Skocz do zawartości

Poślizg tyłu na winklu

gof
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na scigu pare razy tył mi lekko uciekał, ale kontrowałem gazem, bez zadnych gwałtownych ruchów i o ile nie jest to poslizg do przegięcia to daje sie bez probelmu wyprowadzić.High side'a na szczescie jeszcze nigdy nie zaliczyłem.

A na enduro....bez poslizgów to nie życie! hehe

mgs & mniej lub bardziej niedowartościowani miłośnicy tejże: to nie jest dział przy piwie, swoje romanse proszę uprawiać gdzieś indziej

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

:icon_arrow: Tutaj znalazłem ładny przykład uślizgu tyłu przy małej prędkości. Według mnie po uślizgu człowiek spanikował i już nie próbował pochylać sprzęta, tylko hamował... i nie zdążył. To go zgubiło. Czyli chyba trzeba poćwiczyć gdzieś jakieś uślizgi, by się paniki pozbyć ;-)

Inna sprawa - co spowodowało uślizg. Jak dla mnie - za dużo gazu - facet miał za silny moto na swoje umiejętności. :lapad:

Bles, Jimi - teorie interesujące - tylko ciekawe czy poparte praktyką ; )

Poparte ;) ostatnio na mokrym przy 80ciu poszedl ladny powerslide ok. 30-40m. Zreszta jak Ty inaczej chcesz to zrobic? Odpuscic?

Zamiast butow na moto jezdzic w rolkach :icon_mrgreen: jak uslizgnie sie to wyciagasz noge i sie podpierasz :icon_mrgreen:

Ja ostatnio też miałem coś takiego, to było na torze więc przyczepność super, opony nagrzane itd, maksymalne pochylenie, za dużo gazu na wyjściu koło straciło przyczepność i rozstałem się na moment z moją sową. Co powinienem zrobić? Nacisnąć na zewnętrzny podnóżek? Odpuścić gaz? kierą starać się prostować motocykl? Myślę, że bardziej doświadczony motocyklista wyszedłby z tego, ale ja nie mam pojęcia jak.

A na enduro....bez poslizgów to nie życie! hehe

No właśnie. Pisałem o tym wyżej, że najlepiej uczyć się takich sytuacji na off-road. A później odruchy mozna wykorzystać na ulicy. Znajomek generacji moich rodziców od zawsze lata w crossie na zawodach, jazdę ma na maxa opanowaną. A prywatnie śmiga dużymi HD i nie raz widziałem jak na mokrej nawierzchni celowo dawał w palnik żeby wyjść ślizgiem i robił to z wielkim luzem i ogromnym uśmiechem na twarzy. :biggrin: kiedyś od niego uczyłem się jazdy gdy się bawiliśmy zimą w żużel na lodzie WSK`ami na placu polanym wodą na noc. Wodę przymroziło, śniegu nasypało na to i od rana była jazda. Ogólnie to spory wysiłek był, prawie się ugotowałem a było sporo temp. poniżej 0 stopni. Lekki przechył w łuk, gaz do końca i kontrowanie kierownicą podczas gdy kolana mocno trzymają bak. Z początku glebę całowałem średnio 3 razy na jednym okrążeniu.A łuki były tylko 2 więc na prostej też czasem leżałem. :biggrin: :buttrock:

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Ja ostatnio też miałem coś takiego, to było na torze więc przyczepność super, opony nagrzane itd, maksymalne pochylenie, za dużo gazu na wyjściu koło straciło przyczepność i rozstałem się na moment z moją sową. Co powinienem zrobić? Nacisnąć na zewnętrzny podnóżek? Odpuścić gaz? kierą starać się prostować motocykl? Myślę, że bardziej doświadczony motocyklista wyszedłby z tego, ale ja nie mam pojęcia jak.

Miałem to samo w Lublinie z tym że obyło się bez gleby. W zasadzie nie wiem czy przez zbyt dużo gazu na wyjściu z winkla czy przez podparcie podnóżkiem, poźniej zachaczyłem jeszcze dźwignią biegów i jakoś sam odzyskał przyczepność, w jaki sposób nie mam pojęcia bo nie zdążyłem nawet pomyśleć.

Adel na którym winklu?

Co z motocyklem?

www.bikepics.com/members/zawisza

Simson S51 > MZ ETZ150 > Kawasaki GPZ500s > Honda CBR600 F4 > Yamaha FZS 1000 Fazer

Oprócz kilkunastu niegroźnych uślizgów, z które wyczułem zanim zdążyły narobić problemów (lekkie odpuszczenie gazu ratuje dzień). Miałem też niebezpieczną sytuację... Raz wystrzeliłem zza zakrętu na mokrej drodze a tam skrzyżowanie z główną... odruchowo hebel i tylne koło od razu pod prawą stronę poszło, uratowałem się podpierając lewą nogą i sunąc tak dobre 10 m (jednocześnie wyczuwając klamkę przedniego hamulca). Asfalt był mokry, a ja miałem śliskie podeszwy więc nic mi się nie przestawiło w nodze. Moje szczęście polegało jeszcze na tym, że droga była równa (w miarę nowy asfat) i szeroka. Inaczej najpewniej wleciał bym do rowu ze złamaniem. Historia wydarzyła się podczas moich pierwszych 2-3 tyś. na motocyklu... Nauczyłem się wiele od tamtego czasu... o hamowaniu, o stanie oznakowania na polskich drogach i o jeździe w deszczu :icon_mrgreen:

:p

Miałem to samo w Lublinie z tym że obyło się bez gleby. W zasadzie nie wiem czy przez zbyt dużo gazu na wyjściu z winkla czy przez podparcie podnóżkiem, poźniej zachaczyłem jeszcze dźwignią biegów i jakoś sam odzyskał przyczepność, w jaki sposób nie mam pojęcia bo nie zdążyłem nawet pomyśleć.

Adel na którym winklu?

Co z motocyklem?

jadąc od prostej start-meta to na 3, czyli tym lewym nawrocie

w sumie najwiecej to crashpad ucierpiał, a moto troche porysowane

Oprócz kilkunastu niegroźnych uślizgów, z które wyczułem zanim zdążyły narobić problemów (lekkie odpuszczenie gazu ratuje dzień). Miałem też niebezpieczną sytuację... Raz wystrzeliłem zza zakrętu na mokrej drodze a tam skrzyżowanie z główną... odruchowo hebel i tylne koło od razu pod prawą stronę poszło, uratowałem się podpierając lewą nogą i sunąc tak dobre 10 m (jednocześnie wyczuwając klamkę przedniego hamulca). Asfalt był mokry, a ja miałem śliskie podeszwy więc nic mi się nie przestawiło w nodze. Moje szczęście polegało jeszcze na tym, że droga była równa (w miarę nowy asfat) i szeroka. Inaczej najpewniej wleciał bym do rowu ze złamaniem. Historia wydarzyła się podczas moich pierwszych 2-3 tyś. na motocyklu... Nauczyłem się wiele od tamtego czasu... o hamowaniu, o stanie oznakowania na polskich drogach i o jeździe w deszczu :icon_mrgreen:

1:0 dla mojej teorii z rolkami :icon_mrgreen: