Pixel Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Raczej UE niczego takiego nie wymaga bo jak by wymagała to by sie wszystkie kraje musiały podporzadkowac :icon_razz: Napewno było by mniej wypadków śmiertelnych ale jak pomysle ze od 24 lat bede mogł wsiąść na cos naprawde szybkiego to robi mi sie troche smutno :( Przecież wtedy to ja już będę prawie dziadkiem :( Mam nadzieje ze to nie przejdzie i bedzie tak jak jest do tej pory :P Pozatym nie kazdy tak reaguje,ze jak dorwie mocne moto to jezdzi non stop ponad 200 czy jeszcze wiecej ;) Niektórzy maja mocne maszyny ale jezdza w miare normalnie i lubią mieć zapas mocy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piechur Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Tzn że zmuszą mnie na przesiadke na jakąś 125tke? :icon_razz: Nice ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulamoto Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Sprobuj pomyśleć tak:Mam swoje dziecko, jak będę uczył je jeździć, co wsadzisz je od razu na 600.To taka sugestia, a ustawa i przepisy są ogólne i w trosce o wszystkich. Poszukaj na googlach jak jest np. we Wołszech. Tam dzieciaki w wieku 20 lat są wyszkolone i mają pełną świadomość czego chcą dalej w temacie moto. Pozdrawiam ... Moje dziecko nabieraloby umiejetnosci zaczynajac od jazdy na minimotorkach i nastepnie zdobywaloby wyzsze strzeble.Wtedy byloby w pelni doswiadczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny Enduro Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Sprobuj pomyśleć tak:Mam swoje dziecko, jak będę uczył je jeździć, co wsadzisz je od razu na 600. ?? Myślę że od razu nie!!! ale mając 23 lata śmigać na nsr?? Ludzie w takim wieku nie są za młodzi żeby zakładać własne firmy. Życie czasami zdążyło dać im już po dupsku a mimo to nie mogą sobie zrobić prawka?? Jak to przejdzie to będzie tylko jeden przepis więcej do łamania :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
01kriters Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Tzn że zmuszą mnie na przesiadke na jakąś 125tke? :icon_razz: Nice ;) Nic Ciebie nie zmuszą, prawo jazdy kategorii A już masz. Przepisy będą dotyczyć tylko tych, którzy będą ubiegali się o prawo jazdy. A tutaj kolejny raz przedstawiam projekt. http://www.mt.gov.pl/article/transport_dro...7ccc3b8339fe9c7 ps. poza tym taki temat już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulamoto Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 ?? Myślę że od razu nie!!! ale mając 23 lata śmigać na nsr?? Ludzie w takim wieku nie są za młodzi żeby zakładać własne firmy. Życie czasami zdążyło dać im już po dupsku a mimo to nie mogą sobie zrobić prawka?? Jak to przejdzie to będzie tylko jeden przepis więcej do łamania ;) Nie wiadomo tez czy dozyjemy takiego wieku :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_afri Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 W zasadzie to nie wiadomo co przyjąć jako kryterium w tego typu ograniczeniach ... Wiek ???? Wiele osób w wieku >24 lat robi prawo jazdy i kupuje pierwsze moto ... To że mają 24 lata nie oznacza automatycznie że dobrze jeżdżą. Staż jazdy ??? Ile znacie osób, które mają prawo jazdy kat A a wcale z niego nie korzystają... A jak władza ma niby sprawdzić czy ktoś jeździł czy nie przez ten czas ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja osobiście mam nadzieję, że będzie u nas taki przepis, że określona pojemność dopiero od iluś lat. Np. najpierw można A1 do 125, potem A na wszystkie pojemności ale o mocy nie większej jak ileś tam KM aż do lat 24. Koniec kropka, młodym gówniarzom dać książki, a nie motocykle. Chłystki którym jeszcze śpik spod nosa wylatuje i mleko kapie z brody, a na ścigach zasuwają. Zabronić i już. Wystarczy spojrzeć kto robi najwięcej wypadków i na jakich motocyklach, pseudo sportowcy, to samo powinno być z samochodami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 "Motocyklem o mocy wikszej ni 25 kW lub o stosunku mocy do masy własnejwyszym od 0,16 kW/kg moe kierowa:1) osoba posiadajca prawo jazdy kategorii A przez okres dłuszy ni 2 lata;2) osoba posiadajca prawo jazdy kategorii A, która ukoczyła 24 lata." czyli jeśli zrobi ktoś prawko w wieku 18 lat to na 20 będzie już mógł latać na szybszych sprzętach. Mam mieszane uczucia co do tego, osobiście miałem szczęście zaczynać z prawdziwymi motocyklami jeszcze przed zrobieniem prawka (teraz niestety pożar spowodował chwilowy brak sprzętu) i nic mi się nie stało, zazwyczaj byłem rozważny :notworthy: Z 2 strony jeśli ktoś chce zrobić prawko i kupić od razu na prawdę szybki sprzęt to taki przepis mógłby uratować mu życie. Jakbym był młodszy, to bym się pieklił :banghead: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny Enduro Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja osobiście mam nadzieję, że będzie u nas taki przepis, że określona pojemność dopiero od iluś lat. Np. najpierw można A1 do 125, potem A na wszystkie pojemności ale o mocy nie większej jak ileś tam KM aż do lat 24. Koniec kropka, młodym gówniarzom dać książki, a nie motocykle. Chłystki którym jeszcze śpik spod nosa wylatuje i mleko kapie z brody, a na ścigach zasuwają. Zabronić i już. Wystarczy spojrzeć kto robi najwięcej wypadków i na jakich motocyklach, pseudo sportowcy, to samo powinno być z samochodami...Przecież większość młodych motocyklistów ma właśnie taki plan na życie. Jeśli jest się nie rozsądnym to na rowerze można spowodować karambol z wieloma samochodami. Wydaje mi się że jeśli można by robić prawko w wieku 16 lat, to najwięcej wypadków byłoby w przedziale wiekowym 16/18 lat. Podwyższanie czy obniżanie progu wiekowego zmienia tylko przedział wiekowy ludzi którzy powodują wypadki. Bo siadają za kierownicą osoby bez wprawy i świadomości. Dlatego nie ma co zmieniać prawa tylko spróbować w możliwie najlepszy sposób nauczyć młodego kierowce jeździć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cytryna ( bandit 400 ) Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) ja jestem rowniez za wprowadzeniem ograniczen co do pojemnosc. Jak ktos chce jezdzic czyms mocnym to bez problemu wytrzyma te kilka lat, a przy okazji bedzie mogł sie podszkolic i jak juz wsiadze na ten lit to wykorzysta moc w pełni, a nie tylko jego 10% ;] Edytowane 6 Lutego 2007 przez cytryna ( bandit 400 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qóba Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) Jezu ... Do 34 KM to ograniczenie :banghead: Przecież więcej ma nawet Mito 125 ... :/ A nie wiecie jak ten przepis ma się do osób posiadających 2 lata prawko kat. A1? Trzeba bedzie zdławic i oddławic sprzeta hehe :notworthy: Edytowane 6 Lutego 2007 przez QóBa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 (edytowane) Przecież większość młodych motocyklistów ma właśnie taki plan na życie. Jeśli jest się nie rozsądnym to na rowerze można spowodować karambol z wieloma samochodami. Wydaje mi się że jeśli można by robić prawko w wieku 16 lat, to najwięcej wypadków byłoby w przedziale wiekowym 16/18 lat. Podwyższanie czy obniżanie progu wiekowego zmienia tylko przedział wiekowy ludzi którzy powodują wypadki. Bo siadają za kierownicą osoby bez wprawy i świadomości. Dlatego nie ma co zmieniać prawa tylko spróbować w możliwie najlepszy sposób nauczyć młodego kierowce jeździć!! Dajmy młodym R1, przecież nie musi nim jeździć więcej jak 120 km/h. Wystarczy jednak, że jeden raz odkręci więcej, a będzie to pierwszy i ostatni raz. Powie jednak ktoś - ale ja jestem mądry i tego nie zrobię. No w sumie ma rację, ale z racji młodego wieku zrobi to tak czy siak choćby dlatego, że znajomy wyprzedi go samochodem typu np. tico, uśmiechnie się do niego i pojedzie dalej. Ten się uniesie godnością i poleciii... oj wysokoooo.A o nauczaniu jazdy to inna sprawa, fakt, że u nas nauka jest dopiero w momencie otrzymania prawa jazdy ale przyznaj rację - kto po pierwszym 1000 km nie uważa się za przynajmniej dobrego kierowcę?. Edytowane 6 Lutego 2007 przez tmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ostan Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja osobiście mam nadzieję, że będzie u nas taki przepis, że określona pojemność dopiero od iluś lat. Np. najpierw można A1 do 125, potem A na wszystkie pojemności ale o mocy nie większej jak ileś tam KM aż do lat 24. Koniec kropka, młodym gówniarzom dać książki, a nie motocykle. Chłystki którym jeszcze śpik spod nosa wylatuje i mleko kapie z brody, a na ścigach zasuwają. Zabronić i już. Wystarczy spojrzeć kto robi najwięcej wypadków i na jakich motocyklach, pseudo sportowcy, to samo powinno być z samochodami... To tobie też zabronią jazdy ... bo do 24 lat jeszcze Ci brakuje ... Ale Ty już się pewnie zaliczasz do osób, które 3 razy przejechały ziemie dookoła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulamoto Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 ja jestem rowniez za wprowadzeniem ograniczen co do pojemnosc. Jak ktos chce jezdzic czyms mocnym to bez problemu wytrzyma te kilka lat, a przy okazji bedzie mogł sie podszkolic i jak juz wsiadze na ten lit to wykorzysta moc w pełni, a nie tylko jego 10% ;] Za zachodnia granica so ograniczenia co do pojemnosci i jak gadalem z motocyklista z Niemiec (polak) to moiwil, ze wychodzi to na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi