mario1810 Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 czy mnozna mieszac oleje np sytetyki o takich samych parametrach ale rozny firm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Ja uważam że można... i tak robie. Gdy jestem np. 1000 km od domu to nie znajdę Walvoline (na którym jeżdżę w domu) tylko szukam czegoś 10W40-półsyntetyk i leję. Gdybym się trzymał tylko jednej firmy to bym nigdzie nie pojechał ;) PozdrawiamSebJaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Wszystkie oleje (silnikowe) można ze sobą mieszać. Nic się nie stanie, nie zetną się, nie zwuzlują... co najwyżej możemy uzyskać jakąś dziwną gęstość, oraz pośrednią klase jakościową;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2005 Wiele osób robi dziwny błąd, jadąc na minimum, lub poniżej stanu, bo np. w sklepie nie ma Arala 20W50. To co? W razie potrzeby można wlać cokolwiek, jak nie ma motocyklowego, to nawet samochodowy. Zawsze to zdrowsze dla silnika niż jazda na sucho. Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sitars Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam Mam 2 litry motula 5100 10W40 i 2 litry JMC 10W40 (tego z Larssona). Do motocykla muszę wlać troche ponad 3l Czy można zmieszać te oleje, czy lepiej dokupić więcej jednej marki ? Pozdrawiam Cytuj SQ7NSQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jinlun Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Czasami na opakowaniach pisze, o mieszalności z innymi olejami tej samej klasy , ale proponuje nie robić drnków.Olej to podstawa długiej eksploatacji, więc lepiej nie mieszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcio Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Kup sobie jeszcze po 2 litry tego i tegio :P(albo po literku, nie wiem ile CI je oleju-tzn ile CI bedzie go potrzeba)I jezdzij najpierw na Motulku, a potem na tym drugim!Ja pomieszalem kiedys oleje i mi wyplukalo go ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sql Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Ja pomieszalem kiedys oleje i mi wyplukalo go :Pto znaczy co ci konkretne wypłukało?i jakie wymieszałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 W dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie oleje możan mieszać ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Czolem! Ja slyszalem, ze mieszanie olejow moze doprowadzic do spienienia mieszaniny w skrzyni korbowej... Czym to dalej grozi to w sumie nie wiem, ale sie po czesci moge domyslac ;). Ale jak pisze - slyszalem. Zdazylo mi sie miec w skrzyni korbowej mieszanine motocyklowego Motula 5100 10W40, Mobila 4T 10W40 i... samochodowego Lotosa 10W40 i... nic :P. Moto jezdzilo, sprzeglo nie slizgalo, nic sie nie dzialo niepokojacego.Wszystkie oleje jednak byly niby tej samej klasy (10W40) i byly polsyntetyczne. A zrobilem tak bardziej z przymusu niz z glupoty. Bylem jakies 400km od domu, gdy zorientowalem sie, ze mam suchy bagnet po wczesniejszych 600 przejechanych km - silnik wszamal caly nadmiar. Bylem bez oleju, a wrocic trzeba bylo. Na stacjach oczywiscie nigdzie Motula nie bylo. Uznalem, ze lepiej miec jakikolwiek olej, niz jezdzic na suchej misce ;).Kupilem Lotoasa polsintetika, wlalem i... na pewno bylo lepiej niz bez oleju :crossy:. Do domu wrocilem :crossy:. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Możesz spokojnie zmieszać oba oleje. Nic nie wybuchnie :-). Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Litera W w oznaczeniu klasy lepkości, oznacza że oleje są mieszalne z innymi posiadającymi W.Czyli 99% olejów na rynku jest mieszalnych. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 23 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 W anjgorszym przypadku lepszy olej zmieszany z gorszym straci swoje właściwiości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdelek Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 WitamObecnie latam na Aralu 10w50 i musze dolac. Mam pytanko czy moge dolac Castrol 10w50?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Wydaje mi się że tak bo to tylko nazwa firmy się różni, a właściwości są takie same.Producenci tych firm napewno by zakazali takiej opcji.Ale na 99% nic się nie stanie. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi