Siru Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Witam, chciałbym zasięgnąć opinii osób które znają się trochę więcej na motocyklach i miałyby inne spojrzenie na tą sprawę niż ja, do rzeczy. Kupiłem motocykl, miało być z nim wszystko w porządku, do wymiany tylko olej, zaprowadziłem motocykl do mechanika na tą wymianę i stwierdził jeszcze, że kierownica i lagi są krzywe (lewa- 0,45mm, prawa- 0,85mm) czy jest możliwość aby takie uszkodzenia powstały podczas transportu motocykla na przyczepce? Tak Twierdzi sprzedający.Motocykl był ustawiony przednim kołem do przedniej i lewej burty, zaczepiony pasem o górną półkę amortyzatora, tyłem do prawej burty i postawiony na stopkę i spięty tył, także pasem. Czy po takim opisie można tak stwierdzić? Mechanik może do końca prawdy nie powiedzieć, ale jednak każdy, którego pytałem to twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Dziękuję za odpowiedzi, jeżeli jakieś się pojawią. Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiler Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 (edited) Gdyby się od takiego czegoś miały pogiąć lagi to po przejechaniu przez dziurę z prędkością 100 km/h powinno koło odpaść A sprzedający zawsze będzie twierdził że coś się "samo uszkodziło w czasie transportu "co to za moto ?? Edited July 16, 2018 by kiler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siru Posted July 16, 2018 Author Share Posted July 16, 2018 Gdyby się od takiego czegoś miały pogiąć lagi to po przejechaniu przez dziurę z prędkością 100 km/h powinno koło odpaść A sprzedający zawsze będzie twierdził że coś się "samo uszkodziło w czasie transportu "co to za moto ??Suzuki gsr 600 Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
żużu77 Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Uszkodzenie jest możliwe, jak ktoś bez rozumu dop...lił pasy, ale mało prawdopodobne.Dużo w ocenie pomogłyby zdjęcia motocykla unieruchomionego identycznie, jak w transporcie. Bez tego to wróżenie. Żużu77, R12RT '05, Cieszyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siru Posted July 16, 2018 Author Share Posted July 16, 2018 Uszkodzenie jest możliwe, jak ktoś bez rozumu dop...lił pasy, ale mało prawdopodobne.Dużo w ocenie pomogłyby zdjęcia motocykla unieruchomionego identycznie, jak w transporcie. Bez tego to wróżenie. Żużu77, R12RT '05, CieszynNiestety, zdjęć brak, pasy zostały dociągnięte na tyle, by motocykl stał sztywno, ale bez dużej siły. Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LORD VADER Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Ciężko pogiąć lagi łapiąc za półke , praktycznie nie możliwe natomiast stopkę to jak najbardziej mogłeś połamać co na szczęście się nie stało - to tak na przyszłość . Quote Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Dominik Szymański Posted July 16, 2018 Administrator Share Posted July 16, 2018 Niemożliwe jest pogiecie lag od takiego transportu. Natomiast możliwe jest poskrecanie się lag na półkach co można szybko naprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipr Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Dokładnie tak jak napisał DominikNa przyszłość podpytaj jak moto transportować zanim to zrobisz. Druga sprawa czy lagi są krzywe czy przestawione w półkach? Bo może się nie dogadałeś z mechanikiem? Pozdr.F. Quote https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wertyder Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Bez tego to wróżenie.Żużu77, R12RT '05, CieszynMoim zdaniem w ogóle bez dokładnego rozpoznania sprawy to jest wróżenie. Ja nie wiem czego kolega oczekuje ale tak przez neta to można wszystko powiedzieć i wszystko zaprzeczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 Pół milimetra, serio? Ciekawe jak on to zmierzył... Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1f Posted July 16, 2018 Share Posted July 16, 2018 na tokarce czujnikiem zegarowym ;) Quote Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siru Posted July 17, 2018 Author Share Posted July 17, 2018 Dokładnie tak jak napisał DominikNa przyszłość podpytaj jak moto transportować zanim to zrobisz. Druga sprawa czy lagi są krzywe czy przestawione w półkach? Bo może się nie dogadałeś z mechanikiem? Pozdr.F. Na pewno lagi są krzywe, plus są na nich małe ryski, z tego co powiedział mi mechanik, to poprzednio ktoś mógł nie umiejętnie zakładać uszczelniacze. Dostałem też taką notkę przy zleceniu pomiaru przedniego zawieszenia ( na tokarce czujnikiem zegarowym ;) dokładnie tak jak piszesz ;) Takie odchylenia na lagach, jak dla was, także kwalifikuje je do wymiany? Jakakolwiek jazda z takimi uszkodzeniami jest bezpieczna? Póki co motocykl stoi w garażu i czeka na dalszy przebieg wydarzeń :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted August 2, 2018 Share Posted August 2, 2018 na tokarce czujnikiem zegarowym ;) Tylko kto zdejmuje lagi jak dostaje moto na wymianę oleju? Takie odchylenia na lagach, jak dla was, także kwalifikuje je do wymiany? Jakakolwiek jazda z takimi uszkodzeniami jest bezpieczna? Póki co motocykl stoi w garażu i czeka na dalszy przebieg wydarzeń :( Trzeba zobaczyć jakie jest dopuszczalny limit, powinno być w serwisówce. Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siru Posted August 2, 2018 Author Share Posted August 2, 2018 Temat chyba już nie aktualny. Motocykl oddałem także do autoryzowanego serwisu Suzuki, więc diagnoza owych Panów wyszła,że lagi były prostowane,szlifowane czy inne jeszcze uje, więc czeka mnie wymiana i to nie od transportu jak zarzekał się sprzedający(do tego dochodzi kierownica,zawieszenie) i takie tam reszta dodatków. A taka igła miała być :) no cóż, wychodzi nauczka na przyszłość, żeby pomyśleć bardziej nad zakupem, a nie zapatrzeć się tylko na wygląd ;] szerokości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipr Posted August 3, 2018 Share Posted August 3, 2018 (edited) No niestety. Trzeba mieć świadomość skąd biorą się niskie ceny sprzętów. Zawsze bierz kogoś kto się zna do oceny przed zakupem. Wyjdzie taniej... Nie możesz odstąpić od umowy kupna sprzedaży? Kupowałeś od osoby prywatnej czy z komisu? PozdrF. Edited August 3, 2018 by filipr Quote https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts