Skocz do zawartości

Kufer centralny na 2 kaski - ile litrów?

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś posiada centralkę do której mieści 2 kaski i podzieli się danymi, ile litrów ma kufer oraz jaki to model kufra? Chcę kupić coś, do czego zmieszczę 2 kaski integralne (jeden XL, drugi L) ale nie mam pojęcia w jaką pojemność celować. Jedni w opisach kufrów 40 litrowych piszą, że wchodzą tam 2 kaski, inni z kolei, że dopiero przy ponad 50l można myśleć o 2 kaskach.

Myślę że 50 l.Ja wrzuciłem 2 kaski przed zakupem i spokojnie poza tym co do środka kasków upchniesz sporo jeszcze wejdzie na górę.Litry litrami,a kształt kufra też swoje robi.Wczoraj niestety rozleciała się ze starości płyta :D Dobrze że 50 m od domu i nikt nie siedział opierając się o kufer.Jutro montaż bezpośrednio bez płyty śrubami na amen :D

Edytowane przez pancur

w 49l kappa wchodziły, chociaż dwa szczękowce trzeba było odpowiednio ułożyć. w givi maxię starszą i nowszą (bodajże 55l) wchodzą już bez problemu. w 40l to nie wiem jakie musiałyby być, żeby weszły - dziecięce..? albo jakieś wyjątkowo małe skorupy

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Znajomy ma w małym bandicie z owiewką kufer K-max 50L. Spokojnie mieszczą się dwa integrale. Nie słyszałem żeby kiedykolwiek narzekał.

http://allegro.pl/kufer-k-max-motocyklowy-320x580x495-2-razy-kask-i4350764889.html

Kufer pasuje pod płyty Givi/Kappa Monokey.

Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji.

Primum non nocere.

W dniu 29.06.2014 o 19:15, Diabeł Piszczałka napisał:

Znajomy ma w małym bandicie z owiewką kufer K-max 50L. Spokojnie mieszczą się dwa integrale. Nie słyszałem żeby kiedykolwiek narzekał.

http://allegro.pl/kufer-k-max-motocyklowy-320x580x495-2-razy-kask-i4350764889.html

O widzisz :) Właśnie też szukałem jakiegoś kuferka, który nie wypruje ostatnich flaków z mojego portfela :)

W dniu 29.06.2014 o 19:15, Diabeł Piszczałka napisał:

Też patrzyłem na ten kufer, ale trochę odstrasza mnie "chińskość"... Myślałem o Kappa K48, cena nowego przystępna, choć nie pogardzę jakąś dobrą używką Givi Maxia czy jakiś Shad.

Mam jeszcze pytanie: kufer będę montował do BMW F650. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kuframi. Z tyłu motocykla, za uchwytami pasażera mam standardową płytę, bez żadnych nakładek, tak jak z fabryki wyjechał. Dodatkowo będę musiał dokupić jakąś płytę montażową? Coś takiego mi się rzuciło w oczy, czy prócz kufra trzeba będzie to dokupić? http://allegro.pl/stelaz-pod-tylny-kufer-plyta-bmw-f-650-94-96-i4321893326.html

Jeżeli kupisz markowy kufer (np. KAPPA), to płyta montażowa powinna być w środku. Przynajmniej ja kupując 2 różne kufry zawsze taką miałem w komplecie. No i osobiście nie skusiłbym się na chiński kufer. Miałem ich kilka w ręku i z żadnym nie odważyłbym się rozpędzić nawet do 100 km/h

W dniu 29.06.2014 o 20:50, Klas500 napisał:

Osobiście wolałbym kupić używaną maxię (można trafić za 300-400zł) niż tego chińczyka.No ale każdy wybiera co woli.

Nikogo nie namawiam, ale warto poczytać opinie na forach, kufer zbiera naprawdę fajne opinie na temat jakości.

W dniu 30.06.2014 o 05:25, tadeo napisał:

Jeżeli kupisz markowy kufer (np. KAPPA), to płyta montażowa powinna być w środku. Przynajmniej ja kupując 2 różne kufry zawsze taką miałem w komplecie. No i osobiście nie skusiłbym się na chiński kufer. Miałem ich kilka w ręku i z żadnym nie odważyłbym się rozpędzić nawet do 100 km/h

Mam w garażu 55L Awinę, którą dostałem do Transalpa. Tam faktycznie jakość wykonania porównywalna do pudełka po lodach Algida.

Dlaczego na świecie żył i czego chciał, dokąd dążył, komu służył - sam nie wiedział. Służył stepom, wichrom, wojnie, miłości i własnej fantazji.

Primum non nocere.

Na chwilę obecną jestem niemal zdecydowany na Shad SH45 http://allegro.pl/nowy-kufer-shad-sh45-na-2-kaski-plyta-montazowa-i4296093211.html

Napisałem do sprzedającego, żeby zapakował do niego 2 kaski w moich rozmiarach (bo też widzę, że sprzedaje) i jak odpisze, że się mieszczą to biorę. Płyta jest w zestawie, podoba też mi się wykonanie i estetyka bo nie ma wszędzie tych oczojebnych odblasków :)

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj dotarła paczka z kufrem Shad SH45. Udało mi się kupić w cenie 360zł wraz z wysyłką, co uważam za dobrą cenę. Zwłaszcza, że niektórzy sprzedający takie używane Shad'y krzyczą sobie za nie ponad 400zł, nie wiem czemu używki drożej niż nowe :) Ogólnie zauważyłem, że ceny używanych kufrów są po prostu kosmiczne w stosunku do nowych - czasami używany kosztuje 90% ceny nowego.

Wcześniej oglądałem w na żywo kufry Awina i K-Max. W porównaniu do Shad'a to dzień do nocy. Chińczyki mają jakość na poziomie zerowym, plastik jak z przetopionych butelek, kiepsko spasowane i sprawiają wrażenie, jakby zaraz miały się rozpaść. Z jakości jestem jak najbardziej zadowolony, jutro biorę się za montaż. Jednak moim zdaniem warto trochę dołożyć i wziąć kufer dobrej firmy niż te made in china.

Kufer zamontowałem, 2 kaski mieści (ale kurtki już na tych kaskach nie zmieszczę). Trzyma się solidnie, ogólnie jak za tę cenę to jestem zadowolony.

post-72247-0-97289400-1404905807.jpg post-72247-0-66059700-1404905808.jpg post-72247-0-37529900-1404905809.jpg post-72247-0-09523000-1404905810.jpg

Edytowane przez Qadrat

• 2 miesiące temu...

Ja ostatnio zakupiłem K-Max 50l. Poczytałem i ludzie bardzo sobie chwalili. I wiem dlaczego. Kuferek bardzo fajny i pojemny. Pomimo niskiej ceny wykonanie super zarówno kufra jak i płyty.

Do środka spokojnie zapakowałem 2 kaski.

Ja osobiście polecam

Ja mam E52 Maxia i spokojnie wchodzą 2 kaski, ba na wiosnę zapakowałem sie razem z kobitą bez sakw (nie musiałem brać ręczników) to kobita mi nawet suszarkę wcisnęła :d

http://www.givi.co.uk/cases/Monokey/E52%20MAXIA

Praevenire melius est quam praeveniri