Skocz do zawartości

wskażnik paliwa- w jakich sprzętach ??

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat
a jesli chodzi o ta kontrolke to przypuszczam ze jest juz to jakiś standart w motocyklach od 600 w zwysz ??

nie zupelnie, jest cale mnostwo motocykli <600 ktore nie posiadaja takiego bajera. ja w NTV rowniez nie posiadam, i w sumie szkoda - pzydalaby sie chociaz dioda informujaca o rezerwie.

czasem przechodza mnie mysli co by bylo gdybym wyprzedzal i moto w polowie powiedzmy ciezarowki zaczelo sie dlawic... :/

Boniek napisał:

Chociażby FZS 600 posiada wskaźnik. Tylko, że jest on g... wart bo pokazuje niezbyt dokładnie. Po zatankowaniu pod korek pokazuje przez długi okres czasu Full a potem nagle spada na dół w tempie podejrzanie szybkim :buttrock: Zdarza mu się także znacznie podnosić. Jak dla mnie wystarczyłaby jakaś dioda czy coś.

podobnie jest w GSX 600 F - czyli od razu pisze ze ten sprzet rowniez ma wskaznik poziomu paliwa =)

vasiliy napisał:

[...] pzydalaby sie chociaz dioda informujaca o rezerwie.

czasem przechodza mnie mysli co by bylo gdybym wyprzedzal i moto w polowie powiedzmy ciezarowki zaczelo sie dlawic... :/

no, potrzebne są ku...sko szybkie paluszki i obycie - przyzwyczajenie - co do miejsca znajdowania się kranika :biggrin:

ja mam tylko kranik rezerwy... heh, był taki, czas, że miałem cały czas rezerwę - takie małe rureczki powypadały były w śroku zbiornika

metoda jazdy? licznik przebiegu dziennego, żeby mieć orientację z grubsza. jak ktoś bojaźliwy, to tankować przy wyliczonym z zapasem przebiegu. jak mniej, to czekać na rezerwę. ale tak czy tak, jak się przebieg ze skasowanego przy tankowaniu licznia dziennego zbliża do wyliczonego na "zaraz koniec" - lepiej zjechać na najbliższą stację i nie czekać :buttrock:

a ze sprzętów ze wskaźnikiem paliwa, to jest np moja wymarzona r1100rs :buttrock:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jak widać sporo motocykli posiada wskaźnik poziomu paliwa...i jest to chyba faktycznie wskaźnik POZIOMU, a nie ILOŚCI pozostałej w baku. W XJcie zachowywał się nieliniowo opadając szybciej w znacznym zakresie, by później tuż przed rezerwą zatrzymać się na następne 150km.

Nie ma chyba sensu kupować motocykla tylko z powodu tego przyrządu. Są wg. mnie ciekawsze parametry, które wpływają na frajdę z jazdy :icon_twisted:

Ja np. mam paliwomierz w skuterku i bardzo go sobie chwalę, natomiast nie wiedzieć czemu nie zamontowali tego jakże przydatnego urządzenia w Bandicie. :bigrazz:

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Rysiek napisał:

duzy Bandit posiada takowe ustrojstwo, dziala to raczej orientacyjnie ale skutecznie - wg mnie bardzo przydatne urzadzenie.

Wiem, tym bardziej nie mogę zrozumieć, dlaczego zrezygnowano zeń w małym Bandicie.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Moja XJ '90 posiada takie cus :icon_mrgreen: Jest osobny ogromny cyferblat z wskaznikiem i po jaka ..... nie wiem :icon_twisted: . Dziala toto, ale raczej bardzo nie dokladne. Wolalbym jeden budzik mniej i zwykla kontrolke rezerwy :biggrin: Pzdr.

Varadero nie ma wskaźnika tylko kontrolkę rezerwy. A bak ma tak dziwolągiczny kształt że wskaźnik poziomu to o d.. potłuc. A nowa wersja ma duży wyświetlacz więc jest chyba opcja wskaźnika zapasu paliwa.

Korzystam z licznika przebiegu.