Qóba Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Ja licze na to, że posiadanie kat. A1 2 lata bedzie równe posiadaniu prawka kat. A 2 lata, bo w końcu 125ki mają moc zbliżoną do tych 34 KM (ale oficjalnie 11kW ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 (edytowane) To sa jajca:|A1 jest u nas od 16 lat a 125 mają powyzej 30KM.to je blokuja na ponizej 30km. Widzę że doskonale znasz przepisy :icon_exclaim: USTAWAz dnia 20 czerwca 1997 r.Prawo o ruchu drogowym. Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania: 1) kategorii A - motocyklem, 2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW 11 kW to 15 KM. 11 kW jest mniejsze od 25 kW. Czyli na A1 możesz (dziś) jeździć motocyklem o mocy do 15 KM, w wieku 18 lat uzyskujesz A i (wg projektu) musisz 2 lata jeździć motocyklem mającym do 34 KM. Tak to jest pomyślane ;) pozdrLYsY Edytowane 7 Lutego 2007 przez LYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 LysY, ale wiesz jak jest w praktyce ;)Motorowery mają po 15 KM a 125ki po 30 KM :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 LysY, ale wiesz jak jest w praktyce :icon_exclaim:Motorowery mają po 15 KM a 125ki po 30 KM :icon_exclaim: Jasne, ale myśląc tym torem, motocykle na ten 2-letni okres próbny też będą miały w papierach 34 KM, a naprawdę - więcej. Przecież dziś w dowodzie rejestracyjnym nie ma numerów silnika, jest traktowany jako część zamienna, więc zmienić go na mocniejszy to betka. Ale jeśli kombinować w ten sposób, to po co oburzenie o ograniczenia ustawowe? :icon_exclaim: ;) Wejdzie sobie ograniczenie, a Ty je olejesz wstawiając mocniejszy silnik albo zmodyfikujesz swój... :icon_exclaim: Tak jak (deliktanie ujmując) "obchodzi" się ograniczenia dot. motorowerów i motocykli na A1, tak samo będzie się "obchodziło" ograniczenie do 34 KM. Tyle, że zapewne zrobi tak tylko część motocyklistów, a część będzie faktycznie jeździć na słabszych maszynach. I to może rzeczywiście przynieść zmniejszenie ilości wypadków... a o to chodzi :icon_exclaim: pozdrLYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart3z Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 ustawa wchodzi w zycie 01.2008r.To mi ulżyło, bo już mnie to nie obejmie, bo za 12 dni mam egzamin AB ;) Cytuj https://www.bikepics.com/members/Bart3z/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Oburzenie z tego powodu, że wolałbym byc fair z prawem ;)Sam jestem w trakcie kursu na A1 chociaż mógłbym zarejestrowac na 50 :icon_exclaim: Przejeżdże na 125ce oddławionej te 4 lata, chyba, że przestanie mi wystarczac to zrobie to co wszyscy ... :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Przejeżdże na 125ce oddławionej te 4 lata, chyba, że przestanie mi wystarczac to zrobie to co wszyscy ... :icon_exclaim: Kurde, ale na tej liście co wysłałem jest sporo sprzętów, które są całkiem porządne! W tym przecież 500-tki. Moc to nie wszystko, moment obrotowy sie liczy. Na pewno dałbyś radę zmienić na coś legalnego ;) pozdrLYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Wszystko będzie zależec od funduszy ;)Może byc i tak, że pojeżdże na 125tce do 20 roku życia, pożyjemy zobaczymy. Jedynymi zadowolonymi z tego projektu są moi rodzice :icon_exclaim:Mama się ucieszyła jak cholera :icon_exclaim: Haha :icon_exclaim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Tylko zobacz jak ciężko jest znaleźć takie motocykle w polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny Enduro Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Prawda jest taka politykom się coś pomieszało, a co starsi motocykliści im przytakują :icon_rolleyes: Jeśli 16 latek popełni jakieś grube przestępstwo, może być sądzony jak osoba pełnoletnia i nikt nie ma wątpliwości że taki gnojek już kuma co jest dobre a co złe i powinien ponieść konsekwencje tego co zrobił. Zmienianie ograniczeń wiekowych jest głupie. Doceniam troskę rządu o moje bezpieczeństwo na drodze i na pewno bym się czuł bezpieczniej wiedząc że na silnych motocyklach jeżdżą ludzie którzy przejeździli wcześniej min. 2 lata na słabych sprzętach. Ale jak rozróżnić tych co przejeździli od tych co im na półce prawko przeleżało przez ten czas a oni zbierali kasę na wymarzoną rakietę. A co do ograniczenia to myślę że te 0.16 to jest jakiś błąd w druku bo przesiadając się z motorynki na r1 bezpieczniej nie będzie :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Dokładnie tak, przecież na 100% bedzie też tak, że ktoś zrobi prawko, odłoży na półke, pozbiera kase i wsiądzie na litra :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Dokładnie tak, przecież na 100% bedzie też tak, że ktoś zrobi prawko, odłoży na półke, pozbiera kase i wsiądzie na litra :cool: Wierzysz w to, że ktoś zrobi prawko i odłoży je na półkę czekając na litra? :clap: :icon_rolleyes: :flesje: Hahahahahahaah :D Może będzie 1 taka osoba na 1000 :flesje: Pogrzeb w archiwum i wyszukaj sobie tematy pod tytułem: "zdałem prawko, jeszcze nie wydano mi dokumentu, czy mogę jeździć???" ;) pozdrLYsY PS Jeszcze raz zwracam uwagę na kryterium wiekowe: masz 20 lat i prawko od osiemnastki? Możesz śmigać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Mam wtyki w resorcie i dowiedziałem się, że:- na razie projekt został zatwierdzomny przez rząd dnia 06.02.07r. i w najblizszym czasie ( ok 2 tyg. ) trafi pod obrady Sejmu, więc jaki będzie los tej ustawy przekonamy się w najbliższym czasie,- droga projektu jest następująca: Sejm, Senat, ew. znów Sejm, Prezydent. Na razie nie grozi.Informacje zaczerpnięte przez kolegę który jest wiarygodnym pracownikiem resortu Transportu. Tel. kontaktowy do Ministerstwa: 630-12-47 lub 630-12-40 - takie podaje centrala. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Tylko zobacz jak ciężko jest znaleźć takie motocykle w polsce.A jaki motocykl jest łatwo znaleźć w Polsce? Sprowadzony z zachodu zespawany z pięciu rozbitków. To jest łatwo znaleźć. pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Kara finansowa, czy może holowanie na parking? Kara finansowa odpada, bo nie mozna dać mandatu za dosiadanie maszyny do której nie ma się uparwnień i puścic takiego delikwenta. Będzie zatem holowanie. ??czegoś tu nie rozumiem w Twojej wypowiedziwg mnie dostajesz po prostu mandat za brak uprawnien do prowadzenia pojazdu i ewentualnie holowanie no to Tomek nas uspokoiłeś :icon_rolleyes: Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi