Ragnar Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Chciałbym zapytać ile trwa (szacunkowo) naładowanie prostownikiem/ładowarką rozładowanego akumulatora bezobsługowego? Ładuję go już 8 godzin, a diody na prostowniu pokazują, że jeszcze to trochę potrwa. Czy to powinno trwać tak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson63 Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Chciałbym zapytać ile trwa (szacunkowo) naładowanie prostownikiem/ładowarką rozładowanego akumulatora bezobsługowego? Ładuję go już 8 godzin, a diody na prostowniu pokazują, że jeszcze to trochę potrwa. Czy to powinno trwać tak długo?[/quote Czas ładowania zależy od prądu jakim ładujesz dany akumulator :icon_razz: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmucik Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Dla przykładu: Akumulator o pojemnośći 10Ah należy ładować, przez 10h, prądem o nateżeniu 1A, albo 1h prądem 10A.Z tym że takie ładowanie na szybko prądem o dużym natężeniu nie jest zalecane jedyna zaleta, to to że szybko naładujesz akumulator, ale równie szybko można sobie zajechać taki akumulator.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Dla przykładu: Akumulator o pojemnośći 10Ah należy ładować, przez 10h, prądem o nateżeniu 1A, albo 1h prądem 10A.Z tym że takie ładowanie na szybko prądem o dużym natężeniu nie jest zalecane jedyna zaleta, to to że szybko naładujesz akumulator, ale równie szybko można sobie zajechać taki akumulator.Pzdr Co Ty człowieku pie**olisz takie bzdury? Robiłeś to kiedyś? 10A dla aku motocyklowego? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Witam on chyba teoretyzowal, ale niebezpiecznie bo ktos moze to sprawdzic w praktyce... pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogerege Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Co Ty człowieku pie**olisz takie bzdury? Robiłeś to kiedyś? 10A dla aku motocyklowego? moze nie o motocyklowy chodzi? :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Za takie podpowiedzi powinien dostać bana bo to grozi utratą wzroku jeżeli ktoś uwierzy w te brednie. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Mój znajomy ładował aku motocyklowe prostownikiem 10A.Aku padło :bigrazz: szybciutko.Wczesniej nieźle w nim buzowało ponoć. Dopiero na naszym forum doczytał jak prawidłowo powinno się ładować akumulatory. Edytowane 5 Marca 2008 przez Leon84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Chciałbym zapytać ile trwa (szacunkowo) naładowanie prostownikiem/ładowarką rozładowanego akumulatora bezobsługowego? Ładuję go już 8 godzin, a diody na prostowniu pokazują, że jeszcze to trochę potrwa. Czy to powinno trwać tak długo? a co sie tyczy odpowiedzi bo widze, ze kolega czeka :bigrazz: akumulatory bezobslugowe nie lubia jeszcze bardziej niz zwykle glebokiego rozladowania, jesli dlugo go trzymales w tym stanie to moze sie juz do wymiany nadaje, ale potrzymaj jeszcze kilka godzin, nie zaszkodzi mu to jesli prad ladowania jest niski Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnar Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) Dzięki wszystkim. Już zadając pytanie, wiedziałem, że okażę się ignorantem, no ale trudno, kto nie pyta nic się nie uczy. Co do padania - aku nie był aż tak bardzo rozładowany, bo jeździłem trochę na motorze tej zimy. Tak naprawdę w świetle Waszych rad nie pozostało mi nic innego jak tylko poładować go jeszcze trochę, no i gdzieś tak ok 6 rano (całą noc czuwałem :icon_razz:) dioda zmieniła kolor, co sygnalizuje, że aku się naładował. ;) Raz jeszcze dzięki wszystkim. Edytowane 6 Marca 2008 przez Ragnar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Powinieneś napisac jaką ładowarką go ładowałeś. teraz bywają takie mikroprocesorowe wynalazki, które smae dobierają prąd i napięcię w zależności od tego co czują na klemach. Sam mam taki i kiedyś go mierzyłem jak ładował. Zmieniało się i napięcie i prąd. Pod koniec dobijał takim malutkim prądem... tak więc podłącz, idź spać, rano wepnij aku i zobacz czy działa :crossy: Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motogold1 Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Jest taka zasada,że aku czym dłużej pobiera prąd to długo go oddaje.Czym krócej,to szybko się rozładowuje tzn do wymiany :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Powinieneś napisac jaką ładowarką go ładowałeś. teraz bywają takie mikroprocesorowe wynalazki, które smae dobierają prąd i napięcię w zależności od tego co czują na klemach. Sam mam taki i kiedyś go mierzyłem jak ładował. Zmieniało się i napięcie i prąd. Pod koniec dobijał takim malutkim prądem... tak więc podłącz, idź spać, rano wepnij aku i zobacz czy działa :crossy:'Buber' napisz jak nazywa się ta Twoja ładowarka ,bo sam chciałbym coś takiego kupić. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 'Buber' napisz jak nazywa się ta Twoja ładowarka ,bo sam chciałbym coś takiego kupić.Takie cuś - małe, poręczne, "misię podoba..."http://www.allegro.pl/item317783692__troni...regeneruj_.htmlAle ja kupowałem za (chyba) 50 zł... 2 lata temu...Tutaj inny model, masz wykres jak to ładuje..http://www.allegro.pl/item323832032__ctek_...regeneruj_.htmlA poza tym, w naszym ulubionym forum...http://forum.motocyklistow.pl/index.php?ac...cs&highlite=t4x Powodzenia! Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Takie cuś - małe, poręczne, "misię podoba..."http://www.allegro.pl/item317783692__troni...regeneruj_.htmlAle ja kupowałem za (chyba) 50 zł... 2 lata temu...Tutaj inny model, masz wykres jak to ładuje..http://www.allegro.pl/item323832032__ctek_...regeneruj_.htmlA poza tym, w naszym ulubionym forum...http://forum.motocyklistow.pl/index.php?ac...cs&highlite=t4x Powodzenia! Dzięki :icon_biggrin: pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi