kuba89 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Witam odebrałem motocykl od mechanika który miał za zadanie wymienić łańcuszek rozrządu w Hondzie CBR 600 F1.Wielokrotnie musiałem poprawiać nie fachowa naprawę mechanika miedzy innymi nie dokręcona śruba panewki rozrządu, przecięta uszczelka pokrywy zaworów za czym idą wycieki oleju silnikowego, połamane uchwyty plastików, połamana czasza i wiele innych poprawek!Po przejechaniu 485 km po wymianie łańcucha rozrządu nadtopiła awaria!! Łańcuch wyszedł przez pokrywę zaworów.Nie znam dokładnych uszkodzeń silnika bo czekam na rzeczoznawce i go nie rozbierałem.Co w tej sytuacji mam zrobić jeśli mechanik nie będzie chciał się dogadać, jakie mam prawa? Nie posiadam faktory ani paragonu na naprawę. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez kuba89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Kontaktowałeś się już z tym "mechanikiem"? Od tego bym zaczął, zresztą dopóki nie wiadomo co się stało ciężko powiedzieć, co dalej robić. Ten motocykl ma już prawie 30lat i stać się tam mogło wszystko i kto wie czy facet zawinił czy nie. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 baba, ale niedokręcony mostek?.... Aczkolwiek są dwie strony medalu i trzeba by wysłuchać drugiej strony ;) Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Kontaktowałeś się już z tym "mechanikiem"? Od tego bym zaczął, zresztą dopóki nie wiadomo co się stało ciężko powiedzieć, co dalej robić. Ten motocykl ma już prawie 30lat i stać się tam mogło wszystko i kto wie czy facet zawinił czy nie. Edit.Podejrzewam, że nie zostały odpowiednio przykręcone koła rozrządu, bo w tym modelu trzeba je odkręcać do wymiany łańcucha. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Bez paragonu zapomnij o drodze sądowej. Zostaje Ci się dogadać albo wziąć na klatę. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba89 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 a jeśli posiadam świadka który może potwierdzić że naprawa została wykonana przez owego mechanika?Po pierwszej awarii nie dokręconej śrubie mostka i przeciętej nowej uszczelce pod pokrywę zaworów rozmawiałem z mechanikiem dostałem druga uszczelkę i za wszystkie nie dociągnięcia sprzedał mi zestaw napędowy za 270 zl najtaniej did 530vx i jt zębatki i dostałem.co do rozrządu to wyciągali wałki rozpadu bo udało im sie miejscami je pozamieniać i zapewniali ze nie odkręcali zębatek od wałków. baba_zanettico do wieku motocykla to sie zgadza ma 24 lata, zrobił 10 tys w tym roku bez żądnej wizyty u mechanika wszystko sie zaczęło od wymiany łańcucha!!Posiadam 7 świadków na to ze oni mi naprawiali i były z tym problemy.Moża zakuć ponownie ten sam łańcuszek rozrzadu jeśli pękł na akowce czy szukac znowu nowego?dziś wieczorem zdejm pokrywę i dam zdjęcia i co wyszło z mechanikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 jak łańcuszek się zerwał to raczej szukaj głowicy, a kto wie czy nie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba89 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Chłopaki to prawdopodobne ze odkręciła sie 1 śruba trzymająca zebatke walka ssącego łańcuszek spadł a siłą rospedu wciągnęła go na zebatke walka wydechowego i wypchnęła pokrywę zaworów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba89 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 jutro się okaże czy muszę szukać nowego pieca mechanik rozbierze zęby nie było ze coś ja zrobiłem i niech mechanik daje kasę bo to ich będzie wina ze ta sruba sie odkrecilaSilnik jest bez kolizyjny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 a jeśli posiadam świadka który może potwierdzić że naprawa została wykonana przez owego mechanika? Po pierwszej awarii nie dokręconej śrubie mostka i przeciętej nowej uszczelce pod pokrywę zaworów rozmawiałem z mechanikiem dostałem druga uszczelkę i za wszystkie nie dociągnięcia sprzedał mi zestaw napędowy za 270 zl najtaniej did 530vx i jt zębatki i dostałem.co do rozrządu to wyciągali wałki rozpadu bo udało im sie miejscami je pozamieniać i zapewniali ze nie odkręcali zębatek od wałków.baba_zanettico do wieku motocykla to sie zgadza ma 24 lata, zrobił 10 tys w tym roku bez żądnej wizyty u mechanika wszystko sie zaczęło od wymiany łańcucha!!Posiadam 7 świadków na to ze oni mi naprawiali i były z tym problemy.Moża zakuć ponownie ten sam łańcuszek rozrzadu jeśli pękł na akowce czy szukac znowu nowego?dziś wieczorem zdejm pokrywę i dam zdjęcia i co wyszło z mechanikiemJak masz siedmiu ludzi to spokojnie i bez nerwów pokaż mietkowi o co chodzi ,jak sie nie weźmie to pokaż opinię rzeczoznawcy , zostaw mu to a sam założy Ci dobry piec bo jak ci to pierdykneło w trakcie jazdy to cięzko będzie żeby góra była sprawna (krzywe zawory , uszkodzone koła zębate rozrządu itp .). Reszte sobie powoli zrobi albo sprzeda .No chyba że jest idiotą no to będziesz musiał udowodnić w sądzie zaistnienie usługi (juz samo to może sprawić że mieciu się zreflektuje bo jak skarbówka się dowie to będzie drożej jak cały moto , będą go mieć na widelcu i prawdopodobnie już nie będzie "nie karanym" - odrębna sprawa karno skarbowa wytaczana przez skarbówkę ) . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba89 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Mozna wymienić same zębatki walków rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek96 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Przecież tam się tłok mógł z zaworem spotkać! Co Ty chcesz wymieniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Silnik jest bez kolizyjny?? Mozna wymienić same zębatki walków rozrządu? Żartujesz sobie? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykkyre Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 kolego nie rób druciarstwa z tego silnika włożysz w niego dużo kasy a i tak nie wiadomo czy będzie działał prawidłowo ( wątpliwe duże uszkodzenia ) i znowu cos się sypnie i pójdziesz kupić inny piec tego możesz zostawić na części które nie zostały uszkodzone np.skrzynia i inne podzespoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Chłopaki zreflektujcie się, że to poszukiwania 25letniego silnika- wiesz co kupisz? Na dzień dobry rozrząd też będzie do zrobienia. Z drugiej strony silnik może być śmiesznie tani. Moim zdaniem głowica do zdjęcia, może wystarczy dwa zawory wymienić.. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi