prince Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 prince nie oburzaj sie- to jest moje zdanie, kazdy wie co ma na ten temat myslec. jak slysze po niektore japonskie sieczkarnie to mi sie slabo robi. taka jedna stoi u mnie na garazu- 650 dragstar. i zdania nigdy nie zmienie ze jest to bez duszne. ..i powtarzam po raz kolejny- to moje osobiste zdanie. wracajac do sokola- zaczelam juz projektowac. na dniach pewnie wrzuce. GoskaTylko nie połam DUSZY w ołówku . Chyba że wyprodukowany w japonii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wild Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Tylko nie połam DUSZY w ołówku . Chyba że wyprodukowany w japonii . zlosnik jestes.. :icon_rolleyes:eh.. Cytuj Dzika, tak jak natura chciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Tak w kwestii formalnej to Sokol zespol napedowy ( nie lancuch z zebatkami, ale silnik, sprzeglo, przeniesienie napedu i skrzynie biegow ) zerzniete mial z Indiana ( kazdemu kto zobaczy Indiana z lat wczesnych 30 tych a zna Sokola identycznosc tych podzespolow rzuci sie natychmiast w oczy ), a rame i przednie zawieszenie, wozek z rama z Harleya.Sam byl bardzo niedaleko od ordynarnej kopii tych 2 motocykli, dlaczego wiec nasz wymyslony "nowy" Sokol nie mial byc kopia zlozeniowki nadwozia i podwozia HD z silnikiem i skrzynia np Victory ???Byloby to nie tylko wspolczesne i w miare, ale nie za bardzo nowoczesne, ale rowniez powstalo w duchu tamtej konstrukcji z lat 30 tych ;).No i napewno mialoby "dusze", jako ze oba glowne zespoly ( podwoziowy i silnikowo skrzyniowy ) z letka bylyby do siebie niedopasowane dostarczajac przyszlym klientom siwych wlosow w trakcie eksploatacji.Tak ze proponuje Wild znajdz sobie zdjecia obu tych motocykli i sprobuj to polaczyc w jednym rysunku. Zobaczycie jak ladnie wyjdzie :))) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 ...a tak szczerze watpie, zeby ktos sie podjal kiedy kolwiek budowy "nowego sokola", a gdyby nawet.. to daje sobie reke odciac ze wygladalby jak dzisiejsza ochydna japonia- tzn wzorowany na konkurencji, bez duszy. zaraz sie chwytam za ten olowek i kartke bo mnie nosi jak czytam pomysly z japonia.. Goska No wiec wlasnie dlatego zarzucilem pomysl aby podyskutowac z Wami na forum, zeby nowy SOKOL mial to cos, ta dusze i godnie reprezentowal swojego poprzednika. Wg. mnie nie bedzie to motocykl taki jak przed wojna bo tym sie zajmuja koneserzy starych motocykli i poprostu produkujac go na skale przemyslowa stracilby to cos co posiada, czyli ducha przeszlosci i swoja historie a stalby sie czym w rodzaju repliki, a to juz nie to samo. Dlatego tez chcialbym sie dowiedziec od Was forumowicze, jak wg. was powinien wygladac i czym sie charakteryzowac nowy SOKOL aby w przypadku dylematu co kupic, w obliczu niesprecyzowanej mysli odnosnie japoni, germani, popatrzec na ten motocykl i powiedziec sobie, niee wybieram SOKOLA to jest to, jedyny sluszny wybor :cool: Dlatego tez nie ma sensu pisac co bylo z junakiem, co znowu bedzie tylko napisac jakby mial on wygladac, jaki miec silnik, ile chromu, jaki ksztalt itp itd tak aby w jak najwiekszym mozliwym stopniu mozna bylo zarysowac sylwetke nowego ptaka :flesje: Jak dotychczas to pewnym jest ze powinien miec pojemnosc 1000 ccm, pytanie tylko jaki silnik V4 czy V2, moc cos kolo 100 +, naped kardanem czy lancuchem, cruisser czy bardziej chopper :icon_mrgreen: Czekamy na pomysly, a po ich przeanalizowaniu Wild stworzy to cos co sami tu stworzymy i czym chcielibysmy jedzic, aw przyszlosci to kto wie co to bedzie... :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wild Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Jak dotychczas to pewnym jest ze powinien miec pojemnosc 1000 ccm, pytanie tylko jaki silnik V4 czy V2, moc cos kolo 100 +, naped kardanem czy lancuchem, cruisser czy bardziej chopper :icon_mrgreen: Czekamy na pomysly, a po ich przeanalizowaniu Wild stworzy to cos co sami tu stworzymy i czym chcielibysmy jedzic, aw przyszlosci to kto wie co to bedzie... -1000ccm jak najbardziej i tylko 2V! -kardan? hm.. do mnie bardziej przemawia zwykly lancuch :flesje: -cruiser pelna para i zaden "chopper"- w ogole to pojecie jest naduzywane. :banghead: Goska p.s ja juz teraz sie zastanawiam.. jakby mial sam silnik wygladac? Cytuj Dzika, tak jak natura chciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 A widze ze moich zupelnie dobrych podpowiedzi sluchac nie chcesz ?Zobacz sobie jak wyglada silnik Victory ( 2 cyl o pojemnosci cos kolo 1500 ccm ) - zupelnie dobrze by pasowal jako wzor. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 A ja myślę, że gdyby jakimś cudownym zbiegiem okoliczności Sokoły wróciły do produkcji silnik byłby R4 albo singiel na jakiejś licencji. V2 jest drogie w produkcji, ma słabą moc i ogólnie jest przestarzałe :smile: . stylistyka cruisera też odpada. Było by to coś na kształt endura lub naked bike z silnikiem max 600 ccm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Kolego Pompka, ja wiem ze to jest forum i kazy moze sie wypowiadac, ale jezeli nie ma sie nic ciekawego do powiedzenia w danym temacie, to lepiej poatrzec, poczytac i poczekac na dlaszy przebieg wydarzen... :evil: P.S.Adam a jak ten silniczek o ktorym piszesz wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prince Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) A ja myślę, że gdyby jakimś cudownym zbiegiem okoliczności Sokoły wróciły do produkcji silnik byłby R4 albo singiel na jakiejś licencji. V2 jest drogie w produkcji, ma słabą moc i ogólnie jest przestarzałe :bigrazz: . stylistyka cruisera też odpada. Było by to coś na kształt endura lub naked bike z silnikiem max 600 ccm. To może coś w stylu simsina s51 z takim R4 600cmm które wymieniłeś ? - Będzie super .Tak wiem . Jeśli ktoś nie ma nic mądrego.... Edytowane 9 Lutego 2007 przez prince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 P.S.Adam a jak ten silniczek o ktorym piszesz wyglada? Wbij sobie w wyszukiwarke Victory Cycle i pierwszy w kolejce powinine byc dealer produktow Polaris,z kilkoma modelami Victory do obejrzenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Ależ kolego MOC ja tylko odpowiadam na Twoje pytanie z 1 posta :smile: Myślę, ze moja wizja odnosnie wglądu nowego Sokoła jest dużo bliższa rzeczywistości niż cruiser V2 :bigrazz: . No chyba, że byłby to cruiser koreaństa/taiwańska kopia nieśmiertelnej XV 125 :buttrock: . prince-> w Simsonie ciężko upchnąc rzedową 4-ke . Jak chcesz podyskutować o tuningowanych Simsonach S51 to zmień dział :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 P.S.Adam a jak ten silniczek o ktorym piszesz wyglada? Wbij sobie w wyszukiwarke Victory Cycle i pierwszy w kolejce powinine byc dealer produktow Polaris,z kilkoma modelami Victory do obejrzenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietroni Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Nowy sokol, tylko poco robic nowego sokoła niech to będzie Jastrząb np. (Bo jak pamiętam gila już mieliśmy) a sokoła zostawmy takiego jaki był odgrzewane kotlety zawsze mają inny smak. A tak przy okazji to nie tylko sokol był wzorowany na HD :http://egorov.msk.ru/eng/moto/7/22.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo350 Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) To jest Podolsk - w cal nie był wzorowany na H-D (ino silnik ma "zerżnięty z Harego);"Ruscy" na początku chcieli produkować motocykl na bazie "Amerykańskich widlaków), jednak nadwozie nie wytrzymywało warunków panujących tamtych czasach w Rosji (dziury, błota, kiepskie drogi - a właściie ich brak);Dlatego zdecydowano o wykorzystaniu nadwozia BMW (duzo mocniejsze), i widlastego silnika;Także Podolsk był raczej "krzyżówką" BMW - H-D (lub też Indiana); Edytowane 10 Lutego 2007 przez Paolo350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietroni Opublikowano 10 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2007 Przecie w sokole tyż ino silnik byl wzorowany na HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi