Qóba Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Dziekuje za odpowiedz, pytanko jeszcze jedno: w drugą stronę :buttrock:Ja wjezdzam komus w dupe, nie mam prawka - czy odszkodowanie/kase za spowodowane szkody wypłacam z własnej kieszeni? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 A kto decyduje o tym czy dana osoba dostanie mandat czy wniosek do sądu ? Jeśli przy zwykłej kontroli ktos nie posiada uprawnień to zawsze dostanie mandat 300 zł lub 500 zł ew. odholowany pojazd czy moze miec tez sprawe w sądzie ? Czy sąd jest tylko wtedy jesli spowoduje sie jakiś wypadek a tak to zawsze mandat. Ciekawi mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Podstawowym srodkiem w takim przypadku jest mandat karny. Ale policjant moze dojsc do wniosku (np. wyjatkowo brawurowa jazda, olewczy stosunek do wpadki itp.), ze w konkretnym przypadku nalezałoby orzec zakaz prowadzenia pojazdow. Wówczas nie wystawia mandatu - tylko kieruje wniosek o ukaranie do sadu. Tylko sad moze orzec zakaz - i w tym przypadku zakaz jest jedynie fakultatywny (a nie obowiazkowy). Ja wjezdzam komus w dupe, nie mam prawka - czy odszkodowanie/kase za spowodowane szkody wypłacam z własnej kieszeni? Odszkodowanie wyplaca ubezpieczyciel, ale ze wzgledu na brak uprawnien do kierowania wystepuje po wszystkim z regresem do Ciebie. Tzn. wzywa Cie do zwrotu calej wyplaconej kwoty, a w razie odmowy kieruje przeciwko Tobie sprawe do sadu o zaplate. Zawsze mnie to zastanawialo czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel jest rownie powsciagliwy w wyplacie odszkodowania, czy moze jednak wyplaca ochoczo zgodnie z roszczeniem poszkodowanego - skoro i tak ma swiadomosc, ze sciagnie to sobie od kierowcy bez prawka? Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 16 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2006 Lukasz, mam do Ciebie w zwiazku z tym takie pytanko:- załozmy, że jade na 125ce bez uprawnien, koles wjezdza mi w dupsko, przyznaje sie do winy, czy OC zostanie mi wypłacone?Jakiś czas temu pomagałem ściągnąć z jezdni motocykl (a raczej jego kawałki) gostkowi, na którym kierowca samochodu wymusił pierwszeństwo. Sęk w tym, że młody motocyklista nie posiadał wymaganych uprawnień. Na szczęście kierowca samochodu okazał się równym gościem, poczuwał się do winy i sam zaproponował, żeby pechowy motocyklista zadzwonił do kogoś z rodziny/znajomych, kto ma prawo jazdy kat. A, żeby spisać stosowne oświadczenie. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 17 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2006 Pytam sie dlatego, ze moze bedzie tak, ze bede chciał sie przejechac traske 150 km na 125ce bez A1 razem z ojcem - on na drugim motocyklu :buttrock: Oczywiscie w razie kontroli damy sobie rade, ja pojade a tata sie zatrzyma :lalag:, ale własnie boje sie, że akurat bedzie ten pechowy dzien i bedzie jakas glebka hehe :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MotoCross Opublikowano 24 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2006 No dobra, a co z delikwentem, którego za3maja psy, tzn takiego który sam sie za3ma, albo nie bedzie mial gdzie uciec, jesli porusza sie na motocyklu crossowym, wiadomo bez papierow, bez homologacji, ale z kaskiem i prawkiem na A. Co mi za to grozi? 2 warianty: - droga osiedlowa, publiczna nie asfaltowa i - droga polna, bo tez sie takie wypadki zdazaly u nas , ze psy gonily ''kolegow po polach, ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 24 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2006 ''kolegow po polach, ehhh... Mnie gonily nawet w lesie. Ucieczka była najlepszym rozwiązaniem, ponieważ teren nie zabudowany, do okoła łąki, pola i lasy, więc sie udało. Jedyne co mnie zdziwiło to to,że podjeli pościg za nami (sprawne moto, dobrze ubrani kierowcy, brak lamania przepisow - jechalismy poboczem 30km/h) pozniej mijalismy gosci na jakims rusku, rowniez bez blach (zdarzylem zauwazyc) bez kaskow i tych przepuscili - nie rozumiem :). Od tego czasu korzystalem glownie z toru, co by sie nie narazac, ale do lasu napewno wyskoczymy jeszcze w tym roku. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoxl Opublikowano 25 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2006 Ja zdałem dziś na prawko i sobie latałem. Jak mnie złapią to przyjme mandat (50zł) i zapłace jak dostane dokument. Skąd oni wiedzą ze jeszcze prawko nie zostało wydane? W kompie beda mnie mieli jutro. Wiec śmiało smigam. Mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 26 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2006 Dzis w szpitalu spotkałem goscia ktory miał wypadek na motocyklu - jechał bez prawa jazdy. Uderzył mu bok samochod ktory przejezdzał na czerwonym, złamał mu powaznie noge. Obeszło sie bez policji ale nie dostanie zadnego odszkodowania i zapewne zapłaci z własnej kieszeni... To tak w temacie jazdy bez uprawnien. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus1 Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 A więc mojego znajomego złapali na CBR-ce i nie miale prawka na moto, miał tylko kategorie B. Dostał tylko 500 zł mandatu i nic więcej :icon_twisted: acha i nie mógł wracać do domciu na motocyklu...musiał mu go ktoś przetransportować :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymonkoz Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 MIałem to samo ale dzisiaj miałem wypadek poczytajcie sobie !! NIe opłaca sie smigać bez prawka !!! Bo wszystie szkody musisz pokryc z własneej kieszeni OC nie działa jak nie masz prawka!Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 27 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2006 Bez prawka nie śmigać L U D Z I E nie warto. Mówię to na podstawie własnych doświadczeń... niestety... Naprawdę nie warto ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily_mk Opublikowano 28 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2006 tzn,jakie to Twoje doświadczenia,jesli mozna wiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodar Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Ja kilkanaście lat śmigałem bez prawka i jakoś się udawało. Ale w końcu zrobiłem bo w razie wypadku mogły być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Słuchajcie, mam sprzęt, a egzamin na "A" mam gdzieś za jakieś 3 tygodnie. No i jak tu nie jeździć, skoro w garażu lśni nówka sprzęcik. Chciałem się was zapytać, jakie konsekwencje mi grożą za jazdę bez prawka? :biggrin: Czy mogą mi zabrać prawko "B"? :P A może mieliście tą wątpliwą przyjemność jazdy bez prawka i zostaliście złapani i jak to się skończyło.... :biggrin: Z góry dzięki za odpowiedź... Pzdr No to ja Ci odpowiem z własnego doświadczenia. A działo sie to 3 lata temu.Posiadałem kat B i tylko B. Traf chcial ze akurat chcialo mi sie przejechac po Lublinie i w centrum zatrzymali mnie do kontroli, okazalo sie ze byl organizowany jakis zlot tuningowcow i zjechala sie cala policja z regionu i ja musialem na nia trafic.Skonczylo sie na 400pln i 2 pkt. Chociaz straszyli sądem grockim.Mandacik pokornie zapłaciłem a sprzeta nie ruszałem az do zdania na kat. A.Niby to czlowiek ma te pare lat na karku, a jednak czasem jakis gupek ze mnie wyłazi :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi