Skocz do zawartości

Jazda bez prawa jazdy? (bez prawka)

Gość grzesiek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A kto decyduje o tym czy dana osoba dostanie mandat czy wniosek do sądu ? Jeśli przy zwykłej kontroli ktos nie posiada uprawnień to zawsze dostanie mandat 300 zł lub 500 zł ew. odholowany pojazd czy moze miec tez sprawe w sądzie ? Czy sąd jest tylko wtedy jesli spowoduje sie jakiś wypadek a tak to zawsze mandat. Ciekawi mnie to.

Podstawowym srodkiem w takim przypadku jest mandat karny. Ale policjant moze dojsc do wniosku (np. wyjatkowo brawurowa jazda, olewczy stosunek do wpadki itp.), ze w konkretnym przypadku nalezałoby orzec zakaz prowadzenia pojazdow. Wówczas nie wystawia mandatu - tylko kieruje wniosek o ukaranie do sadu. Tylko sad moze orzec zakaz - i w tym przypadku zakaz jest jedynie fakultatywny (a nie obowiazkowy).

Ja wjezdzam komus w dupe, nie mam prawka - czy odszkodowanie/kase za spowodowane szkody wypłacam z własnej kieszeni?

Odszkodowanie wyplaca ubezpieczyciel, ale ze wzgledu na brak uprawnien do kierowania wystepuje po wszystkim z regresem do Ciebie. Tzn. wzywa Cie do zwrotu calej wyplaconej kwoty, a w razie odmowy kieruje przeciwko Tobie sprawe do sadu o zaplate.

Zawsze mnie to zastanawialo czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel jest rownie powsciagliwy w wyplacie odszkodowania, czy moze jednak wyplaca ochoczo zgodnie z roszczeniem poszkodowanego - skoro i tak ma swiadomosc, ze sciagnie to sobie od kierowcy bez prawka?

Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/]

Lukasz, mam do Ciebie w zwiazku z tym takie pytanko:

- załozmy, że jade na 125ce bez uprawnien, koles wjezdza mi w dupsko, przyznaje sie do winy, czy OC zostanie mi wypłacone?

Jakiś czas temu pomagałem ściągnąć z jezdni motocykl (a raczej jego kawałki) gostkowi, na którym kierowca samochodu wymusił pierwszeństwo. Sęk w tym, że młody motocyklista nie posiadał wymaganych uprawnień. Na szczęście kierowca samochodu okazał się równym gościem, poczuwał się do winy i sam zaproponował, żeby pechowy motocyklista zadzwonił do kogoś z rodziny/znajomych, kto ma prawo jazdy kat. A, żeby spisać stosowne oświadczenie.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

Pytam sie dlatego, ze moze bedzie tak, ze bede chciał sie przejechac traske 150 km na 125ce bez A1 razem z ojcem - on na drugim motocyklu :buttrock:

Oczywiscie w razie kontroli damy sobie rade, ja pojade a tata sie zatrzyma :lalag:, ale własnie boje sie, że akurat bedzie ten pechowy dzien i bedzie jakas glebka hehe :biggrin:

No dobra, a co z delikwentem, którego za3maja psy, tzn takiego który sam sie za3ma, albo nie bedzie mial gdzie uciec, jesli porusza sie na motocyklu crossowym, wiadomo bez papierow, bez homologacji, ale z kaskiem i prawkiem na A. Co mi za to grozi? 2 warianty: - droga osiedlowa, publiczna nie asfaltowa i - droga polna, bo tez sie takie wypadki zdazaly u nas , ze psy gonily ''kolegow po polach, ehhh...

''kolegow po polach, ehhh...

Mnie gonily nawet w lesie. Ucieczka była najlepszym rozwiązaniem, ponieważ teren nie zabudowany, do okoła łąki, pola i lasy, więc sie udało. Jedyne co mnie zdziwiło to to,że podjeli pościg za nami (sprawne moto, dobrze ubrani kierowcy, brak lamania przepisow - jechalismy poboczem 30km/h) pozniej mijalismy gosci na jakims rusku, rowniez bez blach (zdarzylem zauwazyc) bez kaskow i tych przepuscili - nie rozumiem :). Od tego czasu korzystalem glownie z toru, co by sie nie narazac, ale do lasu napewno wyskoczymy jeszcze w tym roku.

Pozdro

Ja zdałem dziś na prawko i sobie latałem. Jak mnie złapią to przyjme mandat (50zł) i zapłace jak dostane dokument. Skąd oni wiedzą ze jeszcze prawko nie zostało wydane? W kompie beda mnie mieli jutro. Wiec śmiało smigam. Mój wybór.

Dzis w szpitalu spotkałem goscia ktory miał wypadek na motocyklu - jechał bez prawa jazdy. Uderzył mu bok samochod ktory przejezdzał na czerwonym, złamał mu powaznie noge. Obeszło sie bez policji ale nie dostanie zadnego odszkodowania i zapewne zapłaci z własnej kieszeni... To tak w temacie jazdy bez uprawnien.

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

A więc mojego znajomego złapali na CBR-ce i nie miale prawka na moto, miał tylko kategorie B. Dostał tylko 500 zł mandatu i nic więcej :icon_twisted: acha i nie mógł wracać do domciu na motocyklu...musiał mu go ktoś przetransportować :icon_razz:

Słuchajcie, mam sprzęt, a egzamin na "A" mam gdzieś za jakieś 3 tygodnie. No i jak tu nie jeździć, skoro w garażu lśni nówka sprzęcik.

Chciałem się was zapytać, jakie konsekwencje mi grożą za jazdę bez prawka? :biggrin:

Czy mogą mi zabrać prawko "B"? :P

A może mieliście tą wątpliwą przyjemność jazdy bez prawka i zostaliście złapani i jak to się skończyło.... :biggrin:

Z góry dzięki za odpowiedź...

Pzdr

No to ja Ci odpowiem z własnego doświadczenia. A działo sie to 3 lata temu.

Posiadałem kat B i tylko B. Traf chcial ze akurat chcialo mi sie przejechac po Lublinie i w centrum zatrzymali mnie do kontroli, okazalo sie ze byl organizowany jakis zlot tuningowcow i zjechala sie cala policja z regionu i ja musialem na nia trafic.

Skonczylo sie na 400pln i 2 pkt. Chociaz straszyli sądem grockim.

Mandacik pokornie zapłaciłem a sprzeta nie ruszałem az do zdania na kat. A.

Niby to czlowiek ma te pare lat na karku, a jednak czasem jakis gupek ze mnie wyłazi :biggrin: