tmi Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) Co będzie korzystniejsze jeśli porównamy 3 warstwową kurtkę - wypinane ocieplenie i wypinana membrana Humax Z-liner (Modeka Montana Pro 800 zł /lub inna z taką lub podobną membraną w podobnej cenie/) z kurtką 2 warstwową - tylko wypinana membrana ale oryginalna Gore-Tex (Hein-Gericke Journey 1000 zł) bo nie wiem co lepiej wybrać i czy warto dopłacać. Edytowane 12 Września 2009 przez tmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovvero Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 nie znałem się i kupiłem 3 warstwową kurtke Macna, i to było główne krytrium wyboru. Jeżdzę w niej dwa lata i jestem względnie zadowolony ale powiem jak to wygląda w praktyce. Zaczynam i konczę sezon ze wszystkimi warstwami, w czerwcu odpinam ocieplacz i tak jeżdzę do września a potem zakładam znów ocieplacz. Membranę wypiąłem tylko raz rok temu, w tym roku nie doczekałem jeszcze takich temperatur - generalnie brak membrany powoduje wiekszy przewiew w trakcie jazdy a jak stoisz i tak się gotujesz i tak. CZyli w moim przypadku szkoda zachodu na 3 warstwową kurtkę (założenie membrany to minimum 10 minut wkurwiania się) Jak bym dziś kupował to wybrałbym coś z górnej półki i nie żałował pieniędzy. Tą co mam teraz jest ok ale juz mi się nie podoba a swoje kosztowała. A te pieniądze które pożałowałem na coś lepszego wydałem nie wiem nawet na co :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 nie znałem się i kupiłem 3 warstwową kurtke Macna, i to było główne krytrium wyboru. Jeżdzę w niej dwa lata i jestem względnie zadowolony ale powiem jak to wygląda w praktyce. Zaczynam i konczę sezon ze wszystkimi warstwami, w czerwcu odpinam ocieplacz i tak jeżdzę do września a potem zakładam znów ocieplacz. Membranę wypiąłem tylko raz rok temu, w tym roku nie doczekałem jeszcze takich temperatur :icon_eek: Jaką masz membranę? :rolleyes: Podejrzewam, że jesteś bardzo szczupły. Albo ulepiony z innej gliny. :wink: Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Jak bym dziś kupował to wybrałbym coś z górnej półki i nie żałował pieniędzy. Tą co mam teraz jest ok ale juz mi się nie podoba a swoje kosztowała. A te pieniądze które pożałowałem na coś lepszego wydałem nie wiem nawet na co :-) Czytałem inne Twoje posty, w których zachwycasz się systemem mocowania membrany w szmatach Macny :biggrin: Chyba jednak zdecyduję się na dwie warstwy, wypinane ocieplenie, coś z Buse będzie to w okolicy ~1100 zł, HG na GT wyniesie ~1800 zł, 7 stów więcej ale czy warto, na coś konkretnie z wyższej półki mnie niestać - 2000 zł za samą kurtke to jednak nie na moją kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Tak się zastanawiam, czy trójwarstwowe kurtki nie sprawdzają się gorzej w deszczu niż dwuwarstwowe, bo jak membrana jest wypinana, to mniej ściśle przylega do zewnętrznej warstwy kurtki i może przepuszczać wodę np. na dole, gdzie już nie jest łączona z kurtką suwakiem. Oby moje obawy się nie sprawdziły. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Chyba jednak zdecyduję się na dwie warstwy, wypinane ocieplenie, coś z Buse będzie to w okolicy ~1100 zł, HG na GT wyniesie ~1800 zł, 7 stów więcej ale czy warto, na coś konkretnie z wyższej półki mnie niestać - 2000 zł za samą kurtke to jednak nie na moją kieszeń. Wydaje mi sie ze decydujesz sie na polsrodki. Generalnie gdybym mial kupowac ciuchy z Gore-Tex'u to moj wybor ograniczyl by sie do dwoch firm. Rukka BMW Kolejnosc dowolna. Rukke mozna wyrwac taniej. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadek Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 BF Dakar i wszystko jasne. Gorąco polecam. Wentylacja w kurtce działa rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ovvero Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 :icon_eek: Jaką masz membranę? :rolleyes: Podejrzewam, że jesteś bardzo szczupły. Albo ulepiony z innej gliny. :wink: membrana marki membrana a co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dobi Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Ja tam mam trójwarstwową kurtkę od metro i jestem zadowolony. Model na lato - część wykonana z siatki. Bez membrany jeździ się dobrze podczas upałów i raczej na krótkie trasy - przewiew trochę przeszkadza. Podczas jazdy powietrze zachowuje sie na membranie, chłodząc ją. Oczywiście działa podczas szybkiej jazdy... :crossy: Z ocieplaną częścią jeszcze nie jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Ja tam w ciemno bral bym kurtke z gorą. w gorze nie ma znaczenia czy materiał przylega do innych warstw czy tez nie. Jesli jest dobrze zszyte nie powinno przemakac nawet jak będą oblewali Cie wodą z wiadra. No i duzo szybciej odprowadzac pot na zewnątrz. po drugie moge sie zalozyc ze ta membrana w kurtce 3-warstwowej ma duzo gorsze parametry niz gore-tex(bo na pewno nie jest to jakis tam super nowoczesny materiał - takie są równie drogie albo i drozsze niz gore). Nie mam doswiadczenia z kurtkami membranowymi na moto - pisze tak bo sie orientuje mniej wiecej w odzieży w góry. Ale to ten sam materiał. Edytowane 15 Września 2009 przez komandosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość leon77 Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 ja użytkuję montanę pro modeki i powiem Ci ,że w tym sezonie nie używałem ocieplenia, a membranę wypiąłem po pierwszej przejażdżce. Ta membrana jest gówno warta całą wiosnę i lato przejeździłem bez niej, miasto i trasy po kilkaset km. Po prostu w lecie nie da się w niej wytrzymać, nawet -moim zdaniem- na trasie. założyłem ją z powrotem tydzień temu bo wieczorami już chłodniej i jest ok. Do kurtki nie mam zastrzeżeń, ale ta membrana to lipa. Dołóż parę złotych i kup coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 16 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 (edytowane) Co będzie korzystniejsze jeśli porównamy 3 warstwową kurtkę - wypinane ocieplenie i wypinana membrana Humax Z-liner (Modeka Montana Pro 800 zł /lub inna z taką lub podobną membraną w podobnej cenie/) z kurtką 2 warstwową - tylko wypinana membrana ale oryginalna Gore-Tex (Hein-Gericke Journey 1000 zł) bo nie wiem co lepiej wybrać i czy warto dopłacać. Ja używam trójwarstwowej kurtki BF z membraną. Jej założenie/zdjęcie zajmuje 2 min. (mam na myśli membranę, nie kurtkę :biggrin: )Wg mnie 3 wartstwy się przydają. Na zimę i długie chłodne trasy wszystkie 3 warstwy, w lecie 1, na lekki chłód lub deszcz 2. Jako tako się to sprawdza. Możesz mieć kurtkę 2 warstwową i wtedy zamiast trzeciej, ocieplającej warstwy będziesz musiał założyć jakiś zwykły ocieplający ciuch i wg mnie powinno to działać tak samo. Edytowane 16 Września 2009 przez _SB_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaroImage Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Aktualnie jestem na etapie poszukiwań jakiejś dobrej kurtki trójwarstwowej i jestem nieco rozczarowany ofertą. Jest Modeka ze swoim Challangerem i Blizzardem (i pewnie ze trzema modelami jeszcze), nawet przymierzałem. Opinie o Modece są jednak podzielone, ich design też do mnie nie przemawia więc staram sie znaleźć coś innego. Jest Held, ale ich strona internetowa w wersji angielskiej to generalnie jakaś pomyłka i ciężko się rozeznać czy dany model ma wypinaną membranę czy nie (patrz model Taigami, który według informacji na ich stronie nie posiada, a według informacji znalezionych w jednym ze sklepów internetowych posiada) Jest Vanucci, lecz dostępność w Polsce woła o pomstę do nieba, nie mówiąc o cenach. A skoro o cenach to zastanawia mnie czemu w Polsce graty motocyklowe mają takie niebotyczne ceny? Mała konkurencja, niewielki jak na razie rynek? Ręce opadają jak sie porównuje ceny w UK/DE a PL :O Badał ktoś Helda Taigami lub Samarę? Mają trzy warstwy? Arco (która na pewno ma wypinaną membranę) jest ponoć za bardzo przewiewna na wiosnę/jesień.. Yhh, jeżeli okaże się że wszystkie te informacje można swobodnie znaleźć w necie to zwracam honor. PS. Spodnie z wypinaną podpinką i membraną inne niż Modeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Karlik Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 PS. Spodnie z wypinaną podpinką i membraną inne niż Modeka? BF Desert / Akito Desert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 PS. Spodnie z wypinaną podpinką i membraną inne niż Modeka? macna, któryś turystyczny model h-g, retbike'a wymienię tylko dla statystyki to tak na szybko - poczytaj jeszcze trochę, np. temat o ciuchach ze średniej półki, tam powinno być więcej jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi