Vector Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Podpinam się pod pytanie, sam się nad nim zastanawiałem bo będę zakadał amor skrętu, ale jakoś sobie odpuściłem bo nie byłem pewien czy to dobre to to :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 zalezy co tym chcecie dokrecać! Ja chiałem kupić klucz i kupiłem taki za 100zł wystarcza mi aż za dość;] Kumpel ma bete za 350zł i to jest klucz:P a nie jakas popierdułka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Macie pod aukcją ludzików co kupili te klucze...zadajcie pytanie im.Napewno odpowiedzą. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Rzeczywiście :biggrin: Że też na to kurdę nie wpadłem :banghead: Edytowane 21 Listopada 2008 przez Vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 ja z innej beczki, dostało mi się od czerwonego 2 klucze jeden to kingtony 28-210, firma raczej znana i dobra drugi to 4-22nm custor , co to jest ? Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2008 ja z innej beczki, dostało mi się od czerwonego 2 klucze jeden to kingtony 28-210, firma raczej znana i dobra drugi to 4-22nm custor , co to jest ? Z tego co się rozglądałem to są bardzo drogie, więc chyba dobre? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Ja z trochę innej beczki: Wczoraj podczas porządków w piwnicy mojego "nowego" mieszkania znalazłem pośród innych skarbów... tak, tak, klucz dynamometryczny :) Nie miałem zbytnio czasu mu się przyjżeć, zauważyłem tylko że brakuje kulki na tym "pyćku" do mocowania końcówek i jest to prawdopodobnie produkt polski z czasów PRLu lub z lat 90-tych. I teraz pytanie: jak toto sprawdzić, czy wskazania klucza są jakkolwiek miarodajne? Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja też już powoli musze kupić ten klucz dynamometrczyny i pytanie już konkretne, do wyboru Yato, Jonnesway i Mannesmann. Który wybrać? Yato polski... Co sądzicie? Czy 4% dokładności to mało/dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pack84 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Vector ostatnio kupiłem za równe 200zł NEO 12-60Nm. Stargowałem 35zł... Z tych firm co wymieniłeś widziałem raz w warsztacie tylko Jonneswaya. Tengtoolsy na allegro są w promocji 126zł widziałem 5-25Nm. Za 170 też coś było w większych momentach. Z tego co sam robilem rozeznanie to z lepszych ale tańszych: Neo, Jonesway, proxxon, tengtools a reszta to już dużo droższe rzeczy. o tu masz taki w miarę: http://www.allegro.pl/item528608711_klucz_...atomierzem.html pamiętaj że im większy zakres tym klucz mniej dokładny. dlatego nie wierzę w jakość kluczy typu 10-210 Edytowane 24 Stycznia 2009 przez pack84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLBOY Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Znacie może tę firmę? http://www.thansen.dk/product.asp?c=239113...8&pn=1227394931 i tę http://www.harald-nyborg.dk/merinfo.asp?varenr=1083&n=60100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam, Ja kupilem na male momenty proxxona 5-30 Nm i jest calkiem calkiem (narazie poskrecalem nim rower i fajnie sie pracuje). Z kolei na duze zdecydowalem sie na Bete 20-100 Nm i to jest juz cos. Jakosc od razu inna niz proxxon - wyzsza, ale wiadomo ze cena tez. Oba w papierach maja gwarancje na 4% dokladnosci, wiec to chyba jest standart. Jeszcze polece ta firme: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1253387 Maja chociazby darmowa przesylke niezaleznieod wartosci zamowienia, a to przy masie klucza moze dac spora oszczednosc :wink: Pozdrawiam Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Vector ostatnio kupiłem za równe 200zł NEO 12-60Nm. Stargowałem 35zł... Z tych firm co wymieniłeś widziałem raz w warsztacie tylko Jonneswaya. Tengtoolsy na allegro są w promocji 126zł widziałem 5-25Nm. Za 170 też coś było w większych momentach. Z tego co sam robilem rozeznanie to z lepszych ale tańszych: Neo, Jonesway, proxxon, tengtools a reszta to już dużo droższe rzeczy. o tu masz taki w miarę: http://www.allegro.pl/item528608711_klucz_...atomierzem.html pamiętaj że im większy zakres tym klucz mniej dokładny. dlatego nie wierzę w jakość kluczy typu 10-210 Pack, niby wszystkie mają 4% dokładności, a ja już w sumie sam nie wiem, który wybrać bo się na tych firmach nie znam. Taki 40-210nm by mi spasił bo jest najbardziej uniwersalny a znowu nie chcę za bardzo wydać 300 zł na amatorskie grzebanie przy moto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Hej, ostatnio przećwiczyłem temat dynamometryków, kupiłem Mannesmanna 10-210 i Tengtoolsa 5-25. Ten pierwszy wykonany tak sobie, nie ma blokady, to samo jest sprzedawane zas ok. 110-120 zł pod różnymi nazwami. Tengtools robi za to bardzo pozytywne wrażenie - wykonany b.dokładnie, jest blokada. Ew. mogę porobić fotki powyższych. W przyszłości planuję jeszcze zakup klucza 'pomiędzy' powyższymi, np. takiego 19-110 Tengtools, jeśli zajdzie taka potrzeba. Co do dokładności - 4% oznacza dokładność względem górnej granicy momentu danego klucza. W przypadku takiego np. 10-210 dokręcając śrubę z siłą 50 Nm faktycznie klucz kliknie gdzieś w przedziale 50-(210*4%) .. 50+(210*4%), czyli jakieś 42-58 Nm (rozrzrzut 8.4 Nm w każdą stronę, łącznie 16,8 - dosyć sporo). Dlatego klucze o dużym momencie maksymalnym nie nadają się do dokręcania śrub wymagających małego momentu - przy tym rozrzucie strach było by odmierzać 10 Nm- stąd drugi klucz (i trzeci w planach). Z tego co wyczytałem to aby klucz dynamometryczny spełniał normę ISO-ileś górna wartość którą odmierza powinna być maksymalnie 5-krotnością dolnej ( n .. 5*n ). Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Ja kupiłem jednak Drapera. Rozmawiałem ze sprzedawcą w specjalistycznym narzędziowym i mi powiedział, że do 200 zł za bardzo lepszego klucza nie znajdę. Co o tym sądzicie? Mógłby ktoś się ustosunkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dani472 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 witam prawdopodobnie będzie mnie czekać remont silnika ( w sumie drobny) ale znając życie i moją siłę to może być problem z pozrywanymi gwintami i dlatego chciał bym się zaopatrzyć w jakiś w miarę tani i stosunkowo dobry klucz dynamometryczny i proszę o propozycje kluczy ale chodzi mi o konkretne modele których skala będzie mi umożliwiała bez problemu skręcić silnik, najlepiej niech się wypowiedzą ludzie którzy danych kluczy używają :):):):) za wszystkie porady z góry dzięki :):):) a może ma ktoś do sprzedania dobry i niedrogi???:):):):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi