Skocz do zawartości

Co kupić, wybrać ?!

żubr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ile według was może kosztować 4-5 letnia 250 2t. Bardziej mi do enduro, z możliwością założenia większego zbiornika niż standardowy. Oczywiście priorytet to EXC 250, czy cena w okolicach 10k za 2006 to dużo? Mam jeszcze na oku coś od Husqvarny ale nie mam o nich bladego pojęcia, jak z utrzymaniem, cenami na rynku, dostępnością części i przede wszystkim właściwościami jezdnymi.

Mika Ahola

1974 - 2012

enduro czy mx ??

stać cie żeby co 2-3 jazdy robić serwis/oględziny moto czy chcesz coś bezobsługowego ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

enduro zęby pośmigać po lesie ja wiem ras w tygodni w sobotę do wieczora wiem ze na pewno 4t bo 2t mam dość , bezobsługowego hmm dobry byl mi kawasaki klx 650 ale trochę pośmigałem w terenie i dałem zęby zrobili super moto , pozdrawiam :buttrock: :crossy:

xr600 :D z nią jest tylko jeden problem.......bardzo ciężko trafić normalny zadbany egzemplarz, utrzymany w orginale z papierami.......mnie to odrzuciło od tego moto troche szukałem i same rupiecie z lampami ufo, wydechami od zetora, bez lamp, z wałkami w papierach, do remontu

fajny jest jeszcze lc4, nie jechałem na xr600 ale xl600 przy lc4 jest słaba i mulasta(a xr ma podobno ten sam silnik ) :D

ale odnośnie lc4 musisz sam zdecydować opinie odnośnie tego moto sa bardzo podzielone, mnie nie przypadło do gustu tylko fatalne odpalanie ale może to wina egzemplarza nie modelu....

pozatym nie wiem czy za 8 tys nie ustrzelisz lc4 z e-starterem....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

fajny jest jeszcze lc4, nie jechałem na xr600 ale xl600 przy lc4 jest słaba i mulasta(a xr ma podobno ten sam silnik ) D.gif

moja bardzo stara i bardzo zmęczona xl spokojnie nadąża za lc4 wiec roznica jeśli jest to minimalna, ale raczej chodzi tu o inną charakterystykę lc4 niz japońskich 600 a nie samą moc

a co do odpalania to kolega od dwóch lat odpala bez problemu lc4 600 kopajką bez odprężnika...

xr600 :D z nią jest tylko jeden problem.......bardzo ciężko trafić normalny zadbany egzemplarz, utrzymany w orginale z papierami.......mnie to odrzuciło od tego moto troche szukałem i same rupiecie z lampami ufo, wydechami od zetora, bez lamp, z wałkami w papierach, do remontu

fajny jest jeszcze lc4, nie jechałem na xr600 ale xl600 przy lc4 jest słaba i mulasta(a xr ma podobno ten sam silnik ) :D

ale odnośnie lc4 musisz sam zdecydować opinie odnośnie tego moto sa bardzo podzielone, mnie nie przypadło do gustu tylko fatalne odpalanie ale może to wina egzemplarza nie modelu....

pozatym nie wiem czy za 8 tys nie ustrzelisz lc4 z e-starterem....

XL i XR nie mają takiego samego silnik to w ramach uświadomienia :wink: , XR mułowata? dobre :bigrazz: sory ale nie zauważyłem, a tak serio to zdrowa XR ładnie się zbiera, zawias do spokojnej amatorki wystarczy w zasadzie ma jeden mankament który mnie doprwadzał do szału i totalnego wycieńczenia czyli... często po glebie rzucała palenie.

Stara XR600R jest na silniku pd03 czyli identycznym jak XL600R, najstarsza xl600(bez rozrusznika).Dopiero pozniej XR wychodziła z pd04 (cienki łańcuszek, inny wałek, autodeko na wałku rozrządu, pojedynczy gaznik), przybył 1KM :D

Wszystko po dzwonie słabo pali.

Aha. Moze mi ktos odpowiedziec czy istnieje takie coś jak honda XR600 bez "r"?

Edytowane przez jjank

roznica jeśli jest to minimalna,

na papierze chyba z 5KM więc w teori nie zauważalna...

XR mułowata? dobre bigrazz.gif sory ale nie zauważyłem, a tak serio to zdrowa XR ładnie się zbiera, zawias do spokojnej amatorki wystarczy w zasadzie

ależ szefie ja nie mówie że jest zła, bo mnie xl 600 też wciskała w fotel ale lc4 na prostej sprawił że zkupczyłem sie w majty i bałem sie wrzucić 5 :D być może to specyfikacja charakterystyki ale naprawdę w moim subiektywnym odczuciu przyśpiesza lepiej i dużo agresywniej oddaje moc od xl600...

xl600 88 a lc4 620 94

Wszystko po dzwonie słabo pali.

xr250 zero problemu może nie z 1 kopa ale nie trzeba sie pocić jak przy xt600......klx250 podobno też może kwestia egzemplarza ??

jeden mankament który mnie doprwadzał do szału i totalnego wycieńczenia czyli... często po glebie rzucała palenie.

i to mnie zawsze odpycha od dużych 4T i dlatego dt125 jest wypaśna :D podnosisz i ZAWSZE zapali i kopanie wcale nie jest męczące....moja crm po 5min leżakowania z otwartym, kranikiem gdzie przez przelewy do gaźnika wylało sie chyba pół baku, zapaliła za 5 kopem :D

na papierze chyba z 5KM więc w teori nie zauważalna...

Eh, stare hondy xl i xr mają ten sam motor pd03 więc moc raczej ta sama... nowsza XR600R ma 2ccm wiecej i 1 lub 2KM więcej róznie podają) niz stara XR czy XL czyli tyle co nic.

Dzwon dzwonowi nie równy panowie. Moja hondzina po zwykłej wywrotce tez pali normalnie, ale po 5 koziołkach i lądowaniu silnikiem do góry nic nie zapali za 1 kopem bo paliwo wcieknie do cylindra.

Dr 650 pali moze trochę lepiej po koziołkach, chyba dlatego ze ma mniejszą pojemnosc komory pływakowej i dwie swiece.

Edytowane przez jjank

Chopy pamiętajcie że sama moc to tylko połowa sukcesu liczy się jeszcze sposób jej dostarczania czyli charakterystyka, XR z silnikiem PD04 ma inny wałek rozrządu, inną średnicę kanałów dolotowych i inny kształt tych kanałów, inny gaźnik inny skok i średnicę tłoka, jest lżejsza i jeśli dobrze pamiętam ma inne przełożenia skrzyni, to wszystko "szczegóły" w których właśnie siedzi diabeł :wink: z LC4 zbyt dużo nie miałem doczynienia ale nie wyorała mi w pamięci głębokiej bruzdy choć buta ma nie zaprzeczę :wink: , poza tym jedna LC4 drugiej nie równa sami dobrze wiecie że wersji LC4 było w ... i jeszcze trochę. Jaką różną charakterystykę potrafią mieć moto o podobnej mocy najlepiej pokazuje przykład XR i XT. A co do palenia po glebie to właśnie dlatego po sprzedaniu XR następne moto MUSIAŁO być z rozrusznikiem, a jako że jestem uzależniony do dużych 4T wybór padł na 520tkę która z odpalaniem nie ma większego problemu, jeśli silnik nie wypadł z ramy to wiadomo że odpali :icon_mrgreen:

Edytowane przez ghollum

Eh, stare hondy xl i xr mają ten sam motor pd03 więc moc raczej ta sama

mnie chodziło o różnice lc4 a xl............ xl600 ma coś między 40 a 45KM a lc4 ma 50KM i więcej więc jest 5KM różnicy...

ghollum strasznie mnie straszysz tym odpalaniem a ja byłem tak zafascynowany tym moto kiedyś :D

ghollum strasznie mnie straszysz tym odpalaniem a ja byłem tak zafascynowany tym moto kiedyś :D

Nie miej mi tego za złe :wink: , po prostu szczerze opisuje "plusy dadatnie" i "plusy ujemne" ("szczerość w naszym klubie to norma") :icon_mrgreen: , poza tym ja mam w zwyczaju jazdę po "dość" wymagających terenach ( o które w górach nie trudno :wink: ) a że orłem nie jestem to o glebę (tyż) nie trudno :biggrin: , najgorzej bywało jak hondzia walneła kopytamni do góry wtedy bez "biwaku" się nie obyło , przy prostych glebach szanse na nieskonanie z wycieńczenia wynosiły jakieś 60-70% niestety i w takich przypadkach hondzia potrafiła niemile zaskoczyć :banghead: .

Edytowane przez ghollum