samolot Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) 1. Dlaczego większość silników motocyklowych konsturuuje się tak aby nadal były zasilane paliwem 95 oktanowym a nie 98. Benzyna 98 umożliwiłaby wzrost stopnia sprężania a tym samym mocy maksymalnej2. Dlaczego zmodyfikowanych silników motocyklowych nie montuje się w małych samochodach osobowych. Weźmy silnik od Hondy CBF 1000, wstawić do niego "leniwe" wałki rozrządu tak aby nie kręcił się do zbyt wysokich obrotów i był bardziej elastyczny kosztem kilkunastu KM i otrzymujemy mały, lekki i bardzo ekonomiczny silnik3. Dlaczego w konstrukcji skrzyni biegów w samochodach nie postępuje się analogicznie do motocykli? (sekwencja - kłowa) Edytowane 1 Września 2008 przez samolot Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 (edytowane) ad1 bo faktycznie lejac 98 masz 95 oktan :D pozostale pytania - nie wiem dlaczego chcesz robic z tradycyjnych puszek bolidy. Od tego jest osobna dzialka i odpowiednie ceny. tradycyjne i powszechne autka maja byc wygodne, przyjemne w obsludze dla uzytkownika, bezawaryjne itd. Firmy maja swoje sprawdzone koncepcje, ktore tylko ulepszaja i po co swiat do gory wywracac ? Edytowane 1 Września 2008 przez ural_zgora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 1. Benzyna 98 nie we wszystkich krajach jest popularna (zauważyłem podczas wycieczek zagranicznych)2. Koszty: -produkcji precyzyjnego, wysilonego silnika -wymiany oleju co 6000 km -drogich części zamiennych (w takich silnikach podróbki nie działają) -przeglądów np. rgulacji zawrów3. Sprzęgiła kłowye wykluczają zastosowanie synchronizatorów. Sekwencja została wymyślona do motocykli w celu umożliwienia obsługi skrzyni nogą. Wyklucza to niestety możliwość wyrzucenia na luz z np. czwartego biegu, co w mieście jest denerwujące. Sekwencyjne włączanie biegów stosuje się natomiast w sporcie np. rajdy czy F1.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks666 Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 2. Dlaczego zmodyfikowanych silników motocyklowych nie montuje się w małych samochodach osobowych. Weźmy silnik od Hondy CBF 1000, wstawić do niego "leniwe" wałki rozrządu tak aby nie kręcił się do zbyt wysokich obrotów i był bardziej elastyczny kosztem kilkunastu KM i otrzymujemy mały, lekki i bardzo ekonomiczny silnikWlasnie chyba nie byłby ekonomiczny. W motocyklu zuzycie paliwa nie jest chyba na topie celow przy konstruowaniu silnika. Pewnie zarlby duzo paliwa i zuzywal sie w szybkim tempie pracujac pod duzym obciazeniem. A pamietaj, ze wspolczesny japonski samochod be trudnosci przejezdza 250kkm zanim silnik sie zuzyje. A dlaczego silnika od bolidu F1 nie wlozyc do TIR-a? 3. Dlaczego w konstrukcji skrzyni biegów w samochodach nie postępuje się analogicznie do motocykli? (sekwencja - kłowa)Bo jednak synchronizator wrzuca bieg zawsze, z i bez miedzygazu, szybko i wolno, bez zadnych brzdekow i zgrzytow. Ale nie wiem, czy w rajdowkach nie ma przypadkiem tego rozwiazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 odpowiedź na wszystkie pytania wydaje mi sie podobna, bo to nie sztuka zrobić 200KM z litra, chodzi o wytrzymalość i trwałość, dlatego silniki nie są maksymalnie doprężone, dlatego konstrukcje samochodowe są inne, dlatego moja rozdzieloną skrzynię itp. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) bo to nie sztuka zrobić 200KM z litra A według mnie właśnie to dowodzi majstersztyku oraz zaawansowania techników, którzy takie silniki budują. Edytowane 2 Września 2008 przez Vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 A według mnie właśnie to dowodzi majstersztyku oraz zaawansowania techników, którzy takie silniki budują.On the contrary - rozwiązania pozwalające osiągnąć takie wyniki są powszechnie znane - tylko że są BARDZO drogie w realizacji. Raczej prawdziwą sztuka jest zrobić silnik mocny, trwały i TANI (w produkcji i eksploatacji). Wyobraź sobie, że masz nieograniczoną kasę, super obrabiarki i materiały - i wychodzi wtedy egzemplarz moto GP - spoko ponad 200 koni, itp, tylko że - kosztuje miliony, a po każdym użyciu (wyścigu) silnik trzeba rozebrać od nowa złożyć. Wg, mnie, to nie sztuka zrobić taki moto (jak się ma środki). Sztuka zrobić dobry, tani i trwały. Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 nie ujmując inżynierom teraz taki wynik nie robi już szału. Chodzi o relację moc- wytrzymałość i rozsądną granicę. Nawet z WSKi 125 da sie wyciągnąć 50KM, tylko że na jeden wyścig. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jusza Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ad 1. Albo nie zrozumiałem, albo mam inne (subiektywne) odczucia/doświadczenia: jeżdżąc na benzynie 98 oktanowej odnoszę wrażenie, że silnik jest bardziej "żwawy" a - tu już mniej subiektywnie - spalanie mniejsze. Czy to tylko moje odczucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 A według mnie właśnie to dowodzi majstersztyku oraz zaawansowania techników, którzy takie silniki budują. moc to żaden problem gorszym jest bezawaryjnośc koszt produkcji itp.....stare silnik jak pisze baba zanetti można spokojnie o 200% podrasować ....... z 125ccm dwusuwa fullcrossy mają po 45KM już a podobno to jest dalej system membrama zawór wydechowy jest jeszcze stawidło czy jakoś tak które pozwala na jeszcze więcej mocy......... najprościej ujmując jakieś 70% silników motocyklowych jest projektowana z założeniem dużo mocy kosztem żywotności i spalania i dlatego nie nadaje sie do auta bo eksploatacja byłaby za droga Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 On the contrary - rozwiązania pozwalające osiągnąć takie wyniki są powszechnie znane - tylko że są BARDZO drogie w realizacji. Raczej prawdziwą sztuka jest zrobić silnik mocny, trwały i TANI (w produkcji i eksploatacji). Tak, ale biorac pod uwagę ceny to niestety i tak widać jak drogie są w produkcji motocykle - dla porówniana jakiegoś dobrego plastika trzeba zapłacić tyle ile za przyzwoitej jakości samochód... A co do silników, nie będę teraz robił autoreklamy, ale czyż już Honda lub Suzuki nam nie udowodniło, że można zbudować silnik mocny jak tur o trwałości silnika samochodowego? Może ewentualnie o dość nieznacznie mniejszej trwałości. najprościej ujmując jakieś 70% silników motocyklowych jest projektowana z założeniem dużo mocy kosztem żywotności i spalania i dlatego nie nadaje sie do auta bo eksploatacja byłaby za droga Z kosztami serwisu sięzgodzę, ale nei że są produkowane - dużo mocy, krótsza żywotnośc - tak jak wyżej napisałem, są silniki potwornie mocne, trwałe i dobre. No chyba, że masz na myśli 2takty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) dodam jeszcze ze silniki w motocyklach sa mniej obciazone masa pojazdu, niema problemu zeby wpakowac silnik od moto do puszki tylko ze pozyje znacznie krucej...., co do piekielnie mocnych i trawlych silnikow w motocyklach ;) porownaj trwalosc do samochodu, zrobisz na 150 konnym 1000ccm 300-400tys km? szczerze watpie :) Edytowane 2 Września 2008 przez YAGO Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Koledzy nie do końca mnie zrozumieliście. Nie chodziło mi o wstawienie bezpośrednio silnika z litrowego sporta do samochodu, tylko tego silnika po wcześniejszej modyfikacji: przez wałki rozrządu ograniczyć moc i przenieść ja w dolby zakres obrotów pozostawiając duży stopnień sprężania (czytaj sprawność.Co do trwałości silników motocyklowych to bez żadnych przeróbek zmniejszających moc CBR 954RR dało się przejechać 200tys km bez ingerencji w układ korbowo-tłokowy.Co o kosztów wysilonego silnika się nie zgodzę. W produkcji masowej te koszty stopniowo zanikają. Za cenę topowej maszyny klasy 1000cm, możesz co najwyżej kupić słabo wyposażone z marnym silnikiem toczydełko typu volkswagen polo 1,4 :-) Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amfm Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Produkt jest końcowym efektem KOMPROMISU pomiędzy ceną, trwałością, kosztami eksploatacji i przeznaczeniem.Nie da się wprost, czy nawet po drobnych zmianach, zastosować rozwiązań z motocykli lub z czołgu do samochodów i odwrotnie. Pozdrawiam ;-) Cytuj http://www.dywizjonpoludnie.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeh750 Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Produkt jest końcowym efektem KOMPROMISU pomiędzy ceną, trwałością, kosztami eksploatacji i przeznaczeniem.Nie da się wprost, czy nawet po drobnych zmianach, zastosować rozwiązań z motocykli lub z czołgu do samochodów i odwrotnie. Pozdrawiam ;-)I tu się nie zgodzę, takie rzeczy były robione, patrz BMW ISETTA, MESSERSHMIT, czy nasze polskie SMYK,MEDUZA lub MIKRUS który też miał silnik z motocyklowym rodowodem, były to co prawda inne czasy i inne silniki ale było.Nie wspomnę już o strażackim wozie szybkiego reagowania ,nie pomne w tej chwili nazwy, wykorzystywane one były w straży na lotniskach i miały silnik żywcem przeniesiony z SHERMANA, ponoć miał niesamowite przyspieszenie. :flesje: :biggrin: Edytowane 2 Września 2008 przez grzeh750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi