Skocz do zawartości

SAM-diesel

brzytwa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Czy ktoś próbował wsadzić do motocyklowej ramy silnik diesla? W razie, jakby co, proszę o jakieś wrażenia z jazdy. Nie jest problemem połączenie go np z ruską skrzynią biegów czy zmiana przełożenia w dyfrze. Chodzi o ogólne wrażenia, choćby występowanie wibracji na wolnych obrotach.

O ile się nie mylę, jakaś firma z Indii produkuje diesla. Ma to 500 cm3, małą moć, predkość maksymalną na poziomie 80 km i jedyną zaletą jest małe spalanie i ogromny zasięg na jednym zbiorniku (chyba około 500 km). A coś większego, z samochodu ? Nie mam pojęcia, ale masa może być tu przeszkodą, chyba że sięgniesz po nowoczesny silnik hdi z Citroelna 1,4l. Ale i le to kasy kosztuje i czy w ogóle jest sens się w to bawić ? Według mnie nie.

Pozdrawiam, Paweł

Kłaniam,

Zajżyj na http://www.peace65.freeserve.co.uk/Picture...res/diesel2.htm . Tam znajdziesz zdjęcia i opisy różnych dziwolągów na dwóch kołach z silnikami dieslowskimi. Oprócz tego jest jeszcze link do ratbike zone (tamże) ale nie sprawdzałem co to za dobro. Jest szansa że jest tam więcej na temat motocykli z dieslami.

Gruss!

I.

O ile się nie mylę, jakaś firma z Indii produkuje diesla. Ma to 500 cm3, małą moć, predkość maksymalną na poziomie 80 km i jedyną zaletą jest małe spalanie i ogromny zasięg na jednym zbiorniku (chyba około 500 km). A coś większego, z samochodu ? Nie mam pojęcia, ale masa może być tu przeszkodą, chyba że sięgniesz po nowoczesny silnik hdi z Citroelna 1,4l. Ale i le to kasy kosztuje i czy w ogóle jest sens się w to bawić ? Według mnie nie.

Pozdrawiam, Paweł

Ogromny zasięg ?

Przecież MZ też pójdzie spokojnie 500km na jednym baku bez specjalnych oszczędności

a przy prędkości do 80 to ok. 550km

pozdr

A nie robi przypadkiem takiego cuda Royal Enfield? Gdzieś coś takiego czytałem. Jakby ktoś coś znalazł w necie na ten temat albo wiedział to czekam na cynk, chętnie się dowiem więcej (czego to ludzie nie wymyślą, jak nie turbina z helikoptera, to diesel...)

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

Dokładnie, jest to stacjonarny silnik przystosowany do motocykla, chłodzony dmuchawą, ale ma 5kW (ok. 6,5 KM).

Pali 1,5 l ON na 100km - co przy 14 l zbiorniku wychodzi ponad 900 km bez tankowania 8) .

A tu jest krótki artykuł na temat ENFIELDA TAURUSA:

http://www.proszynski.pl/czasopisma/motoma...2001/04/04.html

Cześć, prędkość maksymalna tego cuda to ok.80 km/h, przelotowa pewno wię max. 70 i mniej. Chyba powinno się kupić poduszkę bo prędzej zaśniesz niż ci się paliwo skończy :) :evil: :evil:

Na moim Royalu 500 niekiedy trudno było utrzymać 95 :) ale jeździło się super!!

Pozdrawiam

Dyzio

Cześć! Jesli chodzi o Enfilda Taurus to ma silnik adoptowany ze stacjonarnego poj. 325 cm. mocy niewiele wg. roznych zdodel 6,5 KM, wg . innych 8 KM, predkosc niewielka 80 km/h , ale spalanie 1,5 / 100 km. i zasieg nawet ok. 1000 km. Tylko ma jedna wade przy max. szybkosci wpada w drgania , podobno takie ze srubki same sie odkrecaja. Kiedys byl projekt firmy BULTACO z silnikiem citroena TDI ok. 60 KM poj. 1300(?) masa moto- ok. 300 kg i wyglad scigacza.Ostatnio czytałem w Motorcycle Consumer o projekcie moto dla US-Army KLR z silnikiem Disla moc ok. 26KM przy masie ok. 180 kg. Ten projekt wydal mi sie najbardziej sensowny, szczególnie ze masa nie za duza i moc moto nie oszalamiajaco niska.Ciekawe ile takie cos kosztowalo . O rodzaju silnika i pojemnosci nic nie bylo tylko artykul i zdjecie (KLR w wersji military). Mialem kiedys z bratem pomysl zeby do moto wsadzic silnik diesla od Daihatsu charade( to bylo w dobie kryzysu i paliwa na kartki), ale sam samochod byl wtedy dla nas szokiem- maly jak maluch wiecej miejsca niz w poldku(podobno) i do tego disel. Pozdrawiam. Janek.