Skocz do zawartości

Jaki kask szczękowy??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zupełną nowością w kaskach szczekowych jest AGV NUMO - nowość na rok 2012. Kask ma po nacisnięciu przycisku samo-otwierająca się szczękę, jest dobrze wycidzony, szybka od poczatku z Anti-Fogiem, przystosowany do montaży Bluetooth, wykonany z lekkich materiałów i ma dobrą wentylację. Cena to 999zł, co jak na ta półkę jest całkiem przyzwoita.

Są dostępne rozmiary M z koloru białego, czarnego i czarnego matu.

www.4motos.pl

Internetowy sklep motocyklowy. Najlepsze marki w jednym miejscu.

W dniu 16.11.2011 o 20:32, Boniek napisał:

Wystarczą stopery :) W trasę bez nich się nie ruszam. Dzięki temu N103 również przy większych prędkościach daje radę.

...

Co wg. Ciebie oznacza określenie większe prędkości ?

Jako użytkownik N103 stwierdzam, że powyżej 120-130km/h robi się głośno, także ze stoperami.

Powyżej 160-180km/h jest **** głośno.

Faktem jest, że w tym zakresie szybkości i wyższym, nie ma cichych kasków. Są tylko głośne i cholernie głośne.

Istotny też jest rodzaj motocykla, z owiewkami czy bez, pozycja, wysokość szyby ...

Co do AGV Numo. Nie podany jest ciężar kasku, także jeden rozmiar skorupy nie rokuje wygodnego użytkowania. Zwłaszcza użytkownikom z rozszerzeniem X w rozmiarze czaszki.

N103 Nolana jest bodajże w dwóch skorupach.. i zdecydowanie go polecam, bardzo przyzwoicie zrobiony, z skórzanym podbródkiem żeby nie podwiewało (w końcu Policja jeździ w białych Nolanach i to nie tylko w Polsce) cena nie wiele wyższa od agv..http://motofactory.pl/pl/p/NOLAN-N103-N-COM-CLASSIC-05/814

AGV ma skorupę z HIR-TH (wysoce wytrzymały termoplastik). Nolan N103 ma 4 gwiazdki w SHARP, NUMO podobnie. Na pewno Nolan ma większe doświadczenie w produkowaniu kasków szczekowych, niż AGV, ale odnośnie modelu NUMO - mega postęp. Widoczne przewagi nad N103 to mniej ruchliwa szczęka po zamknięciu i jej naciskaniu oraz system samootwierającej się szczęki - to jest postęp. Wystarczy odblokować szczękę i samoczynnie otwiera się do maksymalnego poziomu. Dodatkowo ma bardzo ciekawy wygląd. Mechanizm szyby i blendy zapożyczyli z już sprawdzonego modelu Stealth SV. Więcej info znajdziecie na http://agv-sklep.pl/index.php?p220,kask-agv-numo-szczekowy-2011

www.4motos.pl

Internetowy sklep motocyklowy. Najlepsze marki w jednym miejscu.

Tyle że Nolan wypuścił już jakiś czas temu N104 (z powiększonym w pionie polem widzenia). Ten patent z samoczynnie podnoszoną szczęką w AGV przypomina mi samoskładającą się boczną kosę w chińskich skuterach... więcej szkody niż pożytku. Można przywalić szczęką w futrynę drzwi na stacji :icon_razz:

Zobacz jeszcze Nolana N90, albo wyżej wspomniane modele. Zresztą przejrzenie tego tematu chyba sporo Ci objaśni :).

W tańsze bym się nie pchał, bo po FG-15 będziesz zawiedziony.

PS. Zerknij na fc-moto.de, do niedzieli jest 10% obniżki na wszystko (nawet ceny już obniżone), więc może wyrwiesz coś lepszego za te pieniążki.

Edytowane przez Arcer

W dniu 22.11.2011 o 16:05, Zbycho napisał:

Co wg. Ciebie oznacza określenie większe prędkości ?

Jako użytkownik N103 stwierdzam, że powyżej 120-130km/h robi się głośno, także ze stoperami.

Powyżej 160-180km/h jest **** głośno.

Dla mnie standardowe prędkości autostradowe na TDM są w przedziale 140-160 i wg mnie N103 nie jest głośny z tym, że mam podwyższoną szybę + deflektor.

Boniek

gg 644826

Yamaha TDM900

Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl

• 2 lata później...

Od 3 lat używam Uvexa GT370 - to jest kask z podnoszoną szczęką.

W tym roku uszkodziły mi się mocowania szczęki z 2 stron. Naprawiłem ale szczęka już się nie trzyma w górze tak jak powinna, tylko opada - więc mnie też czeka wymiana kasku.

Ja jestem zdecydowany na zakup kasku z otwieraną szczęką ze względu na dużą wygodę podczas długich podróży.

Moimi faworytami są:

1. SCHUBERTH C3

2. SHARK EVOLINE SERIES 3

3. ROOF BOXER/DESMO

4. NOLAN N91 lub N104

W dniu 10.08.2014 o 08:56, Soft napisał:

Od 3 lat używam Uvexa GT370 - to jest kask z podnoszoną szczęką.

W tym roku uszkodziły mi się mocowania szczęki z 2 stron. Naprawiłem ale szczęka już się nie trzyma w górze tak jak powinna, tylko opada - więc mnie też czeka wymiana kasku.

Ja jestem zdecydowany na zakup kasku z otwieraną szczęką ze względu na dużą wygodę podczas długich podróży.

Moimi faworytami są:

1. SCHUBERTH C3

2. SHARK EVOLINE SERIES 3

3. ROOF BOXER/DESMO

4. NOLAN N91 lub N104

Dzięki,

Tez myślę o szczękowcu i tez podobne zestawienie biore pod uwagę.

Jeszcze raz dzięki za sugetie.

A inni chcą się podzielić ? :)

Edytowane przez adriatom

Od wielu lat używam trzech kasków w zależności od celu jazdy i warunków atmosferycznych.

Pierwszy, który kupiłem to:

UVEX de ville - pięknie prezentujący się ale niestety tylko do jazdy dookoła komina, ponieważ przy większych prędkościach można się udusić. Jeszcze dodatkowa wada to przestrzeń tworząca się pomiędzy paskiem a częścią twarzy pod uchem. Raz mi tam zaparkował szerszeń i nawet nie chcę opisywać co się działo.

Drugi to:

SCHUBERTCH J1 - super, super. Przede wszystkim cichy i zakres widoczności jak w kasku otwartym a nawet lepiej. Jedyna wada to, że zakupiłem go w kolorze czarnym i stojąc w korku w słoneczne dni mózg paruje.

Dlatego też zakupiłem:

NOLAN air n43 w kolorze białym - dobre wietrzenie. Trzeba dokupić wkładkę na szybę przeciwpotliwą. Dla mnie olbrzymia wada, że jest bardzo głośny.

To tyle w temacie, Adriatom wybór należy do Ciebie

Ja latalem w uvex boss 3000 , juz nie pamietam w jakis HJC ,a od dluzszego czasu schuberth s1 i od okolo czterech lat w c3 i mysle ze przy schubercie zostane.Co prawda miesiac temu szyba w c3 pekla na mocowaniu pinlocka , no ale jak przystalo na porzadna firme wymienili na nowa bez zbednej gadki.

Acha , moge powiedziec ze schuberthy sa jednym z najcichszych kaskow w jakich ja latalem do tej pory , przynajmniej w moim przypadku.

Edytowane przez Taurus 61

a widzieliście to ?

http://allegro.pl/kask-ls2-ff393-1-convert-white-bialy-nowosc-roz-m-i4505222106.html

w tym momencie zaczynam rozważać między szczękowcem a integralem

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860