Lysy5g1 Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Cześć wszystkim!przyszedł czas i na moją popierdułkę aby wymienić olej...Filtr mały problem... już kupiłem ;)teraz mam tylko pytanie o olej, a mianowicie z tego co się rozejżałem po katalogach, cennikach itp. to olej z larssona JMC półsyntetyk kosztuje ok 80zł/4ltr i jakieś 90zł fullsyntetyk.kasa jaką mogę przeznaczyć na olej to powiedzmy 100zł, więc wydawałoby się że JMC w syntetyku będzie najlepszym rozwiązaniem ale nie do końca ufam tej marce... mam więc do wyboru kupić syntetyk firmy JMC albo jakiś tam minerał motula, castrla czy jakiejkolwiek innej firmy(bo o firmowym półsyntetyku czy syntetyku w cenie do 100zł mogę zapomnieć :/ ) szukałem na forum, ale nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi czy JMC są olejami godnymi polecenia, szczególnie pod względem jakość-cena. pozdrawiam i dziękuję ślicznie za wszelkie podpowiedzi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzyl Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 nie uwazam zeby JMC bylo dobrym olejem. Czy naprawde nie lepiej wylozyc te 30-40 zl wiecej ? Ja do swojej leje TYLKO Motula 5100. polsyntetyk. jesli Ci nie bierze oleju, albo bierze nie wielkie ilosci to lej polsyntetyk moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 motorex półsyntetyk 15w-50 kosztuje 95zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Już lepiej odpuścić na jedno tankowanie mniej w sezonie a nie lać szmba do silnika :biggrin: Tzn. nie wiem nic o tym oleju JMC ale naprawdę nie warto oszczędzać na olejach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 też nienzam tego oleju, ale skoro jest na półkach w sklepie to chyba szambo nie jest, ktoś to dopuścił i normy jakies przeszedł, ale w sumie jak porównać olej mixol i olej stihl do 2 t to róźnica jest oooogromna, myślę że to jakichś starszych motocykli ten olej moze wystarczać, czyli do nie wysilonych jednostek, ale do ściga czy enduro bym tego nie wlał:D może do jakiegoś junaka?:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 kolego, motul 5100 kosztuje 112zl za 4L, dozuc te 12 zl i po sprawie:) Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) a wiecie... znalazłem u siebie w garażu butelkę po tym JMC, i mi się właśnie przypomniało że lałem go kiedyś do XL 500s i motorek hulał jak złoto 2 sezony na tym oleju. Poczytałem etykietę i znalazłem klasę jakości API SJ i to chyba nieźle... mogę więc polecić do starszych bzyków bo w poczciwej XL z 82 roku nie było żadnych problemów, z tego co pamietam to nawet sporo jeździłem wtedy w terenie więc w singielku się sprawił jak najbardziej OK. mimo to nie wytrzymałem presji... :P i dziś rano zamówiłem Motul 5100 ;) nada się? :crossy: w końcu tak jak mówiliście.. nie ma co żałować na pieszczocha :) Dzięki śliczne za wszelkie odpowiedzi :P HAWK! Edytowane 25 Września 2007 przez Lysy5g1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 (edytowane) ja sie zastanawiam czy kupic na allegro, koles spiewa 110zl z wysylka za 5100/15w50, tylko troche sie bojeze to jakies wybrakowane albo przeterminowane... co myslicie? w intermotors jest za 112 ale musze po niego pojechac- 100km w obie strony to raz a dwa ze nei zabardzo mam czas sie wybrac... Edytowane 25 Września 2007 przez YAGO Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 ja sie zastanawiam czy kupic na allegro, koles spiewa 110zl z wysylka za 5100/15w50, tylko troche sie bojeze to jakies wybrakowane albo przeterminowane... co myslicie? w intermotors jest za 112 ale musze po niego pojechac- 100km w obie strony to raz a dwa ze nei zabardzo mam czas sie wybrac... Hmm musi mieć super zajebiste zniżki bo przesyłka paczki 5 kg parę zł kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Hmm musi mieć super zajebiste zniżki bo przesyłka paczki 5 kg parę zł kosztuje. wysyłka 11zł więc za olej wychodzi 99...tanio, ale czy podejżanie? można w ogóle podrobić taki olej? termin ważności to chyba też nei jest problem bo wielosezonowy olej raczej nie zapleśnieje jak parówki z biedronki :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 wysyłka 11zł więc za olej wychodzi 99...tanio, ale czy podejżanie? można w ogóle podrobić taki olej? termin ważności to chyba też nei jest problem bo wielosezonowy olej raczej nie zapleśnieje jak parówki z biedronki :buttrock: Podrobić można wszystko nawet doalry i euro :icon_mrgreen: Chyba będe musiał jeszcze raz przenegocjować moje ceny :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Dobra, ja w przeciwienstwie do powyzszych raz zalalem JMC. I wiecej tego nie zrobie. Motor sie nie zatarl ani nic, ale skrzynia gorzej chodzila i przy zmianie wyciekla woda a nie olej.... W tej chwili leje u siebie polsyntetyk RIMULA FE 15w40 - olej do dupnych (znaczy duzych... :notworthy: ) ciezarowek, przy kupnie banki 20l wychodzi 20pare zlotych za litr (z przesylka). Powiesilem o tym temat w mechanice kiedys. Ale to ja, i mam silnik raczej nizej obrotowy - do 9k. Pozdro. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_afri Opublikowano 26 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 ja sie zastanawiam czy kupic na allegro, koles spiewa 110zl z wysylka za 5100/15w50, tylko troche sie bojeze to jakies wybrakowane albo przeterminowane... co myslicie? w intermotors jest za 112 ale musze po niego pojechac- 100km w obie strony to raz a dwa ze nei zabardzo mam czas sie wybrac... Nie wiem jak Motul ale np Liqui Moly ma sugerowaną cenę detaliczną o 25 % wyższą niż cena hurtowa więc jeśli koleś sprzedaje w takiej cenie to i tak nadal zarabia na tym jakieś pieniądze ... Ja ostatnio znalazłem człowieka, który sprzedaje na allegro Liqui Moly w cenach hurtowych ... chyba musi mieć w Liqui jakieś specjalne ceny bo nie wiem jak mu się to opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi