Skocz do zawartości

namiot na dziko na plaży nad Bałtykiem?

motif
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję krótką, "weekendową" wycieczkę sobie zrobić jak się tylko pogoda poprawi z namiotem nad nasze morze.

Żeby było ciekawiej pomyślałem o spaniu na "dziko" :) Może ktoś polecić jakieś fajne, "bezpieczne"

rejony? ewentualnie się dołączyć :) Przy okazji, wiem że w dziwnej Polsce w lasach, parkach narodowych nie wolno legalnie

ale o plaży nic nie słyszałem :)

Albo, skoro Polska "dziwna", wybierz się do kraju co to nie jest "dziwny" i pozwala rozbijać namiot wszędzie. Choć możesz mieć problem taki znaleźć... ot, "dziwny jest ten świat", jak śpiewał artysta....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

" Lekko nie mają także biwakowicze chcący spędzić noc na plaży. To, co znamy jako doskonałe miejsce do rozłożenia koca, ręcznika czy parawanu, to w myśl prawa teren przynależny do odpowiedniego urzędu morskiego. Może to być Urząd Morski w Szczecinie, Urząd Morski w Gdyni albo Urząd Morski w Słupsku, zależnie od obranej lokalizacji. Przykładowo, jeśli chcielibyśmy rozbić namiot na plaży w Ustce, informacji o takich możliwościach musimy szukać w ostatnim z wymienionych miejsc.

Po raz kolejny – niestety dla turystów – urzędy ustanawiają własne przepisy, które zazwyczaj nie są przychylne w stosunku do rozbijania obozowisk. Przykładowo, strona internetowa Urzędu Morskiego w Słupsku informuje nas, jak poniżej:

Zabrania się na plaży (przedwydmie), wydmach i klifach:

(…)
8. Biwakowania i plażowania na wydmach i klifach. "

Źródło: bezprawnik.pl

Edytowane przez jarenty

Temperatura to nie problem. Bywało że chodziłem na szczanko przy -15 w chatce w górach w zimie. Mi chodzi o to żeby jednak respektować te resztki natury które mamy. Tzn, jak się dogadasz z właścicielem terenu, to się rozbijaj, ale pomysły by robić to na wydmach czy w parku narodowym to jak dla mnie ciutkę przegięcie...

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Wydmy i klify to nie plaża (przedwydmie)

https://umsl.gov.pl/iow_zarz.html

Nie wiem czy jakiś świeższe ZP sie nie ukazało.

Gdzie na tę plażę się wybierasz?

nie mam konkretnego planu, tam gdzie mało ludzi, dziko i blisko motocyklem do morza można dojechać.

W zeszłym roku byłem w Łebie ale na kwaterze,

Może Unieście?

Tam gdzie jezioro wpada do morza.

Jak od morza za bardzo będzie wiać zawsze możesz rozbić namiot w krzakach nad jeziorem.

Dobrze by było wziąć wędkę żeby nie patrzyli na Ciebie jak na wariata.

Notoryczny kłamca :icon_twisted:

Nie słuchaj tych malkontentów odnośnie spania. Byłem 2 maja w Wilkasach na Mazurach. Gdy zbliżał się zmrok zrobiło się przenikliwie zimno, rozbiłem chiński cienki namiot przy lesie. Nad ranem był przymrozek -3 stopnie, słownie : minus trzy. Na motocyklu szron, na namiocie to samo o godz. 5 rano pakowałem cały sprzęt i dalej w drogę. Od tej pory przymrozków jak dotąd nie było. Dasz radę przynajmniej w obecnym okresie możesz się przygotować na niskie temperatury. A o takim podejściu to się mówi że i g... w puchu zmarznie.

Edytowane przez Romek125