Skocz do zawartości

Jaki kask szczękowy??

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie sobie kupiłem Nolana N104evo i niestety muszę stwierdzić , że co do jakości kasku nie mam wielkich zastrzeżeń [ no może troche policzki cisną, ale można dokupić mniejsze ], to do jego gabarytów mam wielkie rozczarowanie. Otóz ten garnek jest tak wielki, ogromny , że za żadne skarby nie chce się zmieścić do żadnego z trzech kufrów jakie posiadam w moim r1200rt. Topcas mam maxi. W instrukcji obsługi motocykla jest napisane , że pojemnośc 49L bez problemu mieści dwa kaski. Niestety N104evo nie wchodzi nawet jeden. Po prostu nie idzie zamknąć pokrywy. Brakuje 3cm.

Jest to ważna informacja dla turystów , którzy w trakcie przerwy w podróży pakują swoje ubrania i kaski do kufrów [ tak do tej pory robiłem ] i na wycieczki lub temu podobne udają się pozostawiając swoją maszynę z dobytkiem zamknieta na parkingu.

Nie mogłeś napisać tego posta tak ze dwa dni wcześniej? :)

Kupiłem wczoraj kufer Kappy 48l i właśnie czekam na przesyłkę.

Nie sprawdzałem wymiarów bo nie sądziłem że do tak dużego kufra może nie zmieścić się jeden kask. Chociaż fakt, ten model to duży garnek, zwłaszcza w moim przypadku (xxl).

XXL oraz XL mają ta samą skorupę zew. Pomniejszona jest wyściólka. Ja napisałem , że do mojego kufra w BMW R1200RT nie wchodzi, a czy do kufra Kappy się nie zmieści , tego nie wiem. Napisz jak przebiegły testy.

Zanim odkleisz folie z wizjera , to idź i przymierz. Najwyżej odeslesz jako rezygnacja z zakupu. Masz na to 14 dni.

Ja o tym nie pomyślałem. Zamontowałem n-com B5 i dopiero na pierwszej jeźdźie wyszło szydło z worka, kiedy na postoju chciałem go schować. Normalnie oczy mi z orbit wyszły, Do tej pory w ten ogromny kufer wchodziły 2 kaski.

W dniu 18.03.2015 o 13:51, klaudiusz napisał:

A Ja własnie sie zastanawiam na integralem bo szczękowce mnie już drażnią .......... muszą zmiescić się okulary, super wentylacja i cichy .......... co polecacie?

Ja polecam przesiadkę z okularów na soczewki kontaktowe, nie ma parowania szkieł i tych wszystkich ceregieli ze zdejmowaniem , przekładaniem itd.

Nie jestem mistrzem zgrabności, palce jak u kowala ale się nauczyłem i jest git a na moto rewelacja ;-)

Szukam dla siebie szczęki, ale mam ograniczony budżet do 1000zł. Wpadł mi w oko Caberg Duke w malowaniu Italia. Warto go kupić? Głównie jeżdże po mieście. Chociaż nie ukrywam, że zacząłem również rozglądać się za integrlalami i mam dylemat co wziąć. Aktualnie używam szczęki z Lidla :)

ps. dlaczego szczęki są w takich biednych malowaniach?

Edytowane przez FestinaLente

W integralach masz większy wybór i są cichsze (zazwyczaj). Jeśli jednak częstomsię zatrsymujesz żeby coś załatwić, pogadać, zapalić fajkę, to szczękowiec będzie bardziej praktyczny. Kupuj wg przeznaczenia.

Pozdr

F.

W dniu 27.03.2015 o 12:39, Porter napisał:

XXL oraz XL mają ta samą skorupę zew. Pomniejszona jest wyściólka. Ja napisałem , że do mojego kufra w BMW R1200RT nie wchodzi, a czy do kufra Kappy się nie zmieści , tego nie wiem. Napisz jak przebiegły testy.

Z taką pewną nieśmiałością włożyłem kask do kufra ale udało się. Luz jest minimalny ale jest i kufer da się zamknąć :)

Odnośnie szkieł i okularów to nie jestem pewien ale parokrotnie natrafiłem na opinie mówiące, że jak ktoś ma wpisane w papiery jazdę w okularach to nie może jeździć w soczewkach. Jeśli chce jeździć w soczewkach trzeba wybrać sie do lekarza po odpowiedni papier i wyrabiać jeszcze raz prawko (w sensie plastik).

Noszę okulary (soczewki też mam, ale jakoś mi nie podchodzą) i dlatego wcześniej wybrałem szczękę i z użytkowania jestem zadowolony. Muszę sprawdzić jak w praktyce będzie wyglądać zakładanie przeze mnie integrala.

W prawo jazdy na odwrocie w ostatniej kolumnie musi być wpisany kod 01.06, który upoważnia do jazdy w okularach i soczewkach.

Byłem dziś przymierzyć kilka kasków (Shark, Nolan, HJC, AGV) typu integral i niestety, ale do żadnego nie mogłem wlożyć okularów. Z ciekawości założyłem szczękę HJC IS-MAX II i oprawki weszły bez żadnego problemu. Chyba nie mam wyboru i jestem skazany na szczękę. Zdecyduję się na tego HJC.

Mam dwa szczękowce, C3 i Sharka i jednego integrala i we wszystkich latam w okularach. Nie rozumiem czemu mialeś problem z okularami?

Co do głośności to polecam w dłuższe trasy stopery motocyklowe. Nawet do integrala zakładam stopery.

W dniu 28.03.2015 o 23:33, taran napisał:

Mam dwa szczękowce, C3 i Sharka i jednego integrala i we wszystkich latam w okularach. Nie rozumiem czemu mialeś problem z okularami?

Co do głośności to polecam w dłuższe trasy stopery motocyklowe. Nawet do integrala zakładam stopery.

Po prostu nie dałem rady wsunąć oprawek. Brak miejsca między uszami, a wyściółką.

Noszę okulary i miałem kłopot bo dyńka z okularami nie mieściła się albo w czasie zakładania kasku okularki zostawały "po drodze". No i wybór padł na LS2 FF370 (biały) ze szczeką. Problemy zniknęły. Co prawda jest dość głośny mimo wysokiej szyby, ale da się z tym żyć.

Edytowane przez LWfilip

Grzeczni po śmierci idą do nieba. Niegrzeczni po śmierci idą tam gdzie chcą.

• 3 tygodnie później...

Ja w sobotę zakupiłem S3 PRO, ale jeszcze nie śmigałem. Mam nadzieję, że dzisiaj wyskoczę

Yamaha Virago '91 -> Suzuki Bandit 600 '01 -> Suzuki Bandit 1200 '04 -> Kawasaki 636 '03 -> Kawasaki ZX-10R '04 -> Triumph Daytona 675 '08 -> Kawasaki ZX10-R '04 ->Yamaha R1 '09 -> Yamaha R1 '10 -> BMW G450X '08 + Triumph Bonneville T-100 '12 ->Ducati Multistrada 1200S + Triumph Bonneville T-100->KTM SUPER DUKE GT + Triumph Bonneville T-100 + Aprilia Tuono