kawon Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Witam. Przed chwilą wróciłem z oględzin HONDA CBR600 F3 . Motocykl odpala bez problemu , po odpaleniu około 2-3 min słychać char. stukanie z prawej strony silnika , gdy moto się rozgrzeje dzwięk zanika . Co to może być (napinacz rozrządu??) . Motocykl jest uderzony w przód tzn.czacha , stelaż , jak sprawdzić samemu w miare możliwośći czy rama nie jest krzywa? Lagi przód są całe . p.s Jeszcze jedno pytanie?. Jak to jest z opłatami celnymi bo gość powiedział , że musze gdzieś opłacic cło ( za granicą najlepiej ) bo u nas ponoć liczą 20% o wartości rynkowej a za granicą np. w niemczech płaci się od wartości na umowie i jakiś mniejsz procent . On sprowadził ją z Szwajcari , umowa z tym szwajcarem będzie na mnie . I jeszcze jedno pytanie jakie dokumenty są potrzebne do rejestracji moto sprowadzonego z szwajcari? Przegląd już ponoć jest zrobiony. Czy z tym cłem to jest normalne? Edytowane 24 Listopada 2006 przez kawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABG Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Ten dźwięk to na 99% napinacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki_YZF Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Witam!W cbr 600 szumi zawsze łożysko oporowe sprzęgła więc to może być ten szum, a jak nie to łańcuch rozrządu bo w cebrach szybko sypią się napinacze rozrządu. Jeśli lagi są proste to wsiadaj i ogień, najlepiej sprawdzisz czy prosto jedzie.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawon Opublikowano 24 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 W F3 jest napinacz hydrauliczny czy mechaniczny? Bo gość mówił , że tam jest zwykły napinacz na sprężynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1411 Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Hydrauliczny ale cześto montuje sie duzo lepsze mechaniczna napinacze od FZR. Tylko gdyby taki tam był to nie powinno nic hałasowac. 2-3 min. to troche długo. Moze łańcuszek tez jest juz do wymiany. (mój ucicha po maks minucie.. [napinacz "jeszcze" hydrauliczny] ) pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcincbr600 Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 W F3 rocznik 96 jest napinacz mechaniczny. Tak przy okazji mam do sprzedania CBR f3 - jak co wiadomosc na PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarianKa Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 Cło jest w całej unii jednakowe, nie ma znaczenia, w którym kraju clisz. Cytuj Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuu_ktm Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 w Unii Europejskiej nie ma cła !! na samochody jest bezprawna akcyza a na motocykle nie ma żadnych opłat związanych z cłem, itp, trzeba tylko motocykl zgłosić w urzędzie celnym i zapłacić 150 zł zwolnienia z podatku w Urzędzie Skarbowym. Do rejestracji potrzebne są: umowa lub rachunek, dokument pochodzenia (tzw. Brief) i wymeldowanie czyli kwitek wyrejestrowania motocykla.. Jeśli Twoje moto jest ze Szwajcarii to niestety obejmuje go CŁO, ponieważ Szwajcaria nie należy do Unii Europejskiej. Nie wiem niestety jakie jest wysokie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezz Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 ....też kiedys slyszałem, że bardziej opłaca sie płacic cło na pojazdcy spoza unii w innych krajach unijnych, niż w PL. Zasadniczo wszędzie płaci się wartość rynkową - wg Eurotaksy, ale tylko polskie urzędasy czepiają się do wartości deklarowanej na umowie. Gdzie indziej, np. w niemczech, nikomu nie chce się weryfikowac wartości i przyjmują, że to co jest na umowie jest dobre i zgodne z zprawdą;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawon Opublikowano 25 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 Czy jak motocykl jest sprowadzony z szwajcari to ja moge osobiście opłacić cło za motocykl np. w niemczech ? Jeżeli umowe będe miał pomiędzy mną a szwajcarem , czy wtedy będe mógł opłacić cło bez problemu ? Może ktoś sprowadzał moto z szwajcari niech się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 ja obstawiam kosz sprzeglowy, co jest czesto spotykane w motocyklach marki honda, nie tylko w cbr.Sprawdz czy po wcisnieciu sprzegla halas nie znika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidlak Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 http://www.mf.gov.pl/sluzba_celna/aktualnosci/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurbat Opublikowano 26 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Siemka,cytat z posta kolegi Dragona z FŚM w temacie sprowadzania moto ze Szwajcarii :"Zadzwoniłem do izby celnej i juz wiem. Na motocykle produkcji japońskiej w zależności od pojemności motocykla 6-8 %.Do tego dochodzi jeszcze 22 % VAT-u. Z innych informacji to na granicy szwajcarsko-uninej trzeba wystąpić o tranzyt do wewnętrznej izby celnej, lub dokonać na tej granicy odprawy celnej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre-20 Opublikowano 3 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2006 Co do tego stukania z prawej strony silnika, to sprawdz czy po wciśnieciu sprzęgła dzwieki ustają?? Jesli tak to łozysko oporowe sprzęgła co jest normalne w CBR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi