mostasz Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Hej, Jak w temacie - muszę kupić w ciągu najbliższych 3 tygodni nagrzewnicę elektryczną do nieogrzewanego warsztato garażu o kubaturze 30 m - wykonany z odlewanego z formy ręcznie żużlo pustaka jeszcze w latach sześćdziesiątych, więc za ciepły nie jest. Generalnie potrzebuję mieć zimą temperaturę ok 8 - 10 *C, tak żeby się dało coś przy motorku robić. Na upartego mógłbym nawet piec kozę zastosować (mam dziurę w dachu na to) tylko że zajmuje on sporo miejsca i wymaga rozpalania - tzn. nie nastawię sobie włącznika czasowego np. na 4 rano i do 7 czy 8 mi się ładnie nagrzeje a potem włączę jak się wyziębi.Zastanawiałem się nad nagrzewnicami 9kW lub 5 kW, Może ktoś poleca jakieś konkretne dobrej firmy ?Co do instalacji elektrycznej to 400 V z przydziałem ze słupa 16kW - mówili że nowy słup i zrobili na 20 Kabel nowy miedź 6 mm więc też sporo zniesie.Wcześniej obsługiwało to silnik krajzegi 8 kW - tnie wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Pamiętaj że cena energii idzie mocno do góry. Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
mostasz Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 Pamiętaj że cena energii idzie mocno do góry.Wiem ale motor ważniejszy - bywam tam tylko na weekendy, święta, czasami kawałek wakacji ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Wiem ale motor ważniejszy - bywam tam tylko na weekendy, święta, czasami kawałek wakacji ;) Motocyklowi to wisi czy mu będziesz grzał zimą czy nie. Ważne żeby było sucho. Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Chodzi o to żeby móc coś podłubać i ręce nie grabiały od zimna ;) Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Monter_ Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Mam namiot 24m2 ocieplony styropianem i folia od środka. W środku hula sobie webasto 12V 2kW i robię w krótkim rękawku. Hula sobie na 1/3 gwizdka bo na fula to spokojnie mam 20 stopni przy 2-3 stopniach na zewnątrz.. Na full zużywa 4 litry ON na dobę a na 1/3 właśnie sprawdzam. Quote lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mostasz Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 (edited) To i nagrzewnica więcej niż 25 zł na dobę nie zje a smrodu nie ma ;) I nie trzeba kupować nagrzewnicy olejowej z wylotem spalin za 3000 zł Edited November 26, 2018 by mostasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bimbak Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Ale 9kW to chyba przesada. Quote http://bikepics.com/members/chudy/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
goall89 Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 a moze grzejnik gazowy? Gaz jest tanszy od pradu. http://www.trueshopping.co.uk/propane-gas-space-heater-10kw-34000btu?gclid=CjwKCAiA0O7fBRASEiwAYI9QAoQuFk4dbkYUKfvS7c_gSB-yTZYXl2-Am56ETaRk58sXzIKKc2MxXRoCSssQAvD_BwE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mostasz Posted November 26, 2018 Author Share Posted November 26, 2018 Ale niebezpieczny... Musiało by to być z butli... A wiecie jak to bywa ze szczelnością takich rozwiązań po kilku latach i ten charakterystyczny zapach :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goall89 Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 nie jest niebezpieczny, ma sterowany elektronicznie zaplon plus miliard zabezpieczen.Ewentualnie takie rozwiazanie, ostatnio kupowalem mix takich wlasnie gazowych i elektrycznych grzejnikow dla jednego z naszych magazynow. https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_heater Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
żużu77 Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 a moze grzejnik gazowy? Gaz jest tanszy od pradu. http://www.trueshopping.co.uk/propane-gas-space-heater-10kw-34000btu?gclid=CjwKCAiA0O7fBRASEiwAYI9QAoQuFk4dbkYUKfvS7c_gSB-yTZYXl2-Am56ETaRk58sXzIKKc2MxXRoCSssQAvD_BwETo rozwiązanie nie nadaje się do zamkniętych pomieszczeń.Produkty spalania gazu to woda w postaci pary - wilgoć, orazDwutlenek węgla, gaz duszący.W niesprzyjających warunkach nagrzewnica może wytwarzać tlenek węgla (czad), który jest zabójczy. W życiu bym tego nie użył do ogrzewania. Żużu77, R12RT '05, Cieszyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 Dokładnie. Wilgoć po tym jest niesamowita. Zdecydowanie odradzam. Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
michoa Posted November 26, 2018 Share Posted November 26, 2018 (edited) koze wstaw , wykuj dziurę w ściane wypuść komin ciut ponad dach nawalisz zderzaków samochodowych , przepalonego oleju , chrusty z lasu , chłopie drzwi możesz mieć otwarte i w krótkim rękawku robisz , a panienki kozaki żeby po nogach nie ciągło ale u góry to staniczek :D cyganka kupisz za 30 zł albo zrobisz z beczki po oleju a szamociak na allegro 200 zł nawet jak chcesz być eko i legalny to drzewa z lasu nazbierasz albo jedź do kogoś nabierz rozbiórkowego np z rozwalonej stodoły , do tego worek węgla i panie w blaszaku 2x3 u kumpla to nie idzie wysiedzieć przy -10 na dworze :) prąd ma same plusy jako ogrzewanie , nie czadzi , nie trzeba zbierać opału , suszy , najmniejsze ryzyko pożarowe ale jest cholernie drogi i dlatego to ostateczność jak u mnie w jednym pomieszczeniu gdzie nie ma komina ( ale będzie :D ) taka nagrzewnica 9kw to grzeje tak samo jak dobrze paląca się koza ( nawet moc cieplna w teori ta sama ) a policz sobie ile co kosztuje :D gaz to gorszy syf od prądu , jest sporo tańszy ale ryzyko zaczadzenia albo uduszenia 100x większe niż przy piecu i wilgoć dramatyczna , ja gazem grzałem garaż bez prądu gdzie nie mogłem mieć komina i krew i flaki wszędzie się woda lała , konkektory w instalacjach elektrycznych to zielone , wszystko rdzewiało jak na dworze ... Edited November 26, 2018 by michoa Quote "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
goall89 Posted November 27, 2018 Share Posted November 27, 2018 Rzeczywiście w tym klimacie nikt wilgocią się nie przejmuje a i hala magazynu jest nie dość ze duża to ma cyrkulację powietrza. Przyznaje ze to nie była najlepsza propozycja;) Sent from my iPhone using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts