moto.allegro.pl/listing.php/search?...42240&country=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 W ramach tematu dodam, że popularny "Moto Doktor" działa również w motocyklu. Nie ma przy tym negatywnego wpływu na działanie sprzęgła a rzeczywiscie likwiduje dymienie i przywraca kompresje umierającego silnika. Wiem, że to taka przedłużona agonia ale działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Właśnie wlałem do samochodu mieszankę: Lotos minteralny 15w40, Lotos syntetyk 5w40 i Agip motocyklowy 15w50. :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejM Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Właśnie wlałem do samochodu mieszankę: Lotos minteralny 15w40, Lotos syntetyk 5w40 i Agip motocyklowy 15w50. :icon_mrgreen: To jakiś eksperyment czy nie miałeś co wlać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Ma malucha i trzeba było wyrównać to co wypił :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 To nie eksperyment bo wiem że nic mu nie będzie po prostu oszczędność pieniędzy i środowiska, zalałem to co zostało w garażu z innych wymian. Samochód to hyundai accent 400tys przelotu no i trochę bierze oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 No ładny przebieg ma. Wlej mu mineralkę i powinno się doszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejM Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Przebieg faktycznie spory ale przynajmniej realny, a nie jak większość aut w Polsce (od dziadka co złamał nogę i nie jeżdził 10 lat). Zamiast wlewać co masz pod ręką wlej jak pisze Shinigami dobrego minerałka a auto jeszcze Ci się odwdzięczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 No ładny przebieg ma. Wlej mu mineralkę i powinno się doszczelnić. na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shinigami Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Na podstawie tego, że olej mineralny powoduje zaklejanie dziur. Widziałem w firmie kilka fur z dużym przebiegiem po ciężkiej eksploatacji. Jeżdżą na mineralce i nie kopcą, może lekko podjeżdżają olejem ale żaden olej nie zastąpi ubytku materiału. Z resztą gdyby było inaczej to po co by sprzedawali mineralke ? Przecież nie dla picu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 A mnie ciekawi jedna rzecz. Dlaczego Romet zaleca wymianę oleju w swoich chińskich motorkach co 2000 km, a w normalnych motocyklach wymienia się np. co 12 000 km? Zakładam, że olej w Romecie nie jest mineralny? Bo chyba tylko w tym przypadku tak częsta wymiana jest uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 (edytowane) A mnie ciekawi jedna rzecz. Dlaczego Romet zaleca wymianę oleju w swoich chińskich motorkach co 2000 km, a w normalnych motocyklach wymienia się np. co 12 000 km? Zakładam, że olej w Romecie nie jest mineralny? Bo chyba tylko w tym przypadku tak częsta wymiana jest uzasadniona. Wydaję mi się że beznadziejnej jakości części użyte do produkcji silnika wymagają częstej wymiany oleju ponieważ niezbędne są jak najlepsze właściwości smarne (a jak wiadomo olej je traci z biegiem czasu i wypracowania) aby słabe części zbyt szybko się nie zużyły. Ale naprawdę 2000km? Może to chodzi o wymianę po dotarciu? To tylko takie moje przypuszczenia :biggrin:. Edytowane 4 Sierpnia 2010 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi