Wicher Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 Tu nie chodzi o sens, tylko o ewentualną cenę :clap: Cytuj Najlepszym dowodem na istnienie obcej inteligencji w kosmosie jest to, że nas nie odwiedzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 e, do dupy takie gadaniewszystko i tak rozbija się o _konkretny_ olej. tzn. dzisiaj zalałem do pszczółki arala basic 20w50, bo takiego doradził mi mechanik: nie rozpuszcza nagaru, reszta parametrów w normiejeśli już piszecie tutaj ludzie o olejach, to może właśnie w ten sposób: konkretny olej, z podaniem parametrów. bo jakby tak po producentach to... yamaha jest najlepsza! Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angel Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 yamaha jest najlepsza! Taa...w ilosci spalanego oleju :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicher Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 A po co podawać parametry ?? :D Większość z nich do wglądu na etykiecie butelki, ewentualnie na stronie producenta :DARALA mogę polecić, bo zalewałem takiego przez trzy sezony do Diversion 600 i jak już wpsomniałem kilka postów wyzej silnik się nie zatarł :D Taa...w ilosci spalanego oleju To prawda, ale nie pisz tak więcej, bo Moja miłość do XJ 900 S wygaśnie całkowicie :clap:Ranisz mnie :D Cytuj Najlepszym dowodem na istnienie obcej inteligencji w kosmosie jest to, że nas nie odwiedzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 A po co podawać parametry ?? po to, żeby ludziom doradzić _konkretny_ olej, albo do _konkretnego_ zniechęcićzaczynam tracić wiarę w sens czytania tego wątku. ogranicza się on bowiem do dyskusji "czy honda jest lepsza od suzuki"jakby ktoś nie załapał: to jak zakup... bo ja wiem, samochodu: wszystko zależy, do czego ma służyć - transportu towaru, kilkaset kilogramów czy kilka ton, jak szybko i na jakie odległości, a może tylko do czerpania przyjemności z jazdy. więc: wszystko zależy _do_czego_ i w tym tylko kontekście warto w tej dyskusji uczestniczyć Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 25 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2005 pszczółki arala basic 20w50 Może do bączka i to który się wybiera na pustynie kwiatki zapylać z tak gęstym olejem! Musisz mieć sporo tego nagaru, lub bardzo mocno grzejesz sprzęta, że zalewasz tak gęstego minerała! Pozdrów mechanika! Ps. Nie rozpuszcza nagaru-dodaje warstwe nowego, uszczelnia, smaruje, zalepia dziury, słowem pszczółka wsród olejów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angel Opublikowano 26 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2005 Tak gesty olej jest zalecany do starych olejakow Suzuki i Yamah,przynajmniej na nim nie zera tyle oleju :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 26 Marca 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2005 No gixer licz się ze słowami!:clap: Moja stara Xj na 6tyś spalała 0.5-06 l oleju 10w40 półsyntetyka valvoline. A nie oszczędzałem jej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dofo Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Pytanko do osob w temacie... Czy do hondy CB750 SevenFifty (RC42), ktora ma hydrauliczne popychacze, lepiej lac 10W50 czy 5W40? Oba to syntetyki. Jezdze caly rok i glownie w dlugie trasy. Silnik w bdb stanie takze nie widze sensu lac polsyntetyki i mineralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Co to znaczy cały rok ? W mrozach przy -15 też ? Bo jak tak to lepiej 10W40. Jak w temp dodatnich to śmiało lej 15W50, lepiej sprawdzi się w lato, w mojej CB zauważyłem cichszą pracę silnika w upale. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dofo Opublikowano 26 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2005 Przy -15 nie, ale -3 juz praktykowalem o ile tylko sniegu nie bylo, ani deszczu ktory by lodowisko powodowal. Chyba faktycznie pozostane przy 15W50. Zapytalem bo chyba Idaho pisal cos o silnikach z popychaczami i tym, ze zbyt gesty olej moze miec na nie zgubny wplyw :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 Do Tenery używałem Arala Superenergy a potem Castrola R4, oba syntetyki 10W50. A jeździłem w różnych temperaturach, również po śniegu. A najgoręcej to we wściekły upał kopałem sie przez wydmy w okolicach Wiązownej. Praktycznie cały czas na jedynce z włączonym wentylatorem chłodnicy. Żadnych problemów z silnikiem. A sprzedawca w "sklepiku" pod szyldem Yamaha w Michałowicach dosłownie nawrzeszczał na mnie że tylko 20W40 i każdy inny olej zniszczy silnik. Sęk w tym że taki olej nie jest wyminiony w instrukcji obsługi. Albo 10W40, albo 20W50. Takich to mamy "autoryzowanych" sprzedawców. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pozdro600 Opublikowano 28 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2005 A ostatnio Heniu Wróblewski reklamuje markę Bel Ray. Co to za wynalazek??pzdrznam paru handlarzy co go bardzo polecaja.malo ludzi mialo z nim stycznosc' date=' niestety wsrod nich byl moj mechanik i mowil ze nie poleca bo jak go wlal do swojej dr800big (wczesniej jezdzil na mobilu) i po dwoch tygodniach jazdy(w jakos na poczatku listopada) rozbieral silnik, to z 3l zostalo 1 i zatarl mu sie walek rozrzadu.motocykl mial raczej w dobrym stanie bo mam do niego zaufanie w tych sprawach.jak ktos chce jakies bardziej konkretne info to moge go zapytac co i jak.pozdro [ [i']Dopisane: 28-12-2005, 20:01[/i] ]ale podobno smary do lancucha sa spoko.duzo smaru w tubie plus taka fajna rurka do smarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk.cbr Opublikowano 1 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2006 I co stwierdziłeś po oględiznach organoleptycznych ??Wuczułeś smakowo, że ten a nie inny olej ma lepsze właściowości myjące ?Jakie to różnice ? Aj Wicher Wicher ale ty jesteś złośliwy i przemądrzały... Ktoś zadaje pytanie bo zależy mu na rzeczowej odpowiedzi ale od Ciebie nie można na taką liczyć. Niemal w każdym temacie nie powstrzymujesz się od złośliwości i ironii a nie każdy jest mechanikiem i ma prawo do niewiedzy. Jeśli nie masz zamiaru pomóc to chociaż nie przeszkadzaj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi