adrian44 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2010 ja zauważyłem że z mocą to bujda.. Jedyne co zawazylem to moto lepiej pali po dłuższym przestoju, schodzi szybciej z ssania :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rispekt Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Wg mnie mój motocykl lekko ale odczuwalnie lepiej reaguje na gaz. I dlatego irydówka zastąpi irydówke przy następnej zmianie świecy. A co do przyrostu mocy to nie zauważyłem i byłoby dziwne gdybym zauważył :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gieniek 250 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 witam..zapodaje temat o swiecach irydowych do naszych sprzetów..czy ktos ma jakies konkretne zdanie na ten temat??? czy warto jest wydac kupe kase na te swieca czy pozostac przy tradycyjnych??? z tego co słyszałem to w nich chodzi tylko o zywotnosc bez czestych wymian bo wytrzymują tysiace kilometrów a co do osiagów silnika mają nie wielkie znaczenie...jesli ktos na tym jezdził to niech napisze pare zdań..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lidkus Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Czy ja wiem czy to kupę kasy kosztuje ja mam je po 36 zł. Na swoich sprzętach nie testowałem ale ostatnio robiłem dr-z 400 i chodziła lepiej na zwykłej cr8e niz na irydzie cr8eix. Z opini słyszałem że są mniej podatne na zalania i wytrzymują dłużej, może lepiej odpalają zimny silnik( opinia od cbr 600f3 ) Pozdrawiam Cytuj Warsztat motocyklowy na warmii i mazurach zapraszamy http://www.facebook.com/fast2fix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KARDAN-IN Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Kwestia wyboru i przyzwyczajenia. Świeca irydowa powinna być jeszcze bardziej podatna na samooczyszczanie z nagaru, dzięki swej konstrukcji, co w znaczący sposób może zniwelować zjawisko pełzania/przeskoku wyładowania elektrycznego (iskry) na izolator. Osobiście nie testowałem tych świec, bo nie mam takiej potrzeby, dla mnie od dłuższego czasu świece DENSO spisują się idealnie tj. od wymiany okresowej do wymiany. Ngk sobie odpuściłem, bo nie szło na nich trochę pojeżdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 ..czy ktos ma jakies konkretne zdanie na ten temat??? Ja mam. Założyłem kiedyś i jadą już 2 "normalną" turę. Z racji prze...go dostępu do świec. Kosztowały 1,5 tyle co zalecane w manualu, nie była to jakaś "kupa" szmalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek30 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Ja zamontowalem denso irydowe i poprawilo sie odpalanie zimnego silnika , natomiast sama praca silnika chyba sie nie zmieniła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gieniek 250 Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) to rozumiem ze jak jest jednakowa iskra(w jednym punkcie) tzn,ze nie skacze na izolatorze jak na zwykłej swiecy to dłuzej elektryka popracuje min.cewka itp. :) Edytowane 6 Lutego 2013 przez gieniek 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek30 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Jak sprawdzalem irydowa swiece to faktycznie iskra byla jak by mocniejsza i praktycznie nie miala szans na skakanie dokola bo zawsze wychodzila z najcienszego punktu tej szpilki irydowej . Jest jeden minus szczotka swiecy raczej bym nie polecal czyscic bo niestety iryd jest bardzo kruchy i nawet jak spadnie cala swieca na podloge to potrafi sie odlamac szpilka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 po założeniu do 2 kolejno maszyn, monstera 600 i mojego r1100rs zauważyłem równiejszą pracę, szybsze i mniej problemowe rozgrzewanie - zwłaszcza włocha. czy warto każdy sam oceni, ale pod względem komfortu użytkowania są wyraźnie lepsze o standardowychjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWolf Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Dla mnie nie ma uzasadnienia stosowania irydowych ..poza jednym punktem trudnością z wymianą świec w moto , ostatnio serwisowałem VFR800 niby nic ale niewielka różnica w cenie świecy irydowej a zwykłej , fakt większej trwałości świecy irydowej ( większy interwał zmian) oraz przede wszystkim fakt bardzo utrudnionego dostępu do świec z dwóch przednich cylindrów świadczy na korzyść świec irydowych , osobiście aktualnie śmigam XJ900s komplet świec do tej maszynki kosztuje 48zł , za to jedna świeca irydowa około 46-48 zł , świece wymieniam co 12 tys km czyli na jedna świece irydową musiałoby wypadać wymiana co najmniej po 48 tys km aby taka zamiana była uzasadniona...wątpliwe aby świece irydowe wytrzymały taki przebieg bez wcześniejszej wymiany Edytowane 7 Lutego 2013 przez BMWolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klas500 Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dla mnie nie ma uzasadnienia stosowania irydowych ..poza jednym punktem trudnością z wymianą świec w moto , ostatnio serwisowałem VFR800 niby nic ale niewielka różnica w cenie świecy irydowej a zwykłej , fakt większej trwałości świecy irydowej ( większy interwał zmian) oraz przede wszystkim fakt bardzo utrudnionego dostępu do świec z dwóch przednich cylindrów świadczy na korzyść świec irydowych , osobiście aktualnie śmigam XJ900s komplet świec do tej maszynki kosztuje 48zł , za to jedna świeca irydowa około 46-48 zł , świece wymieniam co 12 tys km czyli na jedna świece irydową musiałoby wypadać wymiana co najmniej po 48 tys km aby taka zamiana była uzasadniona...wątpliwe aby świece irydowe wytrzymały taki przebieg bez wcześniejszej wymianyŻywotność świec irydowych wg. deklaracji większości producentów wynosi około 100 tyś km.Nawet jeśli te deklaracje są nieco przesadzone , to Twoje 48 tyś. nie powinny być zbyt wielkim problemem.Wyżej kilka osób napisało o innych korzyściach z ich stosowania ( szybsze nagrzewanie , równiejsza praca , łatwiejszy rozruch zimnego silnika...).Poza tym różnica w cenie między zwykłymi a irydowymi nie zawsze jest tak duża - zwykłe do mojego moto kosztują ok. 32 zł/szt. , a irydowe ok. 50 zł/szt.Ja osobiście wybieram irydowe , Ty masz prawo zrobić jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Nie sa przesadzone, w moim Subaru przelecialy 150 tys km i dalej dzialaja dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Adamie w samochodzie świece wytrzymają dłużej. Pomijając to w dzisiejszych czasach opłaci się zapodać iryde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWolf Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Tu Panowie macie takie małe porównanie ...wiem zaraz powiecie że to porównanie wykonano na jakimś pierdzipędzie .... uważam to za mało istotne ... a wynik porównania jest ciekawy;... http://nexgenbikes.c...arizma-r-zma-r/ poza ty w strefie GENERAL tej strony jest kilka ciekawych rzeczy .... Edytowane 8 Lutego 2013 przez BMWolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi