jurjuszi Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ja tylko w kwesti formalnej-Oc działa zawsze niezależnie czy kierowca ma prawo jazdy czy nie .No niby działa ale tylko na korzyść poszkodowanego gdyż: Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującegopojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OCposiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływemśrodków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych wrozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym,z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mieniaalbo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez niąprzestępstwa;4) zbiegł z miejsca zdarzenia. cyt. OWU OC PZU pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Czyli w tym przypadku dla kolesia jest g.. warta, bo pewnie PZU szybciej dochodzi roszczeń niż wypłaca. Cytuj _______________Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Skąd jednoznacznie wiadomo że była wina Opla? Czy "podporządkowana" była z prawej czy z lewej strony? Czy to były drogi publiczne czy jakieś miedze na prywatnych polach? Jeżeli wina Opla jest bezdyskusyjna to można zaryzykować i nie robić nic. Gość raczej nie pójdzie na Policję. bo pewnie PZU szybciej dochodzi roszczeń niż wypłaca.Wczytaj się w brzmienie przepisu który zacytował Jurjuszi. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ja się wczytałem, PZU wypłaci, a z chłopaka ściągną... Cytuj _______________Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżej_si Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 A czy w ogóle został spisany jakiś dokument ze zdarzenia, jakaś notatka? Bo jeśli nie i wszystko było załatwiane na tzw. gębę, to wydaje mi się, że właściciel Opla nic nie może zrobić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 A czy w ogóle został spisany jakiś dokument ze zdarzenia, jakaś notatka? Bo jeśli nie i wszystko było załatwiane na tzw. gębę, to wydaje mi się, że właściciel Opla nic nie może zrobić. ano niestety może. szczególnie, jeśli będzie się mu to opłacało - z wyżej zamieszczonych informacji wynika, że byli świadkowie, więc w razie czego będzie można ścigać sprawcę z ich zeznańa obowiązku wzywania policji o ile mnie pamięć nie myli nie ma, więc...jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżej_si Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 ... z wyżej zamieszczonych informacji wynika, że byli świadkowie, ...Z wypowiedzi zakładającego wątek zrozumiałem, że na miejsce zdarzenia przyszli rodzice chłopaczka. O świadkach nie znalazłem niczego (chyba że niedokładnie przejrzałem wypowiedzi).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Z wypowiedzi zakładającego wątek zrozumiałem, że na miejsce zdarzenia przyszli rodzice chłopaczka. O świadkach nie znalazłem niczego (chyba że niedokładnie przejrzałem wypowiedzi). hmm... a od kiedy to rodzina nie może składać zeznań w sprawie..? chyba, że dla odmiany ja czegoś nie jestem świadomy w tym zakresiejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżej_si Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 hmm... a od kiedy to rodzina nie może składać zeznań w sprawie..? chyba, że dla odmiany ja czegoś nie jestem świadomy w tym zakresiejszChodziło mi o rodzinę chłopaczka bez prawka, a nie właściciela Opla - wg mnie na miejsce zdarzenia przyszli rodzice jadącego motorem. No chyba że chodzi Ci o to, że oni będą zezdanawać przeciwko włąsnemu synowi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WLD_Wlodi Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Kuniu, chłopaszek nie jest pełnoletni, nie ma prawka i siada na maszynę, na którą nie powinien. Gdybym ja spotkał takiego gówniarza to albo by bulił niezłą kasę albo sprawa sądowa dla jego rodziców, właściciela motocykla za to, że niezabezpieczył go przed wzięciem przez jakiegoś chłystka i niewykluczone, że dla niego samego (od ilu to można już odpowiadać jako dorosły? 14 lat?). Można by tu jeszcze pojechać po paru osobach z kilku ładnych paragrafów. To, że wina tutaj kierowcy opla niczego nie przesądza wiesz?, skąd ten chłopaszek wie np., że trzeba używać świateł? - może kierowca opla nie zauważył bo ich nie miał włączonych, albo miał ale drogowe co go oślepiło???, jakie on ma pojęcie o jeździe na motocyklu? jeśli on myśli, że jest to takie proste to sory, ale prostą to on ma nitkę w głowie, która łączy uszy aby trzymały się głowy. Hehe, śmieszny temat dałeś i tyle, niech dziękuje mu na kolanach za to, że nie będzie mieć żadnych problemów z policją chociaż tutaj policja to najmniejsze zmartwienie, które można porównać z pierdnięciem, gorszym byłby prokurator. Kto nie ma latek, miedzi to w domu siedzi, a nie kozakuje po polach tylko, że to jeszcze dziecko, które o tym nie wie więc wina rodziców...Przypomnij sobie jak ty jeździłeś po polach na motorynkach/rometach/WSKach ;) :flesje: :evil: Nikt nie jest święty !! Cytuj www.odszkodowania-wlodarczyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
młodymz Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 może kierowca opla % jak nie chciał przyjazdu policji>:koszty w najgorszym wypadku podzielone na połowejeśli to była jego wina to on musi być stratny a nie jeszcze zarobi se na wasa może on widział Twojego kumpla jak jechał bez kasku na wsk, pomyslał pewnie nie może mieć wszystkiego oki <prawko, blachy> opelek gnij, syn ma warsztat, a gościu kumato myśli.... na to nikt nie wpadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuniu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sprawa już praktycznie została wyjaśniona. Kierowca opla jest winny całemu zdarzeniu i to on powinien pokryć wszystkie koszty, łącznie z motorem kolegi. Ale jest jedno ale, jeżeli sprawa trafiła by do sądu to kolega nie dostał by prawa jazdy przed 21rokiem życia. I chyba zostanie to załatwione na tej zasadzie, że za na naprawe samochodu zapłacą po połowie. Tak czy siak, jak ktoś wcześniej mówił że wina była kolegi to nie miał racji. Jedyna kara dla niego było by te opóźnione prawko. -żadnej kary pieniężnej. Dobra temat do zamknięcia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 A niejest przypadkiem tak ze pojazdem mozna sie poruszac po drogach niepublicznych nie posiadajac uprawnien?? Bo mi cos w tym stylu powiedzieli na kursie. A droga puliczna to odcinek co najmniej 20m o utwardzonej nawierzchni. Pozdr Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 A droga puliczna to odcinek co najmniej 20m o utwardzonej nawierzchni. Pozdr Cos Ci sie popierdoliło, to co napisałes to jest definicja DROGI. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 3 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2007 Cos Ci sie popierdoliło, to co napisałes to jest definicja DROGI.A co ja napisałem?? Rzeki?? Drogi polnej nieuznaję się za drogę publiczną na którą w świetle prawa wyjeżdzając potrzebne są stosowne uprawnienia. Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi